Pluton retrograd

Pluton este punctul unde este cel mai usor sa ne cufundam in profunzimile subconstientului si sa ajugem la intelegerea de sine. Reprezinta infernul personalitatii, partea de care nu suntem sau nu vrem sa fim constienti, dar care, odata integrata, ne va da un impuls puternic pentru inaltarea catre spirit. Nu putem nega latura obsura a naturii noastre: trebuie, in schimb, sa o confruntam si sa devenim constienti de existenta ei, pana ce impulsul sau puternic nu va mai constitiui o amenintare ci se va transforma in propria noastra forta vitala.

Pluton retrograd

In acest caz se accentueaza analiza individuala care poate fi continua si minutioasa: nevoia de a ne transforma, de a ne purifica de vechile obiceiuri, mai ales mentale, poate fi foarte puternica. Nativul simte puternic si problemele sociale, si nu rareori va actiona pentru a contribui la solutionarea lor.

Prezenta lui Pluton retrograd nu este prin ea insasi o garantie ca se va reusi atingerea unui anumit grad de transformare, dar pune accentul pe necesitatea de schimbare. Persoana cu Pluton retrograd in tema astrala are aproape totdeauna o carma legata de folosirea negativa a puterii si sexualitatii. Probabil ca in existentele trecute i-a dominat pe ceilalti  folosind puterea de seductie oculta, erotismul, fara sa iubeasca niciodata sau sa incerce un sentiment tandru pentru cineva care ii statea laturi. E ca si cum ar fi incercat intotdeauna sa obtin un maxim avantaj din orice relatie, fara a se preocupa niciodata de ceea ce crea in cel care avea incredere in aparenta sa disponibilitate.

Astazi, probabil ca traieste cu teama de a nu fi manipulat, sedus, iar acest lucru il face nesigur si neincrezator in relatiile interpersonale. Parca i-ar fi teama ca altii ar abuza de sensibilitatea sa, de sentimentele sale si atunci le ingheata, sau pune, pana la dezvelirea lor, atat de multe obstacole ca il descurajeaza si pe cel mai brav erou.

Reversul medaliiei in ceea ce priveste pozitia retrograda a lui Pluton este acela de recuperare la nivel carmic a celor mai multe erori, dezvoltand o spiritualitate profunda care, asa cum se spune, poate duce chiar la depasirea unei carme legata de rasa. In general, viata pe care o duc aceste persoane este rareori disipata, tocmai pentru ca le este teama sa nu se dispuna de ei insusi sau sa fie slabi astfel incat sa fie lipsiti de independenta. Nu iubesc deloc compromisurile si atunci cand accepta acest lucru este doar pentru ca au fost constansi si pentru a conseva mai degraba ceea ce deja poseda, decat pentru a dobandi ceva nou. Uneori prefera sa renunte la ceva decat sa isi piarda libertatea. Acest lucru se manifesta si la nivel afectiv, iar relatiile sunt experimentate numai daca exista garantia ca li se respecta intimitatea. In relatiile lor, chiar daca lent, isi conduc partenerul spre dezvolatarea gradului de constiinta si spiritualitate.