Misterele lui Chiron

Astrologia traditionala se bazeaza pe analiza planetelor de generatie sau a planetelor personale (Saturn, Marte, Pluto, Venus, Mercur etc.), dar diferenta si subtilitatea hartilor este generata de catre asteroizi. Cu toate acestea, asteroizii constituie un sector mai putin analizat de catre multi astrologi, asa ca ne-am gandit ca ar fi interesant sa exploram astfel de subiecte. Asadar, incepand de azi, vom publica o serie de articole cu privire la cei mai importanti cinci asteroizi: Chiron, Ceres, Pallas Atena, Juno si Vesta, incercand sa-ti explicam cum influenteaza acestia o harta astrologica. Primele articole ii sunt dedicate lui Chiron si te invit sa-i descoperim impreuna secretele si semnificatiile.  

Asteroizii … cateva cuvinte

De multe ori auzim termenul de ,,asteroid” in interpretarile astrologice, insa prea putini stiu ce inseamna unul si, mai ales ce functii indeplineste. Apeland la DEX gasim urmatoarea definitie: “Fiecare dintre micile planete ale sistemului solar, puţin stralucitoare, ale caror orbite sunt, in general, cuprinse intre orbitele lui Marte şi Jupiter”. Daca ne imaginam harta natala ca fiind scena unui teatru, atunci planetele sunt actorii principali, iar asteroizii sunt personajele secundare , fara de care piesa nu ar mai avea acea savoare si tenta de unicitate.

Chiron in astronomie - asteroid, cometa sau centaur?

Descoperit de Charles Koal in 1977, a marcat un pas important in evolutia astrologiei. Orbitand intre Saturn si Uranus, Chiron are o orbita eliptica si ii sunt necesari in jur de 50 de ani pentru a parcurge intreg zodiacul. In anumite momente traverseaza orbita lui Saturn si pe cea a lui Uranus, actionand ca un mediator intre cei doi. Astronomii preferau pana in anul 1999  denumirea de planetoid, iar multi dintre astrologi prefera numele de asteroid. Ulterior, Chiron a fost descris ca fiind un nucleu urias de cometa, cu o lungime de aproximativ 200 km, compus din gheata acoperita de o crusta inchisa la culoare din praf de carbon. Insa, in anul 2015, conform site-urilor NASA si Space.com, cercetatorii de la NASA au descoperit elemente noi privind acest corp ceresc. Astfel, vorbim de un corp ceresc “hibrid” care intruneste caracteristicile atat ale unui asteroid, cat si ale unei comete. Intamplator sau nu, cercetatorii au gasit si un termen care sa defineasca aceasta formatiune: ”centaur”. In prezent exista mai mult de 200 de centauri identificati de catre observatorul de la NASA, dar se estimeaza ca in sistemul solar exista in jur de 44.000 de hibrizi.

Parcursul lui Chiron pe orbita lui Saturn. Sursa: Lunar Planner

Parcursul lui Chiron pe orbita lui Saturn. Sursa: Lunar Planner

Legenda lui Chiron

In limba greaca, Chiron (gr. Χείρων) inseamna „priceput in a-si folosi mainile” si era considerat de catre vechii greci ca fiind cel mai intelept si just dintre centauri. Chiron, este fiul lui Cronos si al frumoasei nimfe Philyra, si, in consecinta, si fratele vitreg al lui Zeus. Mitologia spune ca pentru a evita sa fie prins de catre sotia sa Rhea, in vartejul dragostei carnale impreuna cu Philyra, Cronos s-a transformat in cal, iar din acest motiv fiul sau, Chiron, s-a nascut pe jumatate om, jumatate cal. Cu toate acestea, in vechile reprezentari, Chiron este reprezentat intr-un mod special fata de ceilalti centauri, lucru care demonstreaza statutul si mostenirea sa: piciroarele din fata se aseamana cu unele umane, spre deosebire de alte imagini unde partea inferioara a corpului centarurilor este unul de cal.  

Educatia lui Ahile de catre Chiron - fresca Muzeul National de Arheologie, Herculane

Educatia lui Ahile de catre Chiron - fresca Muzeul National de Arheologie, Herculane

Spre deosebire de fratii sai centauri, care preferau bucuriile vanatorii, ale petrecerilor si a desfranarii, Chiron era extrem de inteligent, civilizat si amabil, un spirit pacifist. Aceste atribute mitologia olimpiana le pune pe invataturile primite de Chiron in primii ani de la marii zei Apolo si Artemis. A fost mentorul mai multor eroi mitologici, printre care Iason, Asclepios (zeul medicinii), Ahile, Tezeu, Heracles (Hercule).

Nobletea si caracterul lui Chiron se vede si din legenda care inconjoara inaltarea sa la stele. Se spune ca intr-o zi Hercule l-a ranit accidental pe Chiron cu o sageata otravita cu sangele Hidrei. Rana era incurabila si durerile ingrozitoare, insa nemuritor fiind Chiron trebuia sa indure toate aceste torturi fizice. Nu a renuntat la speranta, incercand sa gaseasca leacul care l-ar fi putut ajuta sa se elibereze de durerea insuportabila. Abia cand Prometeu a fost inlantuit pe munte, iar Chiron i-a oferit acestuia nemurirea sa, centaurul s-a eliberat de aceasta  durere insuportabila sacrificandu-si propria viata. Impresionat de gestul sau, fratele sau vitreg Zeus l-a transformat l-a asezat pe bolta cereasca, astfel dand nastere constelatiei Sagetatorului sau a Centaurului.

Autor: Dr. Astrolog Alexandra Coman

Editor: Ana Bodaproste

Chiron - semnificatii si planete ... 

Nota: Aceasta serie de articole dedicate lui Chiron au fost publicate initial pe blogul Roastrolog in anul 2009, dar aceasta republicare vine cu noi informatii.