1 Decembrie


Pe 1 Decembrie romanii de pretutindeni sarbatoresc Ziua Nationala a Romaniei. Aceasta zi marcheaza unul dintre cele mai importante momente din istoria acestor meleaguri. 

ferdinand

La 1 Decembrie 1918, sub carmuirea regelui Ferdinand I, cel pe care istoria avea sa-l supranumeasca Intregitorul de Tara, Transilvania, Banatul, Crisana si Maramuresul s-au unit cu Romania, prin Proclamatia de la Alba Iulia. Marea Unire este o incununare, s-ar putea spune, a juramantului prin care pe 10 octombrie 1914, Ferdinand, in calitate de al doilea rege al Romaniei, isi lua angajamentul ca va fi "bun roman" si si l-a ideplinit cu prisosinta. 

Cu toata sorgintea sa germanica si cu numele de Hohenzollern, Ferdinand a ales sa actioneze in razboi de partea Antantei pe data de 14 august 1916, luptand impotriva Puterilor Centrale conduse de Germania. La aflarea vestii, familia sa din Germania l-a renegat la castelul Hohenzollernilor din Prusia, arborandu-se in doliu stindardul heraldic al familiei. Sub indrumarea sa, Romania a inregistrat cea mai infloritoare perioada a statului romanesc modern. 

Tot azi, 1 decembrie, slujitorii Bisericii Ortodoxe pomenesc pomenesc pe: sfintii prooroci Naum, Filaret Molostivul si Mucenic Anania Persul; Sf.Antonie cel Nou, Sf.Onisim (Arh. Efesului) si parintii nostri Anania si Solohon, arhiepiscopii Efesului. 

 

December 1
Iarna lui Vulcan