Exista timpul cu adevarat sau este doar o iluzie?

Inca din cele mai vechi timpuri, marii filosofi ai omenirii au fost fascinati de un subiect cu adevarat important, timpul. Ce este timpul si din ce cauza este el perceput diferit de oameni? Acestea sunt doar doua dintre intrebarile la care au incercat sa raspunda cele mai importante personaje ale omenirii.

Timpul linear

Inca de mici am fost invatati sa intelegem timpul precum o linie care este impartita in trei axe, trecutul, prezentul si viitorul. De aici putem sa sustinem ca perceptia noastra, a omului modern, este una simplista asupra acestui eveniment care pe langa faptul ca guverneaza mintea si corpul nostru, este si stapanul Universului. Timpul linear in esenta nu exista, iar aceasta perceptie este iluzorie, sustin misticii. De exemplu, mayasii aveau o viziune total diferita asupra fenomenului pentru ca il considerau o spirala. Timpul trecut, aflat pe o axa inferioara a spiralei influenteaza fara doar si poate timpul viitor aflat pe axa suprapusa ei. Mai pe scurt, ceea ce s-a intamplat in trecut, influenteaza prezentul, dar se mai poate repeta si in viitor. De aici si celebrele profetii mayase care sunt atat de exacte. Mayasii, spre deosebire de oamenii din ziua de astazi, detineau secretul legilor universale si le intelegeau pe deplin.

Daca perceptia de la o cultura la alta asupra timpului difera atat de mult, atunci este normal ca ea sa difere de la om la om. In ultimii ani, de cand trezirea spirituala a inceput sa aiba loc, au existat diverse teorii asupra scurgerii timpului cu rapiditate odata cu evolutia omului. Complexitatea acestui fenomen depaseste perceptia umana, cu toate acestea pentru a complica si mai mult lucrurile, o echipa de cercetatori din Minnesota a elaborat un studiu aprofundat asupra ceasului intern al oamenilor comparativ cu perceptia trecerii timpului.

Un altfel fel de a intelege timpul

Pornind de la ideea universala ca in creierul uman exista un mecanism care se comporta precum un pendul care poate sa dea ora exacta indiferent de pozitia Soarelui pe cer, de fapt, studiul demonstreaza ca modul de percepere al timpului deriva din cu totul alte structuri.

"Oamenii cred ca, atunci cand vor sa stie cat este ora, ceasul intern le ofera raspunsul la aceasta intrebare. Lucrurile nu stau chiar asa, deoarece, pentru fiecare actiune sau decizie luata, creierul uman asigura timpi diferiti.",

sustine neurologul Geoffrey Ghose, coautorul studiului in cauza.

Pentru a ajunge la o astfel de concluzie, cercetatorii au studiat activitateaneuronala a doua maimute. Mai multi electrozi le-au fost montati pe cap si cand ochii efectuau o miscare din punctul A in punctul B, nivelul activitatii crierului era mai intens decat atunci cand privirea era intoarsa din punctul B in punctul A.

Concluzia a fost una pe masura, creierul intelege timpul in functie de actiunile pe care le intreprinde si nu in functie de timpul universal. Astfel, perceptia timpului nu numai ca difera de la vietate la vietate, ci si in functie de implicarea creierului in diverse activitati. Cu cat este mai ocupat cu atat simte trecerea timpului mai greu.

In consecinta, in creierul uman exista o multitudine de ceasuri care masoara diferentiat timpul, care se sincronizeaza in functie de actiunile efectuate. Oamenii care au senzatia ca timpul trece mult mai repede decat ceilalti nu experimenteaza o evolutie spirituala cum s-a presupus, ci doar ca nu dau o importanta prea mare acestui fenomen.

Astfel, putem considera timpul ca fiind de mai multe feluri, in functie de perceptia fiecaruia si atunci cand ajungem in punctul culminant timpul parca se evapora. Nu putem sa ne intrebam daca timpul exista cu adevarat sau este doar o iluzie pe care o traim din cauza creierului?

Autor: Tiberiu Molnar 

Editoriale Roastrolog.com ...