Eclipsa de Soare si astrologia magica (9 martie 2016)

Pana acum m-am oprit cu precadere asupra intelegerii misterelor care incojoara Luna si modul in care aceasta ne influenteaza vieta noastra de zi cu zi. Asadar, ma bucur ca eclipsa totala de Soare care va avea loc pe 9 martie imi da prilejul sa abordez pentru prima data intr-un articol mai amplu, Soarele, o stea din a treia generatie aflata in mijlocul sistemului nostru solar, cel care genereaza si reinnoieste prin distrugere totala sau partiala viata.  

Altfel spus, in acest articol vei descoperi ce inseamna o eclipsa de Soare, care sunt mituri ce inconjoara un astfel de fenomen si care sunt semnifcatiile si perspectiva astrologiei magice asupra acestui eveniment astronomic. La finalul articolului am calculat pentru tine datele si orele producerii eclipselor de Soare pe perioada 2016-2025.

Ce este o eclipsa de Soare ...

O eclipsa este un eveniment astronomic care are loc atunci cand un corp ceresc trece prin fata altuia. Termenul de eclipsa isi are originea in substantivul εκλειψης (ékleipsis) din greaca veche care se poate traduce prin disparitie, abandon. 

Conform informatiilor oferite de catre site-ul Observatorului astronomic Roman, o eclipsa de Soare (sau mai precis o ocultatie solara) se produce atunci cand Luna trece intre Pamant si Soare prin fata Soarelui. Vazut de pe Pamant, discul Lunii e de obicei mai mare decat cel al Soarelui si, daca se interpune intre privitor si Soare, ii "blocheaza" lumina, aruncand o umbra corespunzatoare pe Pamant. Cand discul Lunii acopera in intregime pe cel al Soarelui imaginea luminoasa obisnuita a Soarelui este blocata complet si, pentru o anumita zona de observatie si o anumita durata de ordinul catorva minute, eclipsa de Soare este totala. Eclipsele totale de Soare permit executarea unor studii astronomice speciale, dar au loc mult mai rar decat cele partiale.

Fiecare eclipsa de Soare are o pozitie proprie si se poate vedea doar dintr-o zona anume de pe glob.

Cate tipuri de eclipse de Soare sunt?

Exista mai multe tipuri de eclipse de Soare:

  • Partiala — apare atunci cand Soarele si Luna nu sunt aliniate exact si astfel Luna obtureaza Soarele doar partial;
  • Inelara — Orbita Lunii are o forma eliptica (ovala), ceea ce implica o variatie a distantei la care se afla Luna in miscarea ei in jurul Pamantului. Din cauza acestei variatii, avem impresia ca Luna este mai mica sau mai mare, ca diametrul ei variaza;
  • Totala — Orbita Lunii are o forma eliptica (ovala), iar asta implica o variatie a distantei la care se afla Luna in miscarea ei in jurul Pamantului. Din cauza acestei variatii, avem impresia ca Luna este mai mica sau mai mare, ca diametrul ei variaza. Astfel, cand Luna se afla la cea mai mica distanta fata de Pamant, ea pare mai mare si daca in acel moment are loc o eclipsa de Soare, aceasta va fi una totala; 
  • Hibrid — In anumite conditii, o eclipsa de Soare se poate transforma din totala in inelara si invers. O astfel de eclipsa de Soare se numeste ,,hibrida”.

Soarele, eclipsele si vechile civilizatii

Site-ul oficial al Agentiei Aerospatiale Americane, mentioneaza ca prima consemnare istorica a unei eclipse de Soare, dateaza din anul 2134 i.d.H, fiind observata in luna octombrie, in China in timpul dinastiei Shang. Invatatii chinezi afirmau ca eclipsa este produsa de un dragon invizibil, care a mancat Soarele. Din nefericire, cei doi astronomi-astrologi  imperiali, Ho si Hsi, nu au putut anticipa eclipsa de Soare, asa incat imparatul Chung K`ang a ordonat ca cei doi sa fie spanzurati.

Foto: History of China and India © Mary Evans / Explorer. Sursa: Brunier and Luminet, Glorious Eclipses, Cambridge University Press.

Foto: History of China and India © Mary Evans / Explorer. Sursa: Brunier and Luminet, Glorious Eclipses, Cambridge University Press.

Se poate afirma ca cel mai sarguincios popor, care a consemnat fiecare eclipsa de Soare este poporul chinez. Nici macar egiptenii, care il venerau pe zeul Ra, zeul Soare, nu au mentionat prea multe evenimente astronomice in scrierile lor. De exemplu, in timpul dinastiei T`ang ( 614-960 d.H) sunt citate nu mai putin de opt eclipse, dintre care patru partiale. In functie de aceste eclipse, imparatul Wu-tai isi stabilea razboaiele, colectarea taxelor sau deciziile politice importante.

Istoria eclipselor solare nu se incheie aici. In anul 585 d.H, Thales a prevazut o eclipsa de Soare, care, a prezis el, “va pune capat unui razboi lung de sase ani.” Coincidenta sau nu, pe data de 28 mai s-a produs o astfel de eclipsa, care a fortat armata lidiana sa incheie razboiul cu mezii, o populatie din nordul Iranului.

Mergand spre continentul european, legendele despre eclipse continua. Astfel, vikingii credeau ca apocalipsa (Ragnarok) era adusa de doi lupi, Hati si Skol, care mancau Soarele si Luna. Vikingii credeau ca puteau salva lumea speriind lupii, iar metoda cea mai practica pentru a-i speria erau sa tipe cat puteau de tare si sa faca cat mai multe zgomote.

