Constientizarea celui de-al Treilea Ochi

Cred ca am mai povestit si in alte articole ca meseria de astrolog, implica, printre altele sa iti mentii continuu atentia treaza. Pentru noi nu exista “coincidente”. Daca, de exemplu, un subiect imi starneste interesul si apoi, in zilele urmatoare aceeasi tema o regasesc fie intr-o noua conversatie, fie o citesc intr-o carte sau o urmaresc dezbatuta la televizor, atunci inseamna ca Universul incearca sa imi atraga atentia. Poate este vorba despre ceva ce trebuie sa invat eu, sau poate sa fie vorba despre o noua tema de abordat intr-un articol dedicat cititorilor RoAstrolog.

De aceasta data, atentia mi-a fost atrasa al Treilea Ochi, o tema ce a aparut recurent in viata mea in ultima saptamana. Din conversatiile purtate cu diverse persoane, mi-am dat seama ca desi toata lumea a auzit macar o data in viata o discutie despre al Treilea Ochi, sunt foarte putini cei care stiu despre ce este vorba, si cred ca exista si mai putine persoane care stiu ca in functie de triada zodiacala din care faci parte iti poti activa al treilea ochi.

In continuare, in acest articol, voi incerca sa acopar informatii esentiale despre cel de-al Treilea Ochi.

Al treilea ochi — din punct de vedere biologic

Din punct de vedere biologic, in vechime, multe specii de vertebrate aveau un al treilea ochi, pozitionat in crestet. Chiar daca de-a lungul erelor, lantul evolutiei a condus la disparitia acestui al treilea ochi, mai exista in zilele noastre cateva specii de vertebrate care au acest al treilea ochi. Dintre acestea mentionez: broasca Rana catesbiana, soparla Tuatara (care are un al treilea ochi foarte bine dezvoltat, cu o retina clar formata), soparla Anolis carolinensis si foarte multe specii de pesti preistorici. Exista chiar si cateva specii de ton care au al treilea ochi, dar complet nefunctional.

Reprezentari ale glandei pineale. Foto: Collective Conscious 

Reprezentari ale glandei pineale. Foto: Collective Conscious 

Din punct de vedere anatomic, se considera ca organul denumit“glanda pineala” sau “epifiza”, pozitionat aproape in centrul creerului, este echivalentul pentru cel de-al treilea ochi descris la speciile de animale primitive.

Din pacate, din punct de vedere medical, functia epifizei nu a fost descifrata in intregime. S-a descoperit insa ca este influentata de lumina si de somn, se stie ca exista o conexiune intre bioritmul uman-epifiza si ciclul zi-noapte, insa specialistii nu pot oferi in acest moment un raspuns complet privind functiile glandei pineale. De asemenea, exista teorii conform careia, banalul fluor care se gaseste in majoritatea pastelor de dinti, inhiba aceasta glanda. 

Al treilea ochi — perspectiva religioasa

Informatiile despre al treilea ochi se regasesc mai degraba in culturile orientale. Primele mentiuni despre al treilea ochi au fost facute in literatura sanscrita, unde al treilea ochi este descris ca fiind localizat pe frunte, intre cele doua sprancene. Al treilea ochi corespunde, conform scrierilor sanscrite, chakrei a 6-a, denumita Ajna. Traditia Hindusa preia acest concept si localizeaza Ajna in frunte, identificand-o cu chakra care ne conecteaza la banca de date a universului. Acelasi concept il intalnim si in filosofia yoghina, care considera ca Ajna este un focar de transmitere si receptie al energiilor gand, prin care putem intelege in mod coerent structura universului, energiile sale specifice precum si raportul dintre fiinta umana si univers.

1. Brahmā (Cambodgia, provincia Siemreap, Phnom Bok, sec IX-X, Muzeul Guimet, Paris);         2. & 3. Ochiul lui Horus (Egipt)

1. Brahmā (Cambodgia, provincia Siemreap, Phnom Bok, sec IX-X, Muzeul Guimet, Paris);         2. & 3. Ochiul lui Horus (Egipt)

In Taoism  al treilea ochi permite practicantului sa se racordeze la vibratiile universului, pentru a patrunde in meditatie. Scopul meditatiei este acela de a induce o stare de liniste, pace si echilibru interior, ce permite persoanei sa isi gaseasca parghiile interioare care sa il ajute sa evolueze spiritual .

1. Basorelief Catedrala din Aachen (Germany). 2. Ochiul Atotvazator de la intrarea bisericii din Piazza del Popolo (Roma).3. Ochiul lui Horus (ochiul atotvazator), care poate fi vazut deasupra portii de la intrarea in curtea Manastirii Neamt, atestata documentar din 1407.

1. Basorelief Catedrala din Aachen (Germany). 2. Ochiul Atotvazator de la intrarea bisericii din Piazza del Popolo (Roma).3. Ochiul lui Horus (ochiul atotvazator), care poate fi vazut deasupra portii de la intrarea in curtea Manastirii Neamt, atestata documentar din 1407.

In Crestinism, al treilea ochi simbolizeaza comuniunea din interoriul Sfintei Treimi, armonia totala dintre manifestarea Tatalui, Fiului si Sfantului Duh. Acest concept este admirabil reprezentat arhitectonic si iconografic pe frontispiciul bisericilor cu catedralelor crestine, printr-un ochi pozitionat intr-un triunghi.

Al Treilea Ochi — perspectiva ezoterica

1. Cele 7 chakre principale (Sahasrara, Ajna, Vissudha, Annahata, Muladhara, Svadisthana, Manipura). 2. Simbolul celui de-al Treilea Ochi (Ajna)

1. Cele 7 chakre principale (Sahasrara, Ajna, Vissudha, Annahata, Muladhara, Svadisthana, Manipura). 2. Simbolul celui de-al Treilea Ochi (Ajna)

Pentru ca exista o multitudine de informatii false, incorecte, lansate in spatiul informational, as dori sa clarific si sa rectific cateva dintre miturile legate de acest ochi:

  • cu totii avem al treilea ochi; nu exista persoane care il “au” si persoane care sa nu il aiba;
  • este pozitionat in zona fruntii, intre sprancene;
  • este deschis la toata lumea, deoarece atunci cand dormim, prin acest al treilea ochi spiritul iese din corp si se conecteaza la planul informational inalt; pe perioada cat dormi, acest ochi actioneaza asemeni unei “porti” care permite trecerea sufletului catre dimensiunile inalte; din acest motiv, atunci cand o persoana decedeaza, se face gestul de inchidere a ochilor; de fapt, simbolic, se inchide al treilea ochi, se inchide poarta dintre corp si lumea spirituala pentru ca nu mai este nimic ramas in corp care sa treaca prin aceasta poarta;  
  • desi este deschis la toata lumea, deoarece avem un ritm de viata alert, deoarece avem o alimentatie dezechilibrata, deoarece zilnic suntem coplesiti de tot felul de toxine si de poluare, nu putem constientiza prezenta si manifestarea acestui ochi; persoanele hipersesitive pot percepe “clipiri” ale celui de-al treilea ochi vizualizand diverse puncte de lumina, percepand culorile mediului inconjurator ca fiind mai puternice, resimtind uneori lumina zilei ca fiind prea puternica, etc; 
  • nu poti trezi al treilea ochi; poti insa, prin diverse tehnici de meditatie sa constientizezi ca exista; 
  • nu exista nicio reactie adversa si nicio consecinta negativa daca constientizezi prezenta celui de-al treilea ochi.

Al Treilea Ochi si astrologia

In astrologie, cel mai benefic aspect format intre planete se numeste “Marea Trina” sau “Ochiul lui Dumnezeu”. Cifra care descrie ochiul superior este cifra trei (al treilea ochi), iar in astrologie avem cel putin doua referiri subtile facute la puterea cifrei trei:

  • Ochiul lui Dumnezeu (cel mai benefic aspect) este format de gradul 120 intre planete (1+2+0= 3);
  • avem patru Triade  (grupare de trei zodii care alcatuiesc un arhietip vibrational. Avem triada de foc, triada de pamant, triada de apa, triada de aer);
  • Casa a Treia din astrologie, si “oglinda” sa, Casa a Noua sunt casele dedicate calatoriilor, atat fizice cat si al calatoriilor spirituale, filosofice.

In loc de concluzie, o invitatie la ritual ...

Constientizarea celui de-al Treilea Ochi poate fi facuta printr-un ritual, care se efectueaza o singura data in viata, cu ocazia unei mari sarbatori religioase. Iata de ce, pe parcursul zilei de 1 mai te invit sa faci Ritualul de constietizare al celui de-al Treilea Ochi.

dr.astrolog Alexandra Coman