Luna Noua si casatoriile de mai

Pe data de 6 Mai, ora 21.30 PM ora Romaniei, are loc fenomenul de Luna Noua. De aceasta data, Luna Noua se produce in semnul Taurului, iar ascendentul momentului in care se produce acest eveniment astral este pe semnul Sagetatorului. Tinand cont de faptul ca apar o serie de blocaje pe astrograma momentului, aceasta vine cu un avertisment foarte clar, adresat noua, tuturor: atentie marita la toate asocierile, parteneriatele si acordurile semnate in aceasta luna! Nu te baza pe imaginea si siguranta afisata de cei din jur, pentru ca multi s-ar putea sa poarte o masca (ascendentul in Sagetator) sau sa incerce sa te pacaleasca de la obraz (Luna Noua in Taur).

Astrograma momentului ...

Conform astrogramei momentului, casa parteneriatelor, a casatoriei si a asocierilor este pe semnul Gemenilor, aceasta conferind o doza marita de duplicitate, dualitate in toate parteneriatele pe care le putem incheia in luna Mai.

Insa, pe langa avertismentul transmis de astrograma, involuntar, privind harta ridicata pentru momentul de Luna Noua m-am intors in timp, cu ani buni in urma.

Casatoriile din luna mai si statistica

Inca din copilarie, am auzit tot felul de povesti despre casatoriile din luna Mai. Cand am inceput sa practic astrologia, efectuarea unui studiu privind rata divorturilor a fost pe lista de prioritati. Asa incat am discutat cu o cunostinta, avocat, si am rugat-o sa faca o lista a cuplurilor care au apelat la serviciile ei in vederea unui divort. Pentru a pastra intimitatea clientilor, am rugat-o rugat-o sa noteze doar zodiile lor si data cand a avut loc casatoria. In 93 de cazuri din 120 de dosare am avut surpriza sa constat ca data casatoriei fusese fixata intr-o zi din luna Mai. Pentru ca nu era concludent, am apelat si la alti avocati. De fiecare data, mai mult de jumatate dintre cuplurile studiate s-au casatorit in luna...Mai!

Pornind de la aceste informatii, am inceput sa caut in literatura de specialitate, incercand sa identific perioada cand a luat nastere acest mit al esecului casniciilor efectuate in luna Mai si care este argumentul care a condus la aceasta sperstitie.

Primele superstitii 

Chiar daca au existat mai multe legende transmise pe cale orala, primele mentiuni scrise ale superstitiilor legate de luna Mai se regasesc in lucrarea poetului Publius Ovidius Naso, intitulata “Fasti” sau, asa cum a fost tradusa in limba romana, “Sarbatorile”. Lucrarea Fasti este o opera indrazneata, de proportii considerabile, poetul Ovidiu intentionand sa analizeze fiecare luna din calendarul roman din punct de vedere istoric, mitologic si ritualic. Din pacate, exilul in care a fost trimis poetul de catre imparatul roman Augustus, a reprezentat si incheierea abrupta a redactarii lucrarii, ultima luna analizata de acesta fiind luna Iunie.

Cartea dedicata lunii Mai abordeaza nenumarate subiecte, care mai de care mai interesante: stabilirea etimologiei numelui lunii Mai, descrierea origiii zeitei Flora, povesti si mituri legate de infiintarea Templului lui Mars Ultor si, un capitol consistent inchinat ritualurilor Lemuriene. In capitolul dedicat acestor ritualuri gasim si informati privind superstitiile legate de casatorie si luna Mai.  

Ovidius ne relateaza ca in traditiile romane, existau trei tipuri de spirite:

  • lemures este termenul general care defineste spiritele care au parasit trupul;
  • larvae identifica spiritele care bantuie casele
  • manes sunt spiritele benefice, protectoare, ale celor decedati. Manes ii protejeaza pe cei vii si confera protectie suplimentara caselor in care salasluiesc.

Atat spiritele lemures cat si spiritele larvae sunt entitatile care ii bantuie  pe cei vii, avand un comportament ostil fata de orice fiinta fericita. Totusi, muritorii isi puteau castiga linistea daca aratau respect fata de aceste spirite prin intermediul unei sarbatori, initiata de Romulus, pentru a linisti spiritul fratelui sau, Remus, presupus a fi devenit un lemures dupa moarte.

Aceasta sarbatoare intitulata Lemuria sau Lemuralia, avea loc pe datele de 9, 11 si 13 Mai, date considerate ca fiind cele mai malefice date ale anului.

Deoarece se spune ca in luna Mai spiritele lemures umbla libere, orice alta ceremonie, care nu arata respect acestor spirite, aducea ghinion participantilor. Iata de ce romanii considerau ca celebrarea unei casatorii in luna Mai aducea ghinion mirilor, casnicia fiind sortita esecului. Acest mit a fost preluat si de grecii antici si apoi transmis pe cale orala in intreaga Europa.

"UN NU ASTROLOGIC" CASATORIILOR DIN LUNA MAI

Pornind de la legendele mentionate mai sus, o intrebare fireasca ar fi daca e in regula sa te casatoresti in luna Mai.

Ei bine, din punctul de vedere al astrologiei magice raspunsul este un “nu” hotarat. Universul se bazeaza pe o serie de reguli energetice.

 

dr.astrolog Alexandra Coman

 

In loc de concluzie, 2 invitatii ...

Legat de Luna Noua pe care o intalnim pe 6 mai 2016, te invit sa citesti doua articole. 

In ceea ce priveste Luna, Luna Noua sau Luna Plina, iata cateva recomandari: