Povestea lui Admetos

In urma cu ceva vreme ti-am povestit in articolul Planetele transneptuniene despre drumul parcurs de Alfred Vitte pana la descoperirea planetelor transneptuniene. Il admir pe acest astrolog pentru ca nu a renuntat la visul sau. S-a luptat cu oprobiul public, s-a confruntat cu piedicile ridicate de ofiterii celui de-al treilea Reich, insa a ramas constant drumului sau. Aceasta atitudine i-a atras recunoasterea mondiala, cand toate afirmatiile sale au fost demonstrate astronomic, odata cu descoperirea planetei Pluton in 1930, lucru ce a condus chiar la infiintarea Scolii de la Hamburg de astrologie transneptuniana.

In incheierea articolului anterior am inceput sa iti vorbesc despre Admetos, iar astazi doresc sa iti povestesc despre legenda sa. La fel cum un om este definit de experientele prin care a trecut si care l-au modelat, la fel se intampla si cu o planeta. Legenda din spatele sau reprezinta vibratia corpului ceresc, simbolizand modul in care planeta este dispusa sa interactioneze cu pamantenii; orice astrolog, inainte de a invata functiile unei planete, ii studiaza intai povestea. Asa incat astazi te invit in tinutul miturilor si vom vedea cum aceasta legenda te influenteaza astrologic.

Zeul Apolo, recunoscut ca fiind si zeul vindecarilor, era tatal lui Asclepios (mai bine cunoscut cu numele latin de Esculap). Asclepios era muritor si era dedicat vindecarii celorlalti semeni ai sai. Zelul sau de vindecator l-a facut sa incerce sa trezeasca mortii. Evident, zeul mortii – Hades a fost profund jignit de decizia lui Asclepios si s-a plans lui Zeus. Zeus, regele zeilor din Olimp, l-a trasnit cu un fulger pe Asclepios, pedepsindu-l pentru cutezanta sa si l-a aruncat in infern. Tatal sau, Apolo, a fost foarte suparat de moartea fiului sau si, din cauza  faptului ca nu se putea razbuna pe Zeus, s-a hotarat sa-si intoarca furia asupra celor care au facut fulgerul, mai precis ciclopii. Dupa ce Apolo i-a omorat pe ciclopi, Zeus l-a condamnat  sa-si ispaseasca cutezanta de a nesocoti decizia regelui Olimpului, slujind un muritor vreme de un an.

Aici intra in scena Admetos, un rege din Tesalia, care era recunoscut pentru sprijinul pe care il acorda nevoiasilor si celor care se confruntau cu vicisitudinile vietii. Admetos l-a insarcinat pe Apolo sa aiba grija de vitele sale.

Datorita faptului ca Admetos s-a purtat cu mult respect cu zeul, acesta l-a rasplatit dubland numarul vitelor si facandu-le sa dea nastere la gemeni de fiecare data cand fatau. De asemenea, Apolo l-a ajutat sa-si aleaga sotia, pe Alchestis, ramanand in relatii foarte bune cu familia regala dupa ispasirea pedepsei sale.

Admetus luandu-si la revedere de la Alchestis (Alcesta)

Admetus luandu-si la revedere de la Alchestis (Alcesta)

Au trecut cativa ani si a sosit momentul ca Admetos sa moara, dar Apolo l-a sfatuit sa evite moartea, oferindu-i acesteia pe altcineva in locul sau. Nimeni nu a acceptat sa faca de bunavoie acest sacrificiu, insa singura persoana care s-a oferit voluntar a fost sotia sa. Cand ziua fatala a sosit, Alchestis (sau Alecesat cum mai este ea cunsocuta) a fost cea care a luat drumul lumii de dincolo.

Moarte Alcestei - pictura realizata de catre Pierr Peyron (1744-1814)

Moarte Alcestei - pictura realizata de catre Pierr Peyron (1744-1814)

Acceptarea mortii sotiei sale de catre Admetos a fost indelung judecata, fiind considerata un semn de lasitate, insa multi uita ca in acele timpuri viata unei femei se afla pozitionata pe un loc inferior fata de cea a unui barbat. Prin urmare, sacrificiul sotiei sale a fost privit ca un exemplu de devotiune familiala, care crestea prestigiul social al sotului.

Conform legendei, gestul Alcestei sau nu a fost dus pana la capat deoarece a fost salvata de catre Heracle din ghearele mortii si i s-a permis sa revina acasa ca un bonus pentru sacrificiul pe care era gata sa il faca.

Admetos si vibratia zodiilor

Dupa cum ai observat, legenda lui Admetos este marcata de fluctuatii emotionale, personajele implicate in poveste avand personalitati complet diferite, fiecare gest si comportament din aceasta legenda amintind de cate un semn zodiacal. Astfel, Asclepios simbolizeaza incapatanarea si perseverenta caracteristica zodiilor Taurului, Fecioarei si Capricornului, in timp ce orgoliul de a reda viata mortilor este specific Leului. Reactia violenta a lui Apolo aminteste de comportamentul Berbecului, in timp ce razbunarea sa indreptata asupra ciclopilor este caracteristica Scopionului.

Zeus, care  a facut dreptate atat in cazul lui Asclepios, cat si al lui Apolo ne duce cu gandul la zodiile Balanta si Sagetator, iar pedeapsa prin munca in folosul comunitatii pe care a primit-o zeul Apolo ne aminteste de lectiile Pestelui, care ii ajuta pe toti sa isi aminteasca de latura lor umana si sensibila.

Admetos, cu generozitatea lui aminteste din nou de Pesti, iar respectul pe care i-l poarta lui Apolo ca si fiinta umana aminteste de umanitarismul Varsatorului. Recompensa inzecita oferita de Apolon te poarta cu gandul la zodia Gemenilor, iar sacrificiul lui Alchestis pentru a-si salva sotul de la moarte este comparabil cu sacrificiul specific zodiei Racului.

In urmatorul articol iti voi povesti despre functiile astrologice ale planetei Admetos, insa putem desprinde din legenda sa o concluzie: aceasta planeta este complexa, profunda si plina de resurse. In functie de casa si semn, Admetos reprezinta modul cum reactionam in fata incercarilor profunde ale vietii. Tot el indica manifestarile noastre mentale si reactiile fizice-somatice in fata confruntarii cu o pierdere serioasa sau cu o piedica destul de mare.

Lecturi despre Admetos