Noaptea Sf.Andrei si ritualurile de protectie

Probabil ca ai fi surprins daca ti-as spune ca sfantul Apostol Andrei nu este numai ,,apostolul romanilor” si increstinatorul geto-dacilor, asa cum ai fost invatat. Pe 30 noiembrie 2012 postul de televiziune britanica BBC, a prezentat o emisiune de religie si etica, moderata de catre jurnalista Flavia di Consiglio, intitulata ,,Cine detine ziua Sfantului Andrei?” In cadrul acestei emisiuni s-a precizat ca Sfantul Apostol Andrei este protectorul urmatoarelor tari: Scotia, Grecia, Romania, Rusia, Polonia, Ucraina, Barbados. De asemenea, Sf.Andrei guverneaza si patroneaza Patriarhatul Ecumenic din Constantinopol.

In Scotia, sarbatoarea Sfantului Andrei este denumita ,,Saint Andra`s day” si este celebrata cu mare fast in zilele de 29-30 noiembrie.

Cine a fost Sfantul Apostol Andrei?

Numit si Prōtoklētos (gr. Πρωτόκλητος) sau ,,Primul Chemat”, Sfantul Apostol Andrei este fratele mai mic al Sfantului Petru. Nascut in Bethsaida, Israel, impreuna cu tatal si fratele sau Petru au dus mai departe traditia familiei, pescuitul. Cel care l-a initiat in tainele ,,noii religii” a fost profetul Ioan Botezatorul, iar in momentul in care Sfantul Ioan il identifica pe Isus ca fiind ,, Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridica pacatul lumii" (Ioan 1, 29) Sfantul Andrei decide sa isi dedice viata unui scop religios. Sfantul Evanghelist Matei, descrie momentul in care atat Sfantul Petru cat si Sfantul Andrei au fost chemati la apostolie:

"Pe cand Iisus umbla pe langa Marea Galileii, a vazut doi frati, pe Simon ce se numeste Petru si pe Andrei, fratele lui, care aruncau mreaja in mare, caci erau pescari. Si le-a zis: "Veniti dupa Mine si va voi face pescari de oameni. Iar ei, indata lasand mrejele, au mers dupa El" (Matei 4, 18-20).

Conform lui Eusebiu din Cezareea,

"Sfintii Apostoli ai Mantuitorului, precum si ucenicii lor, s-au imprastiat in toata lumea locuita pe atunci. Dupa traditie, lui Toma i-au cazut sortii sa mearga in Partia, lui Andrei in Scitia, lui Ioan in Asia".
Sf. Andrei reprezentant in iconografia bizantina purtandu-si crucea de martir. 

Sf. Andrei reprezentant in iconografia bizantina purtandu-si crucea de martir. 

Nu se cunoaste anul martiriului sau, unii istorici îl fixeaza în timpul persecutiei imparatului Nero, prin anii 64-67, altii mult mai tarziu, pe la sfarsitul veacului „apostolic”, in cursul persecutiei imparatului Diocletian. 

Ideea ca ar fi murit pe cruce in forma de X a aparut abia in secolul al XIV, neexistand date concrete despre acest lucru, iar faptul ca nu se cunoaste data exacta a martirizarii sale, ridica unele semne de intrebare asupra legendei ,,Crucii Sfantului Andrei”.

Oricum, legendele si miturile au la baza un sambure de adevar, asa incat traditia orala a preluat aceasta informatie, perpetuand-o. 

 

 

Credintele dacice si Sf.Andrei

Folcloristul Tudor Pamfile, in lucrarea sa intitulata Mitologia poporului roman aminteste ca Anul Nou Dacic avea loc in perioada 14 Noiembrie - 7 Decembrie, moment sacru, cand roata lumii se reintoarce la punctul initial. In acest interval de timp erau organizate de catre preotii daci ceremonii speciale care aveau ca element central venerarea Lupului, animalul totemic al traco-getilor.

Pestera Sf.Andrei (Constanta), locul unde traditia spune ca Apostolul si-a petrecut timpul in rugaciune. 

Pestera Sf.Andrei (Constanta), locul unde traditia spune ca Apostolul si-a petrecut timpul in rugaciune. 

Perioada Anului Nou Dac coincidea cu ceremoniile religioase romane, care il celebrau pe Saturn, stapanul timpului. Deoarece Sfantul Andrei a predicat in spatiul danubiano-pontic si si-a petrecut, conform traditiilor orale, aproape patru ani intr-o pestera localizata astazi in judetul Constanta, asocierea cu imaginea Lupului si conexiunea cu zeul timpului, Saturn, s-a produs firesc si s-a implementat in mentalul colectiv.

Astfel, noaptea de 29 spre 30 Noiembrie devine noaptea in care cerurile se deschid, lupii vorbesc, se fac ritualuri de protectie, fetele sau femeile singure isi viseaza ursitul, iar magia domneste peste tot. Timpul se dilata, orele nu mai au nicio valoare si viziunile sau trairile spirituale care cronologic dureaza cateva minute sunt percepute ca durand ani in sir.

Se spune ca in aceasta noapte cel care reinstaureaza echilibrul intre cele doua lumi este Sfantul Andrei, iar pentru a-l chema este bine sa se faca semnul crucii cu un usturoi taiat deasupra usii de la intrare si a ferestrelor casei.

Rucodelia 

grau

Sarbatoarea Sf.Andrei, increstinatorul romanilor, este insotita de o traditie ce se pastreaza de secole si care este asociata termenului de rucodelie. Cuvantul “rucodelia” inseamnă in limba slavona “lucrul mainilor”. Acest termen este folosit în Pateric, Filocalie si scrieri ale Sfintilor Parinti, cu sensul de lucru al mainilor pentru parintii nevoitori ai pustiei.

Rucodelia avea doua semnificatii: in primul rand, aceea de ocupatie, insotita de rugaciunea lui Iisus, “Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-ma pe mine pacatosul “; a doua explicatie este aceea de mijloc de a se sprijini material pe sine, din vanzarea acestui lucru. Traditia de a pune grau la incoltit pentru a rasari pana la Nasterea Domnului, cand putem decora casa cu el, îl putem darui sau il putem folosi în salate deoarece este bun hranitor. Daca vrei sa respecti traditia, atunci poti sa iei o farfuriuta mai adanca, un bol nu foarte inalt sau un alt recipient din sticla sau lut, in care pui un strat de pamant sau vata. Peste acesta presari grau din destul, bob langa bob. Il uzi o data pe zi. Graul va incolti si creste aproximativ 1 cm pe zi. 
 

30 noiembrie — noaptea ritualurilor de protectie

Majoritatea dintre noi am auzit ca noaptea Sfantului Andrei este noaptea in care fetele si femeile singure pot sa isi vada ursitul. Exista o multime de ritualuri, unele amuzante, altele serioase, unele marcate de ridicol, altele deosebit de interesante. Nu pe acest subiect vreau sa pun accentul in acest articol. De aceasta data vreau sa iti povestesc despre un moment magic care incepe in Noaptea de Sanziene, intre 23-24 iunie. In acea noapte se deschid cerurile si magicienii infaptuiesc asa numitele ,,vraji de prindere” sau ,,vraji de legare”. Aceste ritualuri sunt de natura negativa, incalcand liberul arbitru al persoanelor asupra carora se manifesta. Cum insa in univers nu exista o singura polaritate, exista si un antidot, pe care il poti aplica in noaptea de 29 spre 30 Octombrie adica in Noaptea Sfantului Andrei. Este singura noapte din an cand se pot dezlega vechile vraji si cand se pot ridica ziduri de protectie impotriva energiilor negative, vrajilor sau ritualurilor intunecate. Vestea buna este ca o poti face si tu, fara sa apelezi la ajutorul nimanui.

Mai jos iti voi indica, in functie de zodia din care faci parte, ritualul benefic, pozitiv de protectie, care te poate proteja de energiile negative si care, in acelasi timp, are functia de a anihila eventualele atacuri la care ai mai fost supus.

Doresc sa fac o precizare inainte de a desfasura, mai jos, informatiile despre ritualurile de protectie. Deoarece unele dintre ritualuri implica utilizarea plantelor, fructelor sau condimentelor este foarte important, in cazul in care doresti sa le folosesti, sa verifici daca esti alergic sau ai o alta reactie vis-a- vis de o anumita planta! Inainte de a utiliza pe piele planta respectiva fa-ti un test alergic, consulta medicul. RoAstrolog nu isi asuma nicio responsabilitate in cazul in care ai folosit gresit, in exces sau iresponsabil, asupra ta sau asupra altor persoane plantele, fructele sau condimentele expuse mai jos. In cazul in care va trebui sa aprinzi o lumanare in cadrul unui ritual iti sugerez sa iti iei toate masurile de protectie. Vrei sa aduci pacea si bucuria in viata ta nu sa iti dai foc la casa,nu?

Reguli pentru ritualul de protectie desfasurat in noaptea de 29-30 Noiembrie

  1. Ritualul se desfasoara obligatoriu intre orele 23.45-00.30 in noaptea de 29-30 Noiembrie, ora locala a tarii unde te afli.
  2. In ziua de 29 este interzis consumul de carne provenind de la animale cu sange cald. Poti consuma, la discretie, peste, fructe de mare, oua si orice produs lactat
  3. Consuma cat mai multa apa, fara sa faci exces. Apa dinamizeaza energiile din corp
  4. Incearca sa eviti, pe cat poti, sa te certi sau sa te superi in ziua de 29 Noiembrie. Nu uita ca vrei sa iti ridici bariere impotriva atacurilor energetice negative, asa incat ai nevoie de o stare de liniste si pozitivitate.
  5. In seara de 29 fa un dus sau o baie lunga, relaxanta. Trebuie, simbolic, sa iti ,,cureti” corpul inainte de ritual.
  6. Inainte de a incepe ritualul, indiferent de zodia din care faci parte, rosteste o rugaciune si apoi urmatorul algoritm: ,,Chem toate entitatile de lumina, care vor, pot si trebuie sa vina sa ma sustina in acest ritual. Ma simt aparat, ma simt pazit, ma simt protejat. Asa sa fie!”

In functie de zodia din care faci parte, iata urmatoarele ritualuri de protectie indicate:

BERBEC — planta care te protejeaza este patrunjelul. Patrunjelul era o planta venerata in Grecia antica. Tinerele mirese purtau o cununa de flori in care erau inserate si frunze de patrunjel, iar atletii victoriosi erau recompensati cu o coroana impletita din aceasta planta. In Roma antica patrunjelul era considerat un antidot impotriva otravurilor si din acest motiv la banchetele nobilimii nu lipseau crengutele de patrunjel asezate langa farfurii. In noaptea de 29 spre 30 Noiembrie, daca esti Berbec, poti folosi aceasta planta prietena pentru a te proteja de vraji, blesteme sau gandurile negative ale dusmanilor. Se fierb cateva frunze si tulpini de patrunjel, se lasa sa se raceasca ,,ceaiul” obtinut si cu aceasta apa te speli, turnand-o de la coate spre maini, rostind

,,de opt ori sa se duca intunecimea de unde a venit si ultima data sa patrunda lumina care ma va proteja si feri de rele”.

Inchizi ochii, respiri adanc de trei ori si vizualizezi cum lichidul pe care l-ai turnat pe maini te curata si purifica.

TAUR — Pui lapte la fiert, apoi, dupa ce a dat in clocot, torni in el 3 lingurite de sare, rostind:

,,Asa cum laptele e alb, asa sunt eu curat si protejat. Sarea ancestrala ma apara de tot ce e negativ, de dusmani si ridica piedicile din calea mea vreme de 12 luni. Sunt in lumina. Sunt alb precum laptele”.

Lasi laptele sa se raceasca pe geam—e forte important ca aburii laptelui fiert sa iasa pe geam, caci se spune ca mirosul sau, amestecat cu cristalele de sare creaza o protectie indestructibila asupra casei si a persoanei care realizeaza ritualul. Apoi, dupa ce s-a racit, mergi la chiuveta din bucatarie si toarna peste palme laptele, imaginandu-ti cum albul sau se transforma in lumina aurie care te invaluie.  Dupa aceea te clatesti cu apa.

GEMENI — Pe o farfurie intinsa presari zahar alb in forma de cruce. Specific zahar alb, deoarece acum, in comert, exista mai multe varietati de zahar. In locul unde se intersecteza liniile, in centrul crucii, pui o lumanare. Poate fi de orice culoare, dimensiune, forma, insa eu recomand, pentru comoditate, acele lumanarele albe rotunde mici care se gasesc in toate supermarketurile. La ora 00.00 aprinzi lumanarea si rostesti urmatorul algoritm:

,,Chem arhanghelii Uriel, Rafael, Mihail si Gabriel sa ma protejeze. La fel cum crucea duce la lumina, si drumurile vietii mele pentru urmatoarele 12 luni sa fie deschise. Fie ca lumina sa ma protejeze de intuneric. Fie ca cei patru arhangheli sa ma vegheze neintrerupt. 12 luni, zi de zi si ceas de ceas, lumina sa ma apere. Amin!”

RAC — Protectorul zodiei Racului este chiar Apostolul Andrei, asa incat pot spune ca este o noapte foarte speciala pentru Raci. Racul este o zodie deosebit de intuitiva, care guverneaza lumea sensibilitatii. In acelasi timp, este foarte usor de agresat energetic, tocmai din cauza hiper-sensibilitatii sale. Iata de ce ritualul folosit este unul foarte puternic. Este un ritual secret, folosit din timpul sumerienilor, la care au acces numai initiatii. Trebuie tratat cu tot respectul cuvenit, pentru ca implica o manifestare energetica foarte puternica.

Daca esti Rac si doresti sa faci acest ritual vei avea nevoie de 12 fire de par. Parul a fost intotdeauna un conductor al energiei vietii, asa incat este folosit foarte des in ritualuri. Important este sa fie parul tau pentru ca ritualul iti este dedicat. Nu conteaza dimensiunea firelor, pot fi si inegale, nu are nicio importanta daca parul este vopsit sau natural. Le pui pe o foaie alba de hartie, aliniate de la stanga la dreapta, fiecare fir de par indicand o luna a anului, numaratoarea incepand cu luna Decembrie.  Primul fir va reprezena luna Decembrie, al doilea luna Ianuarie, al treilea luna Februarie si tot asa., pana la ultimul fir de par, al 12-a, din dreapta, reprezentand luna Noiembrie 2016. Peste fiecare fir de par presari putina sare, care are functia de curatare si peste sare pui un strop de miere, care sigileaza energiile. Mierea poate fi din orice planta, important este sa fie naturala. Dupa ce sigilezi si ultimul fir de par rostesti:

,,Curatat si protejat, sunt pregatit sa servesc luminii. Las in spate toate energiile negative, interioare si exterioare. Orice vraja, blestem si gand rau aruncat spre mine  sa se intoarca din aceasta clipa la cel care le-a aruncat asupra mea. Se intoarce la cine le-a trimis, chiar daca mai este sau nu in viata. Lumina ma calauzeste, lumina ma indruma, lumina ma apara.”

Se strange foaia si se duce la chiuveta unde i se va da foc. Vei avea grija sa arda complet. Motivul pentru care i se da foc este foarte simplu: scopul este sa scapi de energia negativa manifestata in decursul timpului asupra ta. Focul are scopul de a purifica, de a anihila si de a absoarbi, asemeni unui magnet, orice sursa negativa.

LEU — Ai nevoie de un borcanas cu miere lichida. Nu conteaza gramajul mierii si nici ce tip de miere este. Conteaza sa fie miere naturala. In miere adaugi 12 picaturi de aghiazma. In cazul in care nu ai aghiazma in casa sau nu esti crestin, atunci poti adauga 12 picaturi de apa neinceputa. Apa neinceputa se poate obtine foarte usor din orice sticla de apa sigilata, pe care o desigilezi in momentul ritualului. Dupa ce adaugi cele 12 picaturi amesteci continutul si rostesti:

,,12 picaturi de lumina sigilate de miere.12 ale anului sigilate de lumina. Arunc in urma mea raul si energiile negative si ma indrept inspre lumina, cu drumurile deschise larg in fata mea.”

Va trebui ca in prima zi din fiecare luna sa consumi o lingurita de miere, pentru a fi protejat si sustinut. De asemenea, pe tot parcursul anului poti consuma mierea ori de cate ori simti nevoia, fara nicio retrictie.

FECIOARA — Se ia grau, daca nu ai grau poti achizitiona o punga de arpacas de la orice supermarket, si pui intr-un vas 3 linguri pline varf. Adaugi 21 de linguri de pamant si amesteci graul/arpacasul, apoi il uzi si il lasi la incoltit. In timp ce torni apa rostesti ,,Asa cum samanta prinde viata si creste, la fel si energia mea devine din ce in ce mai luminoasa. La fel cum pamantul protejeaza samanta si o ajuta sa invie, la fel si ingerii mei pazitori ma protejeaza de tot ce e rau si intunecat. Sunt puternic. Sunt sanatos. Sunt plin de lumina in urmatoarele 12 luni.”

BALANTA — Marul este unul dintre fructele care protejeaza zodia Balantei. Va trebui sa iei 12 mere frumoase, fiecare mar reprezentand cate o luna a anului, incepand cu luna decembrie. Inainte de ritual va trebui sa scrijelesti pe fiecare mar initiala lunii careia il consacri. Astfel pe primul mar vei scrijeli litera D de la luna Decembrie, apoi I de la luna Ianuarie, F de la luna februarie si tot asa. Le aliniezi de la stanga la dreapta si in jurul fiecarui mar formezi un cerc din scortisoara macinata. Scortisoara este condimentul sacru al zodiei Balantei si are foarte multe functii, printre care si cea de protectie. Dupa ce termini de facut cercurile, rostesti:

,,Energia scortisoarei absoarbe energia negativa din luna Decembrie/Ianuarie/Februarie, etc ce va veni.”

Rostesti de 12 ori ori aceasta fraza, pentru fiecare luna. Apoi ,,culegi” merele din cercuri si le vei consuma, cate unul, vreme de 12 zile. Aduni scortisora si o arunci la chiuveta sau la toaleta, imediat ce ai cules merele.

SCORPION — Semnul Scorpionului este un semn particular, deoarece se spune ca el pazeste portile Iadului si nu permite intunericului sa patrunda in lume. Deoarece pazeste taramul intunericului, este inzestrat nativ cu o protectie suplimentara, fata de alte semne zodiacale, asa incat daca esti Scorpion iti recomand urmatorul ritual: pe o farfurie intinsa sau pe o tava faci un cerc din scortisoara macinata. Scortisoara are functia de protectie si absoarbe energiile negative. In cerc presari sare sub forma unei cruci. Sarea are rolul de a te proteja. Rostesti urmatorul algoritm:

,,Cercul magic si divin s-a inchis protector in jurul meu. Raul din mine este extras si ramane doar lumina. Sunt in echilibru si sunt protejat de orice rau, de orice energie negativa.”

Aduni sarea si scortisoara, adaugi niste ulei sau sapun lichid si te speli de la coate in jos cu substanta obtinuta, lasand sa curga multa apa pe maini. Vizualizezi cum se scurge din tine raul si ramane doar lumina.

SAGETATOR — Iei un mar mai mare pe care il tai in 12 cuburi mici. Marul este simbolul cunoasterii, iar cele 12 cuburi reprezinta cele 12 luni ale anului, din Decembrie 2015 pana in Noiembrie 2016. Picuri peste ele 12 picaturi de miere (nu lingurite, pentru ca rezultatul final ar iesi excesiv de dulce). Mierea poate fi de orice tip, nu exista o restrictie in aceasta directie. Mierea are rol de protectie si sigileaza energiile pozitive, tinand deoparte energiile negative. Rostesti urmatorul algoritm:

,,chem toate energiile benefice si necesare. 12 bucati de mar 12 luni ferite de rau, de vrasmasi si de atacuri energetice.”

Dupa care consumi cele 12 bucatele de mar, una cate una. Inainte de a le baga in gura, pentru fiecare bucatica de mar rostesti o rugaciune. Pot fi rugaciuni diferite sau poate fi aceeasi repetata de 12 ori.

CAPRICORN — Iei o coala de hartie pe care desenezi mare o cruce. Poti folosi orice culoare, insa eu iti sugerez sa nu fie o cruce de culoare neagra. Doresti sa atragi lumina, bunastarea, sanatatea, fericirea, asa incat in cultura europeana negrul—care de fapt este o nonculoare, nu intruchipeaza niciunul dintre atributele mentionate mai sus. Asadar poti folosi orice culoare, cu exceptia culorii negre. Apoi intorci foaia si pe spatele ei scrii cu litere de tipar, una sub alta, cele 12 luni ale anului. Inainte de a scrie numele unei luni, inchizi ochii de fiecare data si rostesti urmatorul algoritm:

,,Afara cu intunericul. Afara cu fricile, spaimele, fobiile din mintea mea. Vrajile, blestemele, gandurile negative indreptate spre mine sa se reintoarca la emitatorul lor. Afara si departe de mine tot ce e rau!”

