Jupiter retrograd

De-a lungul secolelor, excesivul optimism asociat cu Jupiter, Marele Benefic, s-a atenuat progresiv, constantandu-se ca o mare expansiune nu coincide intotdeauna cu un beneficiu. Dar este corect, sa definim Jupiter ca planeta credintei, inteleseasa ca increderea in existenta unei ordini spirituale superioare.

Tot energia solara este cea care actioneaza prin intermediul lui Jupiter, oferind increderea pentru concretizarea propriilor aspiratii, colaborand, eventual, cu ceilalti. Functia planetei Jupiter este aceea de a-l inalta progresiv pe nativ catre tipul sau de realizare, iar aceasta se vede, in mare parte, odata cu reintoarcerea in pozitia sa natala. Energia jupiteriana actioneaza la fel si atunci cand se gaseste in configuratii indreptate catre satisfactiile materiale; in acest caz putem spune ca Jupiter pune bazele materiale a ceea ce, maine, va putea deveni cautarea unei constiinte spirituale. Chiar si simbolul sau grafic ne vorbeste de natura sa dubla, material-spirituala, unind doua simboluri care reprezinta materia si sufletul.

Jupiter retrograd

Aceasta pozitie este traita cu mult idealism de catre nativ. El este influentat de viziunea sa personala asupra realitatii, mai ales despre cum trebuie ea sa fie. Sufera atunci cand se afla in medii sau alaturi de persoane carora le lipsesc valori morale precum cinstea sau adevarul, pentru el indispensabile. Este, cu siguranta, configuratia unui Jupiter care predispune la cautarea spirituala si la aprofundarea temelor filozofice. Poate exista o anumita dificultate in adaptarea la realitate, tocmai din pricina distantei acestei realitati de lumea ideala a persoanei, lume pe care ea cauta continuu sa o restabileasca.

In studiul lui Jupiter retrograd, o atemtie speciala va trebui acordata semnului, casei si aspectelor cu factorii karmici ai hartii. Aceasta pozitie retrograda a lui Jupiter impinge la o corectitudine morala excesiva pentru ca in vietile trecute persona a suferit grave nedreptati si samavolnicii. In aceasta viata, va vana intotdeauna actiunile sanctionate de lege sau de comunitate, chiar daca nu va avea succes intotdeauna. De fapt, idealurile sale sunt chiar foarte diferite de posibilitatile reale si de multe ori cine are Jupiter retrograd se gaseste pus in fata situatiei de a fi nevoit sa accepte compromisuri care nu sunt totdeauna usoare, si acest lucru da nastere unei nesigurante de sine legate tocmai de vietile anterioare, care i-au intiparit in mintal senzatii de insatisfactie si dificultate care il imping pe nativ, inevitabil, sa ceara dovezi incurajatoare de la partenerul de viata devenind in timp de-a dreptul obsesiv.

Despre Jupiter retrograd se spune ca de la un anumit nivel exista o mare cantitate de experiente de tip deja-vu. Momente si locuri din trecut se amestica intr-un prezent continuu, astfel incat nativul are tendinta de a generaliza orice loc si moment raportandu-le la fenomene deja traite. Aceasta lipsa de distingere intre trecut si prezent poate compromite considerabil relatiile sale, pe cele afective in mod special, tocmai din cauza, asa cum s-a mai spus, cererii obsesive de dovezi incurajatoare care duc la o atitudine care poate parea legata de obtinerea unei sigurante palpabile, solide, concrete, mai degraba decat obtinerea dragostei sau pasiunii neconditionate. Acesta este motivul pentru care acest nativ se poate trezi in solitudine cu o senzatie de nemultumire pentru ca el se afla in cautarea sigurantei mai mult decat a dragostei adevarate; e ca si cand ar spune: „ma indragostesc de tine, doar daca imi promiti ca imi esti alaturi toata viata”. Se poate intelege ca acest tip de comportament poate duce la singuratate si, in consecinta, la lipsa unei sigurante afective, pentru ca nativul nu va intalni persoana care gandeste identic. Fireste, este foarte important sa inteleaga bine de ce fel de siguranta are nevoie. Acesta siguranta nu trebuie sa provina niciodata din exterior, siguranta trebuie cautata in sine, trebuie sa isi dea seama ca intr-o relatie afectiva nu  trebuie sa se ceara garantii eterne, promisiuni care aproape totdeauna linistesc iluzoriu propriile nelinisti.

Pozitia lui Jupiter retrograd poate indica faptul ca intr-o viata anterioara nativul nu a avut parte de siguranta la nivelul familial, iar aceasta este cautata si construita cu atentie in actuala viata in care se leaga relatii bazate pe afectiune si pe proiecte de viata si nu pe dragoste sau pasiune.

Perspectiva mai optimista asupra vietii va fi un inceput al unor relatii mature pe plan sentimental sau speciale pe plan spiritual.

Lecturi recomandate 

In saptamanile care urmeaza va voi povesti despre mersul retrograd al planetelor, pana atunci insa, iti recomand sa citesti doua articole care te vor ajuta sa intelegi mai bine modul in care planetele ne influenteaza alegerile: