Casele astrologice (3)

Casa a VII-a: Asociere

In casa a VII-a are loc intalnirea pregatita de mult timp, cea cu CELALALT. In timp ce casele precedente, cele dispuse sub orizont (adica sub casa a saptea) au ca tema fundamentala personalitatea individului si problemele sale interioare, casele superioare se refera la experienta sa sociala. In a saptea casa este inceputa calatoria catre CELALALT. In acest moment, el este inca supus cautarii unei forme, unei reguli precise si a unor ritualuri interpersonale. Al saptelea sector exprima in principal acceptarea raportului si recunoasterea importantei sale in economia vietii individuale. Tipul de relatie exprimat de aceasta zona nu se refera in mod specific la uniunea a doua fiinte, ci, mai precis, la tipul ideal de interactiune cu aproapele. Cu alte cuvinte, el ne permite sa intelegem care sunt pentru un nativ, metodele preferate de a trai relatia si contextele unde aceasta va avea loc cel mai frecvent.

Pe drept cuvant, multi au definit-o casa asocierii. Este sectorul casatoriei si a societatilor lucrative, mai mult decat al dragostei sau prieteniei. Poate exista o remarcabila diferenta intre modul in care o persoana traieste o poveste de dragoste (care este un fapt ce apartine de casa a cincea) si cel in care se accepta o casatorie. In acest ultim caz, intra in joc elementul social cu regulile si cerintele sale. Persoana accepta o relatie in functie de modalitatile exprimate de casa, adica de zodia care formeaza inceputul, de tipul sau de energie, de planetele prezente si de aspectele lor. Ele reprezinta si filtrul prin care sunt priviti ceilalti: cu cat este mai umbrit de proiectiile sale subconstiente, cu atat imaginea va fi mai distorsionata si sursa de probleme si neintelegeri. Cine prezinta un puternic sprijin din acest sector, combate societatea prin propriile ei reguli si ii studiaza legile inainte de a o infrunta. Poate chiar sa rezolve probleme in mod diplomatic, dar avand mereu ca baza cunoasterea normelor care regleaza subiectul disputei.

Casa a VIII-a. Impartasire.

Acest sector, atat de putin inteles de traditia astrologica, asociind-o cu bunavointa mortii si a vietii sexuale, se refera la impartasirea cu ceilalti, fie ca este vorba de energii cosumate, fie de bunuri in adevaratul sens al cuvantului. Dupa ce asocierea a fost stabilita in sectorul sapte, fortele celor doi parteneri, char in cazul unor asociati in domeniul lucrativ, se contopesc pentru a face loc unei noi entitati. Fiecare dintre cei doi a dat relatiei ceva din el insusi, in functie de calitatile si posibilitatile sale.

Casa a VIII-a se refera la produsul final al acestui “ceva“, adica la suma celor doua forte si la impactul pe care aceasta il va avea asupra lumii inconjuratoare. Este sectorul unde se vad rezultatele propriilor forte, in contextul unei relatii, de orice fel ar fi ea; nu este vorba doar de forte economice, cum deseori ni s-a repetat, ci de toate impulsurile care intra in joc in momentul in care doua fiinte interactioneaza. Chiar si clasica referire la activitatea sexuala se poate intelege din aceasta perspectiva; cu cat este mai mare cantitatea de emotii impartasite, cu atat de mari sunt satisfactia si regenerarea pe care cuplul le extrage din ea. Chiar si moartea, dintotdeauna asociata cu acest sector, daca ne gandim bine, contine in sine un aspect de profunda regenerare, cu conditia de a o recunoaste ca moment in care se abandoneaza un vehicul fizic uzat si obosit pentru a ne intoarce la un izvor de viata care ne va umple de noi energii. Casa a VIII-a are si puternice implicatii legate de sanatatea nativului. Ea ne poate spune daca se poate regenera sau isi poate recupera energiile.

Casa a IX-a. Integrare.

Dupa ce a parcurs drumul identificarii propriilor nevoi si necesitati (Casele I-VI), dupa ce a inteles importanta interactiunii asumate de grup (Casa a VII-a) si a contopirii cu celalalt (asa a VIII-a) Casa a IX-a vine in sprijinul nostru pentru a ne face sa ne oprim o clipa in valtoarea vietii si pentru a ne descoperi sinele interior, valoarea dumnezeiasca care se afla bine ascunsa in interior. Abia dupa ce il regasim pe Dumnezeu (de multe ori prin studiu si prin introspectie dogmatica) suntem pregatiti sa facem urmatorul pas: parasirea zonei de confort si experimentarea calatoriilor si a drumurilor. Prin identificarea cu destinatiile geografice indepartate, vom experimenta diversitatea ca punct comun fiecarei culturi, ne vom descoperi puterea interioara si universalitatea.

Recomandari 

Despre casele astrologice, zodii si planetele pe care le guverneaza am mai scris si vom mai scrie. Mai jos gasesti o lista cu toate articolele publicate pe aceasta tema: