Jupiter, Zeus si Protectia Inalta

Asa cum am mai spus, intre astrologie si mitologie exista o stransa legatura, planetele sau astrele imprumutand atributele si puterile zeitatilor care le patroneaza, iar Jupiter, planeta transplutoniana benefica, care actioneaza ca un protector al intelepciunii abstracte nu face exceptie de la aceasta regula. Iata de ce, acest articol despre Jupiter debuteaza cu povestile ce-l inconjoara pe Zeus, stapanul zeilor olimpieni, cunoscut in Roma antica sub numele de Jupiter sau Jupiter Optimus Maximus. 

Genealogia zeilor greci (sursa: Thomas Bulfinch, The Golden Age of Myth & Legend)

Genealogia zeilor greci (sursa: Thomas Bulfinch, The Golden Age of Myth & Legend)

Zeus este cel mai tanar fiu al titanilor Cronos (Saturn) si Reea (Rhea), copiii Cerului si Pamantului, nascuti din Haos (Chaos).  

Zeus este stapanul suprem al muntelui Olimp si al panteonului de zei care locuiesc acolo; in acelasi timp, el este de catre Homer numit "tatal zeilor si oamenilor" (πατὴρ ἀνδρῶν τε θεῶν τε). Mircea Eliade il considera arhetipul conducatorului familiei patriarhale. 

Numele de Zeus este inrudit cu cuvantul grecesc “dios” care inseamna luminos. Mai era cunoscut sub numele de Cosmetas—adica cel care instaura ordinea, Soter sau salvatorul, Polieos—cel care veghea asupra oraselor si Eleuterios—sau cel care veghea asupra libertatii politice. 

Zeus purtat in carul sau de cele patru vanturi

Zeus purtat in carul sau de cele patru vanturi

Deoarece este liderul suprem, vegheaza asupra dreptatii, asupra justitiei, asupra moralei si este liderul spiritual atat al zeilor cat si al pamantenilor. Zeus a fost un zeu venerat ca protector al vremii de catre triburile grecesti. Intotdeauna a fost asociat cu vremea deoarece este considerat a fi cel care controleaza tunetul si fulgerul dar si ploaia.

 

In anul 265, Teocritus scria: “Uneori Zeus este senin, uneori ploua. De multe ori furtunile cu tunete si fulgere ii sunt atribuite lui.” Atributele sale erau fulgerul, sceptrul, vulturul si saimosul scut Aegis faurit de Vulcan (Hefaistos) din pielea caprei din Amalteea.

Cand arunca fulgerul, Zeus "simbolizeaza spiritul si luminarea inteligentei umane, gandirea iluminatoare si intuitia trimisa de divinitate; el este izvorul adevarului." Pe de alta parte, atunci cand dezlantuie trasnetul, Zeus simbolizeaza "mania lui Dumnezeu, pedepsirea, sanctionarea, autoritatea ofensata: el este justitiarul." (Chevalier & Gheerbrant).  

Inaintea abolirii monarhiilor, Zeus era protectorul regilor si al familei regale. In momentul in care s-a instaurat democratia in Grecia Antica, a devenit judecatorul suprem si cel care stabilea conditiile pentru a se accepta pacea intre doi dusmani sau intre doua forte rivale, devenind astfel cel mai important zeu civic.

Templul lui Zeus din Atena

Templul lui Zeus din Atena

Omologul sau hindus este Indra, iar cel etrusc este Tinia. In ziua de astazi, se cunosc nu mai putin de 150 de epitete, fiecare celebrandu-l.

Zeus s-a bucurat de foarte multa apreciere in randul muritorilor, iar in onoarea sa se tineau festivale, se construiau temple. Jocurile Olimpice avea loc tot in onoare marelui zeu olimpian. 

 

 

Confruntarea Titanilor

Zeus a stat la baza multor povestiri mitice, insa probabil cea mai celebra poveste este cea relatata de Hesiod. In aceasta poveste se descrie modul in care Zeus a preluat regatul de la tatal sau. Istoria mitologica a luptei lui Zeus impotriva titanilor a fost provocata de catre tatal sau, Cronos. Astfel, Cronos a fost avertizat ca unul din copiii sai ii va lua puterea. Temandu-se de consecintele care ar fi decurs din aceasta, Cronos isi inghitea nou-nascutii. Astfel, in pantecele sau au intrat pe rand Hestia, Demeter, Hera, Hades si Poseidon. Nemaisuportand aceasta durere, Reea, sotia sa si Gaia, mama sa, au infasurat o piatra in scutece pe care i-au oferit-o in momentul nasterii fiului sau Zeus. Cronos, crezand ca este fiul sau nou-nascut a inghitit piatra. Intre timp, Reea isi dusese fiul la loc sigur in Creta, iar acolo capra sfanta Amalteea l-a alaptat si l-a crescut pe copil. Cand Zeus a crescut si a devenit un barbat, s-a intors pe meleagurile tatalui sau si, ajutat de Gaia, l-a fortat pe Cronos sa regurgiteze pe cei cinci copii pe care ii inghitise anterior. Dupa aceea, Zeus a condus revolta impotriva tatalui sau si a dinastiei titanilor, infrangandu-i si indepartandu-i de la putere. In momentul in care Zeus a obtinut controlul, el si fratii lui au impartit Universul intre ei. Zeus a primit Raiul, Poseidon marea si Hades Lumea de dincolo, lumea nepamanteana.

