Casele astrologice (1)

“Casa” este un termen utilizat generic de catre astrologi pentru a defini cele 12 sectoare ale cerului, care sunt similare celor 12 semne zodiacale. Cu toate acestea, fiecare astrograma are unicitatea sa, prin urmare casele difera in dimensiune de la o persoana la alta. Pe cer, Soarele, Luna si planetele se deplaseaza fiecare prin semnele zodiacale si prin case. Pe cercul zodiacal, fiecare semn ocupa exact 30 de grade (30 de grade x 12 semne zodiacale = 360 de grade ale cercului zodiacal), insa casele pot fi mai mici sau mai mari de 30 de grade.

Uneori o casa poate contine 2 semne zodiacale, sau chiar 3 (in cazul axelor interceptate, care semnifica puncte nevralgice pe hartile respectivilor nativi). Din acest motiv este foarte important sa ne cunoastem ora nasterii, pentru a putea calcula pozitia exacta a ascendentului precum si punctele in care incep casele astrologice.

Casa I-a. Identitate.

Casa I vizeaza cautarea identitatii si ne impinge la cunoasterea de sine. Este o casa unidirectionata. Pentru a putea fi intelesi de ceilalti, trebuie sa ne intelegem pe noi insine. Este necesar sa traim multe experiente indicate de planete pentru a ajunge la o noua constiinta a ceea ce suntem. Acest sector indica dorinta de a deveni ceea ce suntem; provocarea aruncata individului este: “gaseste-te pe tine insuti”, cauta sa intelegi cine esti cu adevarat; functiile personalitatii reprezentate de planete in aceasta zona sunt acelea care au nevoie mai urgent de o regenerare. Exista o mare nevoie de autoafirmare, deseori dusa inainte cu entuziasm. Aceasta nevoie de autoafirmare ar trebui ponderata, altfel conduce la aroganta.Primul sector este legat de vedere. Nativul trebuie sa dezvolte functia vazului mai ales in sensul spiritual. In acest sector se pot diagnostica posibile afectiuni oculare; este ca si cum nativul ar vrea sa se impiedice sa priveasca spre exterior pentru a se intoarce sa priveasca in sine insusi.

Casa a II-a. Potentialitate.

Acest sector reprezinta punctul in care sufletul se incarneaza in lumea fizica, adica locul unde percepe senzatia realitatii tangibile. Aici persoana se confrunta cu ceea ce poseda, sau ceea ce poate atinge, incepand chiar cu propriul sau corp. Simte ca actiunea sa in lumea exterioara se manifesta prin intermediul vehiculelor, unul dintre ele fiind cu siguranta cuvantul (Casa a II-a este legata de semnul Taurului, care guverneaza sediul sau organic, laringele). Persoana constientizeaza faptul ca mijloacele sale de exprimare o pun in comunicare cu ambientul. Aceste mijloace de exprimare,ca talente tipice, sunt folosite cu inteligenta. In aceasta casa, problema principala este gestionarea propriului patrimoniu, de oricare tip ar fi el. Fie ca vorbim de bunuri materiale sau spirituale, ele trebuie sa circule, sa fie folosite si schimbate cu altele. Cata vreme persoana va cauta siguranta in a avea , a poseda, a detine, fara sa-si gaseasca  curajul de a actiona, va persista un blocaj al capacitatii de exprimare si a circulatiei energiei vitale.

Casa a III-a. Comunicare.

In acest sector se dobandeste notiunea a ceea ce este “altcineva” . Se apreciaza prezenta lumii inconjuratoare, diversitatea ei fata de cea interioara. Arata tipul de abordare pe care nativul o utilizeaza in contactele sale cu ambientul; se naste ceea ce putem defini “trasatura de caracter”, reactia la lumea exterioara. Modalitatea de reactie este in principal, un stimul nervos automat. Aceasta explica asocierea sectorului cu semnul Gemenilor. Intregul stimulilor care provin din exterior solicita un raspuns si trebuie invatata flexibilitatea in fata mereu schimbatorului scenariu inconjurator.  Este necesara folosirea mintii pentru a gasi continuu raspunsurile la noile situatii. Este un efort continuu, un exercitiu de gimnastica mentala care conduce la dezvoltarea curiozitatii fata de un ambient inca nedescoperit. Aici se descopera limitele pe care convietuirea le impune si modul in care ele vor fi elaborate si rezolvate. Folosirea cuvantului (care a inceput in Casa a II-a), ca aptitudine naturala,  descopera aici regulile pe care trebuie sa le urmeze in momentul in care se adreseaza altora; de aceea, casa a III-a este asociata comunicarii, inteleasa ca principal mijloc de schimb de informatii si de rezolvare a problemelor legate de comunicarei; nativul este permanent in cautarea celui mai bun mod de a se confrunta cu ceea ce i se prezinta. Fizic, sectorul este asociat cu functiile respiratiei (schimbul cu exteriorul) si cu sistemul nervos ca transmitator de informatii.

Recomandari 

Despre casele astrologice am mai scris si vom mai scrie. Mai jos gasesti o lista cu toate articolele publicate pe aceasta tema: