Vulcan, planeta fantoma

Suntem la doar cateva zile distanta de intrarea oficiala in anotimpul zapezii, iar acest lucru m-a inspirat sa scriu azi despre Vulcan, zeul fierar care alaturi de salamandra si rata este asociat in mod particular cu anotimpul iernii. Asa cum poate te-ai obisnuit deja, pentru inceput am sa-ti povestesc despre legendele care-l inconjoara pe zeul Vulcan, iar mai apoi despre planeta fantoma cu acelasi nume pe care o guverneaza. 

Legenda lui Vulcan

Vulcan (lat. Volcanus) sau sau Hefaistos (gr. Hφαιστος), cunoscut si sub numele de Mulciber (cel mirositor), este zeul focului si al vulcanilor, patronul tuturor mestesugurilor legate de foc, protectorul fierarilor, aurarilor, faurarilor, sculptorilor in piatra, artizanilor. El este asimilat zeului egiptean Ptah, zeu al mestesugarilor. 

Venerat in religia romana si in neopaganismul roman, Vulcan face parte din grupa marilor zei olimpieni, fiind stapanul elementului foc si al metalelor. Armele lui sunt flacarile si drugii incadescenti. Vulcan este personificarea focului in cele trei ipostaze ale sale: focul teluric (al vulcanilor), focul imblanzit (sau focul domestic, care poate fi folosit in diferite activitati, inclusiv la prelucrarea metalelor), precum si focul atmosferic.

Vulcan (Hephaestus) reprezentat impreuna cu simbolurile sale (ciocanul, nicovala si clestele); Sursa: Alexander S. Murray, Manual of Mythology)

Vulcan (Hephaestus) reprezentat impreuna cu simbolurile sale (ciocanul, nicovala si clestele); Sursa: Alexander S. Murray, Manual of Mythology)

Simbolurile lui Vulcan sunt ciocanul de fierar, nicovala si o pereche de clești. Grecii credeau ca Vulcan are o insula, Lemnos, in Marea Egee si acolo au construit altare si locuri de venerare.

                    Vulcanul Etna. Italia

                    Vulcanul Etna. Italia

Romanii credeau ca zeul salasluia in muntele Etna, un vulcan din insula Siciliei si au construit si ei, la randul lor, acolo temple. 

Zeul era venerat de catre romani in fiecare an pe data de 23 august, aceasta sarbatoare purtand numele de volcanalia

VULCAN, COPILUL NEIUBIT — Exista doua legende ce inconjoara nasterea lui Vulcan. Prima spune ca era fiul lui Zeus si al frumoasei zeite Hera; a doua legenda spune ca ar fi fost doar conceput de catre Hera singura (paternogenie), drept razbunare pentru ca in urma aventurii cu Zeus, Metis (zeita Prudentei) a concept-o pe Atena. 

Vulcan era urat, de-a dreptul diform si schiop. In cercul frumosilor zei olimpieni si fermecatoarelor zeite, Vulcan era unicul ce intruchipa uratenia. Exista mai multe versiuni ale deformarii sale, printre care si faptul ca tatal sau, Zeus, l-ar fi aruncat din Olimp pentru ca a incercat sa ia apararea mamei sale. Ca urmare a caderii de la inaltime, Vulcan ar fi devenit schiop. Alte legende spun ca Vulcan s-ar fi nascut schiop si ca Hera, rusinata de hidosenia copilului, l-ar fi aruncat din Olimp. Cert este ca in toate variantele, Vulcan aterizeaza in ocean, fiind salvat de catre nimfele marii, care l-au crescut intr-o pestera sub apa si l-au invatat o multime de mestesuguri.

ISPRAVILE SI MINUNATIILE LUI VULCAN — Zeul schilod a devenit un mestesugar plin de talent, iar creatiile lui erau fascinante nu doar prin ingeniozitatea sau frumusetea lor, ci mai ales prin faptul ca zeul le incarca cu o forta magica, ceea ce ii dadea putere asupra celor care se foloseau de ele. Altfel spus, creatorul genial abuza e puterea sa pentru a-si impune vointa. Iata de ce, prin capodoperele lui de metal el fie rapeste frumuseti vii, fie insufleteste lucrurile lipsite de viata. 

Hera prizoniera in scaunul fermecat faurit de Vulcan si voiosul Dionisios aducand-ul inapoi in Olimp pe zeul mester.

Hera prizoniera in scaunul fermecat faurit de Vulcan si voiosul Dionisios aducand-ul inapoi in Olimp pe zeul mester.

In aceeasi masura, creatiile lui Vulcan sunt legate de numeroase momente hilare sau dramatice din mitologia antica. Intr-o zi s-a razbunat pe Hera, creand un tron de aur care era de fapt o capcana, oferindu-i-l mamei sale ca semn de impacare; dar atunci cand ea s-a asezat pe tron acesta s-a inchis, luand-o captiva. Ceilalti zei l-au implorat pe Vulcan sa o elibereze pe Hera, insa acesta nu a ascultat si a plecat din Olimp. In final, zeul Dionisios l-a imbatat pe Vulcan readucandu-l in Olimp. In schimbul eliberarii Herei, Hefaistos a cerut-o lui de sotie pe Venus, zeita frumusetii, iar Zeus, fortat de imprejurari, a acceptat.

Evident, frumoasa sotia nu a fost fidela si l-a inselat cu toti zeii din Olimp, inclusiv cu Marte, amantul sau preferat. Vulcan incornurat, plin de suparare, a construit o plasa fina de aur in care si-a prins sotia infidela si pe Marte in momentul in care acestia faceau dragoste, apoi i-a chemat pe toti ceilalti zei din Olimp, sperand ca isi va face sotia de rusine, insa in loc sa obtina o dulce razbunare, a cazut el insusi prada rasetelor ironice ale celorlalti. Zeii radeau adesea de el deoarece era schiop, avea o fata plina de cenusa, care era murdara datorita faptului ca lucra tot timpul cu focul.

    Vulcan si Thetis lucrand armele lui Ahile. 

    Vulcan si Thetis lucrand armele lui Ahile. 

Vulcan este mesterul iscusit care a creat: 

  • sceptrul magic al lui Agamemnon, 
  • lanturile cu care a fost inlantuit Prometeu, 
  • bijuteriile olimpienilor, 
  • Raiul ca loc al luxului, carul lui Helios (zeul Soare), 
  • scutul Atenei, armurile care i-au transformat pe Ahile si Eneas in eroi invincibili,
  • arcul si sagetile lui Eros; tot el a faurit-o pe Pandora, prima femeie.

Si tot Vulcan este cel care a ajutat la nasterea Atenei, inchisa in creierul lui Zeus, deschizandu-i acestuia capul cu o lovitura de secure. 

 

Una dintre cele mai frumoase marturii cu privire la respectul pe care vechii greci il aratau lui Vulcan este templul din Atena (449 iHr), construit cu doi ani inaintea Partenonului. Constructia, prima de acest gen facuta din marmura in Atena, a fost sponsorizat de marele Pericle.  

                            Templul lui Vulcan (Hefaistos), asa cum il poti vedea azi la Atena

                            Templul lui Vulcan (Hefaistos), asa cum il poti vedea azi la Atena


Vulcan, planeta fantoma

Revenind la astrologie, Vulcan este cunoscut ca fiind si planeta fantoma. Vulcan, din punct de vedere astrologic, are capacitatea de a crea un zid intre forte, de a separa intuitia, de a separa dragostea de intelepciune, iar intr-o harta natala, Vulcan, atunci cand se afla intr-o conjunctie cu orice alta planeta, anihileaza efectul acesteia. Exceptie de la aceasta anihilare fac planetele Soare si Mercur, dar chiar si cu acestea, cand se afla in alte aspecte, de cuadratura, trina, opozitie etc., ofera nativului un fel de excentricitate deosebita, in functie de aspectele pe care le face cu respectivele planete.

AFECTIUNI — De multe ori, persoanele afectate de Vulcan pot avea afectiuni de natura mentala sau fizica, uneori intr-o forma socanta. Cea mai mare provocare pe care o aduce Vulcan pe harta unui nativ este aceea de integrare a personalitatii acestuia, de lupta continua pentru a-si depasi limitarile si problemele, chiar prin stradanii fizice marcate de instabilitate emotionala si ganduri negative.

ECHILIBRU — Scopul planetei este acela de a uni trupul, emotiile si mintea intr-o maniera armonioasa si echilibrata, caci ce este mai greu decat sa-ti aduci propria armonie in sine? Desigur, exista multe tehnici care ne ajuta sa ne conectam la suflet si la spirit: meditatia, vizualizarea creativa, muzica, exprimarea prin intermediul artelor, comunicarea cu natura, cu stelele, munca dedicata celorlalti, studiul religios. Cu toate acestea, Vulcan face eforturi considerabile pentru a ne ajuta sa luptam cu proprii demoni, cu propria rusine, cu propriile ihibitii, pentru a reusi sa le depasim, sa le lasam in urma, sa ne acceptam asa cum suntem si sa ne prezentam celorlalti in adevarata noastra lumina, fara masti, fara minciuni.

EZOTERISM — Tot pe harta unui nativ in care Vulcan face aspecte cu celelalte planete, adica atunci cand Vulcan este activ, exista o inclinatie speciala pentru ezoterism. Spre deosebire insa de alte aspecte astrale care favorizeaza persoanele, orientandu-le catre studiul stiintelor ezoterice, aspectele lui Vulcan il forteaza pe nativ sa munceasca din greu. Caracteristicile drumului catre ezoterism marcate de Vulcan aflat in mai multe aspecte cu alte planete implica: ambitia, indurarea unor situatii jenante, dorinta de a nu renunta in fata piedicilor, efort continuu.

Vulcan este atat un catalizator, cat si o functie cathartica, de iluminare, care de face sa ne ridicam deasupra conditiei noastre, insa depunand eforturi considerabile. La sfarsitul acestui travaliul intelectual al nativului de a studia stiinte ezoterice, rezulta un adevarat specialist care nu a ales calea usoara pentru invatatura, ci s-a luptata cu propriile tenebre si a castigat. Cei mai mari astrologi ai lumii, ezoteristi sau cercatatori din domeniul parapsihologic au un Vulcan foarte activ pe harta natala si s-au confruntat cu multe probleme de-a lungul vietii pana cand au reusit sa ajunga la un nivel ridicat de informatie ezoterica.

ARTA SI ARTISTI — Chiar daca Vulcan nu ne face munca usoara, ne ofera totusi o multime de ocazii pentru crestere spontana si mentinere constanta in pozitia castigata. Acest lucru se remarca si prin prezenta lui Vulcan in hartile persoanelor faimoase, a artistilor, a politicienilor, a sefilor de stat.

AGRESIVITATE — In cazul in care Vulcan face aspecte cu alte planete transplutoniene, cu cat orbul de conjunctie este mai mare, cu atat manifestarile sunt mai violente, in functie de energiile pe care le aduc si celelalte planete transplutoniene. De exemplu, Vulcan in aspect cu Cupidon poate da nastere unor artisti deosebiti. Cu toate acestea, Vulcan predispune si la agresivitate, fiind uneori mult mai agresiv decat Marte si putand conduce chiar la crima, viol, razbunari sangeroase. Desigur, toate acestea depind de gradul de evolutie al persoanei, abilitatea de a-si controla prezenta lui Vulcan in harta natala, de a lupta cu el si de a scoate la lumina ce este mai bun din aceasta planeta. In cazul in care exista aspecte stresante pe harta nativului intre Vulcan si alte planete, recomandam sa se lucreze in mod special pe aspectele de viata prost aspectate, pentru a fi tinute sub control, deoarece dezlantuit Vulcan se poate manifesta extrem de violent, agresiv si periculos, cauzand multe probleme in viata respectivului nativ.