In Franta anului 840, regele Louis, fiul lui Charlemagne a murit pe data de 5 mai  la cateva minute dupa producerea unei eclipse solare. Istoricii au consemnat ca regele a suferit un adevarat soc vazand Soarele disparand in plina zi de pe bolta cereasca si, ca urmare a emotiei produse, ar fi murit de frica.

Foto: Valenciennes, Musee des Beaux Arts, photo R.G. Ojeda.

Foto: Valenciennes, Musee des Beaux Arts, photo R.G. Ojeda.

Desigur, de-a lungul timpului au fost relatate foarte multe evenimente care au fost corelate, mai mult sau mai putin cu fenomenul eclipselor de Soare. Fac aici referire la evenimente care au marcat istoria si credintele religiose: crucificarea lui Iisus Hristos, eclipsele solare asociate cu viata profetului Mahomed, Louise XV (Franta, 1724), etc. 

Daca China se face remarcata pentru consecventa cu care a notat eclipsele, Maiasii sunt poporul care a ridicat astronomia la grad de arta. De exemplu, in anul 2013 arheologii au descoperit un calendar maias care poate prezice, cu maxima corectitudine datele eclipselor. Calendarul, realizat in secolul 11 sau 12 d.H, a prezis eclipsa de pe data de 11 iulie 1991. Maiasii numeau eclipsele “chi' ibal kin” sau “cei are mananca Soarele”. Din pacate, misionarii spanioli au distrus in totalitate arhivele mayase scrise, astfel incat in prezent nu avem detalii scrise despre modul in care isi realizau calendarele si sursele de informare pe care le foloseau astrologii maiasi. singurele vestigii viind relicvele sapate in piatra care au scpapat fervorii religioase a misionarilor crestini.

Eclipsele din perspectiva astrologiei magice

Din relatarile anterioare, cred ca ai observat ca majoritatea miturilor care abordeaza tema eclipselor nu sunt pozitive. Pentru omul obisnuit, ziua este urmata de noapte, Soarele lumineaza pe bolta cereasca, urmat Luna noaptea. In momentul in care aceasta ordine dispare, brusc si fara niciun avertisment, instinctul de conservare isi face simtita prezenta si apare teama, frica, precautia. Iata de ce mentalul colectiv vede eclipsele ca pe ceva rau, negativ. Dar, ce-ar fi daca ti-as spune ca eclipsele nu au fost, nu sunt si nu vor fi negative?!

Din fericire, astrologia magica priveste acest eveniment astronomic dintr-o alta perspectiva. Pentru noi, cei care abordam aceasta ramura astrologica, lucrurile stau in felul urmator: lumea este construita pe doua principii, masculin sau feminin. Pentru astrologi, nu exista bine sau rau, ci doar energie in stare pura. Conform legilor fizicii, energia nu se pierde niciodata. Conform legilor astrologiei, energia nu are constiinta si nu poate face diferenta intre pozitiv si negativ, frumos urat, bine sau rau. Ea doar este amprentata cu un algoritm de catre initiat, de catre maestru sau de catre practicant, acesta asumandu-si complet consecintele si responsabilitatea faptelor sale. Atunci cand are loc o eclipsa de Soare, se creeaza un pasaj de trecere intre lumea vazuta si cea nevazuta, intre lumea materiala si cea spirituala. Depinde numai de persoana daca va alege o experienta negativa sau pozitiva. De obicei persoanele mai sensibile resimt dureri in zona ficatului sau a rinichilor, deoarece rinichii si ficatul controleaza zona emotiilor produse pe nivel subtil, subliminal. Daca apar dureri, inseamna ca persoana respectiva nu este echilibrata energetic si manifesta ocazional emotia furiei, geloziei, supararii, neincrederii in sine. Eclipsa, avand rol purificator, va scoate rezidurile energetice ale acestor emotii, organele stimulate fiind ficatul si rinichii.

Pentru mine, eclipsa de Soare reprezinta intotdeauna un barometru excelent al starii mele interioare. Iata de ce in acest articol doresc sa iti impartasesc maniera in care si tu iti poti evalua sarea interioara, pentru a identifica daca esti pe o directie evolutiva, daca stagnezi sau daca regresezi.

Eclipsa de Soare si Romania

Pe data de 9 martie, ora 3.55AM, ora Romaniei, are loc o eclipsa totala de Soare. Chiar daca eclipsa nu este vizibila din Romania, totusi, vibratiile manifestate de acest eveniment planetar ne influenteza pe toti. Internetul abunda de articole despre eclipse, care mai de care mai interesante. Am remarcat insa o tendinta generala de a avertiza ca eclipsele vin cu un bagaj negativ, care te va afecta eventual pentru toata viata... si precizez ca tonul pe care l-am folosit este unul ironic.

Datele eclipselor de Soare (2016-2025)

Tabelul de mai jos va prezinta datele si orele in care vor avea loc eclipsele de Soare, calculate in functie de fusul orar al Romaniei.  

eclipsa de soare

In loc de concluzie, un indemn la analiza si meditatie ...

Eclipsa de Soare reprezinta momentul cand iti poti evalua obiectiv drumul vietii, daca iti indeplinesti misiunea persoanala, daca ai "deviat" de la traseu sau daca nu te afli deloc pe drumul cel bun. Iata de ce iti recomand sa citesti articolul Eclipsa de Soare si evaluarea starii spirituale