Marte retrograd

Activitatea lui Marte este intim legata de cea a lui Venus, de aceea aceste planete sunt dintodeauna considerate un cuplu complementar. Alegerile dictate de Venus se realizeaza cu mijloacele lui Marte care este expresia activitatii operative. Marte reprezinta o functie arhaica instinctiva care are nevoie de indrumarea din partea altor aspecte ale personalitatii pentru a da ce este mai bun in el: vointa indicata de Soare si inspiratia venusiana stau in culisele actiunii martiene care da impulsul pentru exprimarea fortelor lor. Marte se refera la folosirea energiei sau a oricarei altei puteri pentru a realiza dorintele, de aceea este asociat ci egocentrismul si impulsivitatea.

Marte retrograd

Tot ceea ce este considerat drept expresie normala a calitatilor martiene (agresivitate, impulsivitate, actiune, cucerire) isi gaseste in aceasta configuratie momentul de criza si reexaminare. Aici domina incertitudinea si conflictul dintre cerinta sociala de anumite atitudini (mai ales pentru barbat) si constienta interioara ca ele trebuie reconsiderate. Nu indica slabiciune de caracter sau slaba agresivitate, ci mai degraba faptul ca ea este indrumata catre interior in cautarea unei semnificatii a actiunilor. Multe personaje care la nastere aveau aceasta configuratie s-au dovedit a fi revolutionare in sensul ca au simtit nevoia si au avut curajul de a merge contra curentului pentru a-si afirma ideile altruiste.

Un simt de latenta insatisfactie ii impinge pe acesti nativi sa isi verifice constant propriile motivatii; energia martiana, aflata in mod normal in slujba impulsurilor egoiste, atunci cand este retrograda gaseste ca este mai lesne sa se exprime in plan social. Marte retrograd furnizeaza multe indicii despre cum si unde se concretizeaza viata sexuala a nativului atat in actuala existenta cat si in trecut si asupra modului in care este utilizat propriul potential care da sens vietii. De fapt, acesta este legat de energia libidoului care, atunci cand este blocata de miscarea retrograda, nu reuseste sa fie eliberata si sa isi exprime personalitatea. Acest lucru creeaza in interior o puternica presiune combinata cu sentimentul de frustrare care duce la un comportament, de multe ori, distructiv fata de sine sau fata de semeni indiferent daca acestia au contribuit sau nu la nefericirea nativului. Deseori aceste lucruri isi au radacinile in vieti anterioare in care nativul a trait in samavolnicie sau violenta de natura sexuala sau afectiva. Astazi, deci, in fata lucrurilor impuse sau din pricina insatisfactiei sexuale poate avea reactii exagerate dictate de teama de a nu experimenta din nou acele situatii analoge care au caracterizat o parte din existentele sale anterioare. Din reflex, la nivel psihologic, reactia sa este aceea de a conserva libertatea cu orice pret, precum si capacitatea de a actiona, de a alege obiective care nu vor fi niciodata atinse cu adevarat, iar acest lucru ii va cauza conflicte interioare.

Este posibil ca in alegerile sale afective, nativul sa fie calauzit mai degraba de o nevoie de a poseda fizic si erotic, determinate de acel bagaj  de senzatii provenite din trecut, sau sa fie manat de dorinta de a alege, mai degraba decat de a fi ales, pentru a-si exorciza teama subconstienta de a nu cadea victima unor relatii sufocante, lipsita de intelegere si intimitate. Ironia alegerii este, insa, aceea ca deseori se va gasi tocmai in acest tip de relatie din care, atunci cand reuseste sa se elibereze, pretul platit este din ce in ce mai mare.

Este important pentru cine are Marte retrograd in tema natala sa nu decida gandindu-se la conservarea libertatii absolute si la detinerea totala a puterii de decizie, pentru ca riscul este acela de a ignora ceva care apoi se demonstreaza a fi absolut necesar in atingerea propriei fericirii.

Lecturi recomandate despre planete