Romania... incotro?

Situatia anului 2015 imi aminteste de un episod din istoria Frantei, cand, in timpul revolutiei din 1789, protestatarii haituiti si flamanzi cereau paine la portile palatului regal. La acea vreme, regina, mirata, a intrebat ,,de ce nu mananca cozonac daca nu au paine?”. Afirmatia indica cat de putine stiau capetele incoronate la acea vreme despre supusii lor. Acum mai bine de 200 de ani, strada a rezolvat situatia pragmatic si practic: le-a taiat capetele regilor, instaurand o noua oranduire politica si statala in Franta, respectiv Republica Franceza.

Scenariul, cu anumite diferente specifice, se repeta astazi in Romania contemporana. Gesturile multimii adunate, a celor multi satui sa accepte nedreptatile de tot felul, chiar daca nu sunt incarcate de povara agresivitatii fizice nu sunt mai putin dramatice. Nu se mai ,,taie” capete, ci ,,cad” capete.

romania

Situatia curenta in care se afla Romania

Zilele acestea Romania trece printr-o perioada agitata, marcata de o nemultumire colectiva generala, manifestata in toate segmentele sociale. Pe fondul acestor evenimente, am decis sa ridic astrograma Romaniei pentru urmatoarele 6 luni, pentru a vedea spre ce directie se indreapta.

  • Reafirmarea pozitiei oamenilor obisnuiti — Cu Soarele in Scorpion si ascendentul pe semnul Leului, vibratia generala este aceea a reafirmarii pozitiei oamenilor obisnuiti, a celor neprivilegiati, cei care nu se bucura de protectia celor influentii. Acum doua zile, cand au inceput marsurile de strada in Bucuresti, am alternat posturile de televiziune. Interesant, chiar si televiziunile concurente, care sprijina partide politice diferite, indicau aceleasi cifre: intai 5000 de demonstranzi, apoi 10.000, 15.000 si s-a ajuns la 25.000. Venind de la posturi concurente cu ideologii diferite, tind sa cred ca cifra este corect indicata.
  • Medici la datorie — Drama petrecuta la clubul Colectiv (nume predestinat), care a fost admirabil gestionata de echipele medicale, de toti cei care intr-un fel sau altul puteau da o mana de ajutor; Marele Benefic—Jupiter, Marte—energia si Venus—Micul Benefic, toate se aflau toate in zodia Fecioarei, o zodie responsabila de actul medical, de ordine si disciplina;
  • Reconfirmarea rupturii dintre politic si popor — Casa a VI-a, cea care ne indica scena politica, este tranzitata de planeta Pluton, planeta mortii si a renasterii. Ea indica foarte clar ca politicienii s-au rupt de social, s-au rupt de alegatorii lor si promisiunile facute in campaniile electorale. Cei care ajung sus, in fruntea tarii, se lasa cuprinsi de aroganta (ascendentul pe Leu), uita de binele general (Uranus retrograd in Berbec) si se ocupa doar de bunastarea personala (Jupiter in Casa Banilor);
  • Coruptie — Aceeasi situatie, admirabil controlata din punct de vedere logistic si organizatoric  de cadrele medicale si sistemul medical in ansamblu, a fost foarte prost gestionata de clasa politica. Aceasta din urma chiar si in  al doisprezece-lea ceas evita sa recunoasca un adevar terifiant: clubul a devenit un lagar al mortii, iar responsabilitatea le revine in cea mai mare parte. Autoritatile, prin reprezentantii votati sau numiti sa vegheze la respectarea legilor, nu doar nu si-au facut datoria, dar au trecut cu vederea pana si cele mai elementare reguli de bun simt privind siguranta cetateanului in locurile publice. Mercur, planeta comunicarii in semnul Scorpionului  si cuadratura Pluton-Uranus tipa din toti rarunchii ,,s-a dat spaga la greu”, insa cum nu exista dovezi clare in aceasta directie, desigur ca nu ma pot hazarda in a face afirmatii nefondate.

Pe scurt, daca mai era nevoie sa fie spus,  avem o clasa politica profund viciata—Pluton in Casa a VI-a, aroganta si care a pierdut de mult contactul cu realitatea vietii de zi cu zi—ascendentul in Leu. Avem o biserica care incepe sa piarda alarmant teren si incredere in randurile populatiei— Uranus retrograd in Casa a IX-a. Avem o tara profund dezgustata de situatie—Luna, luminariul emotiilor este in opozitie cu Neptun (intuitia) si in cuadratura cu Saturn, planeta care simbolizeaza in astrologie autoritatea statului. Populatia este la limita rabdarii si este gata gata sa explodeze.

Avertisment astrologic pentru Biserica Ortodoxa

Aceasta perioada a adus in discutie un subiect considerat tabu. Relatia populatiei cu Biserica Ortodoxa. Populatia  Romaniei este crestin-ortodoxa in proportie de 87,2% conform recensamantului din anul 2002. Sondajele de opinie, din 2012 plasau increderea populatiei in institutia Bisericii la 89%, insa conform ultimelor statistici din iulie 2015, a scazut dramatic la 61,2%. Chiar daca argumentul statistic nu-mi este la indemana in acest moment, cred ca dupa evenimentul de la clubul Colectiv, procentul increderii populatiei a scazut si mai mult. In astrologie, Casa a IX-a semifica, printre alte atributii si relatia omului cu Dumnezeu din perspectiva scolastica, dogmatica, stiintifica.In prezent, Uranus retrograd in semnul Berbecului in aceasta Casa a IX-a avertizeaza ca in urmatorii 6 ani Biserica Ortodoxa se va confrunta cu o crestere sporita a neincrederii populatiei. E de dorit ca slujitorii Domnului sa se reintoarca in mijlocul comunitatii, sa empatizeze cu nevoile acesteia si sa se implice mult mai activ in viata oamenilor aflati in suferinta.   

