Traieste-ti viata

Cu ceva ani in urma, viata m-a asezat in orasul Haifa, in timpul razboiului dintre Liban si Israel. Probabil nici nu ai auzit de acel razboi, si, daca ai auzit, nu ti-a pasat decat daca aveai o ruda sau un prieten intr-una dintre cele doua tari. Se spune ca intr-o noapte Israelul a aruncat in Liban 100.000 de bombe. Imi mai amintesc noaptea acelor bombe, cand puteai sa vezi ca ziua si mirosul de fosfor iti ardea plamanii.

In zilele acelea am invatat ca diferenta dintre viata si moarte este doar de o secunda si tot in acele momente am invatat ca este de preferat intotdeauna o moarte rapida decat o agonie de durata. Imi amintesc inca momentele cand suna Azaka (sirena alarmei) care anunta ca urmeaza un nou bombardament si cum fugeam de la etajul doi pana in subteran, sperand ca bombele nu vor cadea in timp ce coboram scarile, pentru ca atunci am fi murit. Imi mai amintesc ca fiecare era pentru el, ca cei mai rapizi se salvau, ca nu iti pasa daca imbranceai un batran sau un bolnav ca sa iti faci loc sa fugi mai repede. Era doar o chestiune de supravietuire si, daca nu ai fost intr-o astfel de experienta, nu ai putea intelege dimensiunea ei.

Mai tin minte ca, in fiecare noapte de razboi, eu si iubitul meu de la acea vreme, ne spuneam unul altuia: ,,daca mor maine, te rog sa iti traiesti viata si pentru mine.” Iubitul de atunci nu mai este prezent in viata mea pentru ca am ales drumuri diferite, iar altul a venit, insa rostesc aceasta afirmatie ori de cate ori am de plecat la un drum, ori de cate ori ma sui in avion sau stiu ca plec spre o situatie incerta. Si tot in acele zile, cand aerul mirosea a bomba si viata ti se masura in distanta dintre doua tipete de sirena de razboi, mi-am jurat ca daca voi supravietui, imi voi trai viata cum consider eu, fara compromisuri si voi face tot ce imi sta in putere sa ii ajut pe cei din jur. Universul se pare ca a auzit dorinta mea si mi-a oferit sansa, prin intermediul astrologiei, sa dau incredere oamenilor, sa le ascult durerile si temerile si sa le reamintesc cat de puternici si minunati sunt.

Evenimentul de ieri noapte—incendiul de la clubul Colectiv soldat cu 24 de morti si 146 de ranitit, de la  mi-a adus in memorie experienta traita de mine in razboi. Si da, povestile supravietuitorilor imi amintesc de zilele acelea fierbinti de vara cand viata se masura doar in 24 de ore. Din acel club au scapat doar cei care au fost mai mari, mai puternici, care nu s-au gandit pe cine calca in picioare si pe cine lovesc in drumul lor spre aer. La fel cum alergam pe scari fara sa ma uit nici in spate, nici in stanga si dreapta, pentru ca obiectivul era o usa prin care trebuia sa treci: eu intram intr-un adapost antiaerian, ei ieseau la aer. Destinatia era aceeasi, indiferent de circumstante: sa castigi inca o zi de viata. 

moire

In lumina evenimentelor m-am uitat pe astrograma momentului. Data: 30 octombrie 2015, aproximativ ora 22.30-Bucuresti. La prima vedere harta cerului nu pare diferita si nu pare sa anunte tragedia din Romania sau accidentul aviatic in care au murit 270 de oameni (da, in timp ce mureau tinerii in Romania, undeva in lume se prabusea un avion). Si totusi, ieri noapte a fost ceva diferit:

  • Luna se pregatea sa intre in mers in gol (mai avea cateva ore, pana intra in aspect de void, insa incepeam sa simtim cum vibratia ei pierde puterea, devenind cu totii confuzi, avand un presentiment negativ inexplicabil); 
  • In momentul tragediei Luna se afla in semnul Gemenilor, un semn de aer, dinamic. Ascendentul era in Leu, un semn de foc;

 

  • Guvernatorul Leului, Soarele, se afla in Scorpion—zodia care guverneaza casa mortii, casa a 8-a din astrologie, insa era bine aspectat—rata de supravietuire a fost relativ mare, insa zarurile nu au fost aruncate inca;
  • Marte, planeta energiei era prost aspectat, facand cuadratura cu Luna. De aici reactia emotionala despre care s-a scris in multe articole, victimele care sareau in fata ambulantelor, senzatia de groaza, panica si haos;
  • Lovitura finala data de destin vine insa din cuadratura Uranus retrograd in Berbec cu Pluton aflat in casa a 6-a a sanatatii. Acest aspect marcheaza desfasurarea imprevizibila a incendului, iar Pluton si-a luat numarul de morti. Din pacate insa, prevad ca vor mai urma decese in randul celor raniti, pentru ca lucrurile nu sunt stabilizate deloc, iar Uranus ne mai rezerva multe surprize.

Daca se putea anticipa astrologic acest eveniment? In niciun caz! In aspectele in care e implicat Uranus nu ai cum anticipa nimic. Ce putem invata din asta? Fiecare isi va trage propria invatatura, in functie de personalitatea sa. 

Personal imi va ramane intiparit in minte mesajul unui tata a carui fiica a murit: ,,Ieri aveam o fata studenta la arhitectura. Astazi mi-a ramas din ea doar o bucata de hartie." Eu decid sa continui sa imi traiesc viata, aducandu-mi contributia cat de mult pot la viata comunitatii din care fac parte. Eu decid ca vreau sa traiesc si pentru cei care s-au dus. 

Sa-i odihneasca Dumnezeu!

Autor: Alexandra Coman