Iubirile lui Zeus

Zeus si Hera (pictura de Annibale Carracci)

Zeus si Hera (pictura de Annibale Carracci)

Conform legendei, Metis, zeita prudentei, a fost prima iubita a lui Zeus. La inceput a incercat sa scape avansurilor sale, insa la final a cedat si din relatia lor s-a nascut Atena. Gaia l-a prevenit pe Zeus ca Metis va da nastere unei fete a carui fiu il va detrona. Auzind acest lucru, Zeus a inghitit-o pe Metis si, in final a trebuit sa dea el insusi nastere Atenei la momentul preconizat. Hera, sotia sa, a fost revoltata si foarte geloasa pentru isprava sotului sau, dar si pentru abilitatea acestuia de a da nastere Atenei fara participarea unei femei. Pentru a-l egala pe Zeus, a dat nastere si ea, la randul sau, lui Hefaistos, fara sa fie fertilizata si in momentul in care Zeus a intrat in durerile nasterii, manifestata printr-o migrena foarte puternica, Hefaistos a venit si a facut o deschizatura in capul zeului, prin care a iesit Atena inarmata complet.

Zeus este un zeu foarte fertil cunoscut pentru numeroasele sale aventuri. Sotia sa Hera (Juno) a dat nastere lui Ares, Hefaistos si Hebe, dar Zeus a avut si alte legaturi, atat cu zeite, cat si cu muritoare, in urma carora s-au nascut eroi si eroine ale mitologiei grecesti precum:

  • Leto — mama gemenilor Apollo si Artmenis (Diana);
  • Maia —  fiica titanului Atlas a dat nastere nastrusnicului Hermes (Mercur);
  • Dione — mama preafrumoasei zeite Afrodita (Venus);
  • Alcmene — i-a dat nastere eroului Heracle (Heracles) cunsocut pentru incercarile l-a care a fost pus de catre Hera;
  • Demeter (Ceres) — iubita lui Zeus si mama frumoasei Persefona (Proserpine), sotia lui Hades, stapanul lumii de dincolo. 

De multe ori le-a agresat fizic, violandu-le sau alte ori a reusit sa le manipuleze deghizandu-se sub diverse infatisari – de taur, de lebada.

Jupiter—planeta transplutoniana benefica 

Planeta Jupiter

Planeta Jupiter

Jupiter avanseaza cu 48 de minute si 2 secunde pe an, iar perioada sa de revolutie este de 455 de ani. Astrologic, Jupiter este una din planetele transplutoniene benefice. In astrologie, actioneaza ca un protector al intelepciunii abstracte si directioneaza individul catre o invatare avansata, catre extinderea calitatilor sale intelectuale, aducandu-i protectie si scotandu-i in cale persoanele potrivite pentru a-l proteja. Cei care au un Jupiter pregnant pe harta au tendinta de a explora noi idei, atat spiritual, cat si intelectual, dar in mare masura manifesta si o atractie pentru calatorii.

Jupiter (Zeus) ii ajuta pe oameni sa scoata la lumina principiile care ii insotesc de-a lungul vietii. In cazul in care este bine aspectat, Jupiter ofera nativului puterea de a se ridica deasupra vicisitudinilor, de a-l ajuta sa se foloseasca de energiile creative ce il anima. Este foarte independent, este neinfricat si intotdeauna un nativ cu Jupiter bine conturat, sau cu Jupiter in tranzit care face aspecte benefice cu alte planete il motiveaza sa isi urmeze mai abil scopul.

In cazul in care este prost aspectat sau in timpul tranzitelor face aspecte stresante cu alte planete, Jupiter poate da nastere la furii scapate de sub control. In aceste momente de furie nestapanita se apropie foarte mult in ademanarile sale cu Marte in retrogradare. In cazul in care Jupiter face un aspect de cuadratura stresant cu Jupiter natal, nativul poate sa prezinte o incredere exagerata in fortele proprii, egoism, iar aceste doua calitati mai putin placute il pot conduce la unele erori si la destabilizarea pozitiei sociale.

Jupiter se focalizeaza, de asemenea, pe procreare si nu pe creare. Jupiter este ancorat in realitate si il ajuta pe nativ sa se focalizeze mai ales pe lumea pamanteana, fara a-si face foarte multe iluzii de viitor. Jupiter nu aduce fantezie, nu aduce iluzii, nu aduce vise, Jupiter deschide portile nativului pentru a pasi prin ele spre a se redescoperi pe sine.

Lecturi despre planetele transeptuniene