Se recomanda o reapropiere de enoriasi din partea Bisericii Ortodoxe, institutie care este aproape invizibila in viata comunitatii. Un aspect interesant este dat si de imaginea Patriarhului, care apare din ce in ce mai rar in public, absenta sa ridicand multe semne de intrebare. Se pare ca Biserica Catolica a simtit foarte bine nevoia acestei apropieri reale de comunitate, iar acest lucru se vede nu doar in gestul episcopului catolic prezent la locul tragediei de la Clubul Colectiv—lucru care evident a adus un castig de imagine, ci si-n alte actiuni si declaratii publice din ultimii ani facute chiar de catre Suveranul Pontif. Sa amintim doar gestul cel mai recent al Papei care a transmis personal un mesaj de condoleante familiilor victimelor de la Clubul Colectiv.

Romania e pregatita de schimbare

Foto: Bogdan Dinca, HotNews.ro

Foto: Bogdan Dinca, HotNews.ro

Din fericire, protestele vor fi pasnice, deoarece planeta razboiului, Marte, este momentan adormita si dezinteresata de varsare de sange. Pozitia sa in semnul Fecioarei ne indica ca marsurile vor continua cel putin inca 5-7 zile, insa vor fi calme si decente. Apogeul va fi atins in jurul datei de 1-2 Decembrie, ziua Marii Uniri. Din punct de vedere astrologic, dispozitia planetelor indica o ,,mobilizare” generala, marcata de un mars de dimensiuni mari. De aceasta data atractia nu va mai fi data de parada militara, ci de mobilizarea si consensul maselor de oameni care, probabil, vor alege sa marsaluasca pe strazi pentru a marca demersul lor: asumarea rolului autoritatii cetatenesti si repozitionarea politicului in slujba cetatenilor.

Soarele, bine aspectat in semnul Scorpionului, indica faptul ca Romania este pregatita de schimbare. Este adevarat, electoratul va fi foarte greu de convins de aceasta data, fiind mult mai atent si intuitiv decat de obicei—Luna in opozitie Neptun, da aspecte de intuitie sporita, ba chiar de clarviziune. Schimbarea produsa este benefica pentru Romania—Jupiter, Marele Benefic se afla in casa banilor. In urmatoarele luni se va produce o reechilibrare a finantelor, iar nivelul de trai va cunoaste o mica crestere.

Schimbari dramatice pe scena politica 

Pentru clasa politica actuala, vestile nu sunt bune. Aceasta va trece in urmatoarele luni printr-o epurare profunda. Se face curatenie! Pluton, planeta mortii si a renasterii, tranzitand in astrograma kabalistica Casa Politicianului, transmite un mesaj clar: “strada a votat pentru a doua oara”. In noiembrie anul trecut soarta tarii era pecetluita de diaspora, diferenta mica de voturi dintre cei doi candidati la prezidentiale lasand loc multor interpretari. In Noiembrie 2015 populatia tanara, asa-numita “generatie Facebook”, apta de munca si luptatoare a transmis un mesaj clar si raspicat: ,,punct si de la capat”.

  • Politicienii vorbesc mai putin — lasa politica va fi din ce in ce mai putin vocala, Saturn fiind in cuadratura cu Luna. Tinand cont ca urmeaza un an electoral, dupa episodul Colectiv si marsurile populare, politicienii vor incepe sa fie extrem de atenti cu afirmatiile lor si vor incerca sa acorde mai multa atentie cetateanului;
  • Electoratul voteaza o schimbare profunda — Votul populatiei va aduce o epurare clara si radicala a reprezentantilor sai—Pluton in cuadratura cu Uranus si retrograd in Berbec. Cu siguranta vom avea surprize in alegeri—Uranus in trigon Luna in Leu. Nu m-ar mira deloc ca in urmatorii ani sa se ia in calcul modificarea legii electorale;
  • Un mare partid politic mai putin — Saturn in cuadratura cu Luna indica intrarea intr-un con de umbra a unui mare partid care care in urmatoarele doua decenii va disparea complet din peisajul politic;
  • Societatea civila vorbeste, sindicatele pierd — Reprezentantii societati civile vor deveni tot mai vocali, insa reprezentanti sindicali vor pierde mult din increderea angajatilor care i-au sprijinit sa ajunga la conducere.

In concluzie, suntem martori la scrierea unei noi pagini de istorie, cand populatia devine din ce in ce mai constienta ca are un cuvant de spus in ordinea lucrurilor.  Politicienii  incep sa inteleaga ca respectarea promisiunilor si si a idealurile pentru care au fost votati nu este o optiune, ci e o datorie de la care nu se pot abate.

* * * * * 

Nota autorului: Zilele acestea Romania a fost complesita de lacrimi, de zbucium, de proteste si atat de multe nelinisti, incat nu pot ramane nepasatoare. Ca si tine, traiesc in mijlocul acestei comunitati care a ales sa ramana in tara si sa nu plece peste hotare. Prin ceea ce fac zi de zi, incerc si eu sa dau o mana de ajutor asa cum stiu, un sfat tuturor celor care au nevoie. Astazi am simtit nevoia sa scriu despre #colectiv, despre ce semnale a declasat acest eveniment in constiinta noastra. Articolul nu se vrea a fi o critica la adresa societatii, ci o simpla incercare de a deslusi mesajele astrologice transmise de harta momentului prin care trece Romania. In aceeasi dorinta am scris si articolul Traieste-ti viata.

Autor: Dr. Astrolog Alexandra Coman

Editoriale Roastrolog.com ...