Dupa ce ai terminat de scris, iei foaia de hartie si ii dai foc. In timp ce arde presari peste ea sare. Ai grija sa arda complet. Focul este un principiu al curateniei si purificarii, nu degeba in toate culturile lumii pacatosii ard in flacarile iadului. Sarea tine deoparte orice farmec, blestem sau gand negativ asa incat va potenta ritualul.

VARSATOR — Intr-un bol rezistent sau oala pui o mana de frunze si flori de tei uscate. Daca nu ai in casa frunze de tei, atunci poti cumpara de la orice supermarket cutiute cu ceai de tei si il folosesti pe acesta. Teiul are proprietati deosebite pentru a te proteja de tot ceea ce este rau si intunecat si este folosit in ritualurile magice. De exemplu, in Polonia exista superstitia ca daca se planteaza un tei in fata casei, acesta ii va proteja pe locuitorii casei de magia neagra. Chiar este recomandat sa avem in casa o punguta cu tei pentru acelasi motiv, si anume pentru protectie.

Revenind la ritual, pe o foaie de hartie alba scrii cele 12 luni ale anului, incepand cu luna Decembrie. Plasezi hartia deasupra frunzelor si florilor de tei si ii dai foc, rostind cu voce tare urmatorul algoritm:

,,Focul arde, curata si purifica energiile negative din mine. Focul arde si purifica toate energiile negative care s-ar abate asupra mea in urmatoarele 12 luni. La fel cum lumina focului e aurie si tamaduitoare, si eu ma curat, ma purific si ma vindec de toate energiile negative aruncate asupra mea de persoane cunoscute sau necunoscute. Fie ca energile negative sa se intoarca innapoi la cine le-a trimis. Amin”.

PESTI —  La ora 23.45 pui o oala mare pe aragaz, plina cu apa, si o lasi la fiert, la foc mic. Se iau 12 cepe, fiecare ceapa reprezentand o luna a anului, incepand numaratoarea de la luna Decembrie 2015 pana la luna Noiembrie 2016. Se aliniaza de la stanga spre dreapta. Prima ceapa va reprezena luna Decembrie, a doua luna Ianuarie, a treia luna Februarie si tot asa, ultima ceapa, a 12-a, din dreapta, reprezentand luna Noiembrie 2016.  Iei un cutit si il treci cateva secunde prin foc, pentru a purifica orice energie negativa apoi scobesti un capacel in varful cepei. Varful este dat de acele ,,mustati” care odata au fost radacina cepei. Cu varful cutitului cu care ai scobit ceapa iei sare si o torni in gaura formata, pana se umple. Faci asa la fiecare ceapa apoi, cand ai terminat, inchizi ochii si rostesti urmatoarea afirmatie:

,,Sare ancestrala, indica-mi lunile in care voi fi cel mai vulnerabil.”

Apoi, tot cu ochii inchisi rostesti o rugaciune, oricare ai dori sau cu care esti familiarizat. Dupa ce deschizi ochii vei vedea ca unele cepe au lasat un lichid, in timp ce in altele au ramas gramajoarele de sare intacte. Iei cepele care au umezit sarea sau care sunt pline cu lichid si le arunci, pe rand in apa care fierbe. Apoi peste continut versi inca trei linguri mari, pline varf cu sare si rostesti

,,sunt protejat, sunt puternic, sunt plin de incredere in privinta viitorului. Sunt ocolit de rau, de vraji, blesteme, ganduri negre si necurate. Sunt ferit, protejat, sunt in lumina."

Amesteci cu lingura de 12 ori in sens invers acelor de ceasornic si apoi stingi focul. Continutul il versi obligatoriu, fie afara, fie la toaleta (ai grija totusi sa nu infunzi toaleta cu ceapa in cazul in care alegi cepe mai mari).

Sa ai pace si lumina! Asa sa fie!

Afla cum te poti proteja energetic