Amaltea, Pricus si legendele Capricornului

Zodia Capricornului este reprezentata de o capra care, in loc de picioarele din spate, se continua cu o coada mare de peste, iar acest lucru nu este deloc intamplator. Legendele despre care-ti voi povesti in cele ce urmeaza iti vor dezlega acest mister. 

Zodia Capricornului poarta numele “Amalfia” in mitologia greaca, substantiv care s-ar traduce prin “capra de munte”. De multe ori, capra de munte este imaginea unei nimfe care este atat de zvapaiata, atat de dornica sa experimenteze incat considera ca imaginea caprei este cea care o implineste. Fiind foarte naravasa, incurca treburile zeilor si pamantenilor, astfel incat Zeus i-a atasat o coada de peste pentru a o mai linisti  si pentru a o tintui de pamant.

Amalthea 

Jupiter copil hranindu-se cu laptele Amalteei - pictura de Nicolas Poussin

Jupiter copil hranindu-se cu laptele Amalteei - pictura de Nicolas Poussin

O alta legenda este cea a caprei Amaltea care a reprezentat rolul de mama surogat pentru Zeus. Rhea, mama naturala a lui Zeus era sotia lui Cronos si, deoarece acestuia i-a fost prezis ca va fi ucis de unul dintre fiii sai, nespecificandu-se daca va fi fata sau baiat, a ales varianta de a-si devora nou nascutii pentru a se feri de prezicere. Rhea, cand l-a nascut pe Zeus a inlocuit copilul cu o piatra, iar Cronos a inghitit-o fara sa-si dea seama ca este pacalit de sotia sa. Rhea a fugit in munti si a incredintat Amalteei pe micul Zeus. Deoarece era foarte puternic inca de la nastere, zeul a rupt din greseala una din coarnele caprei, Amaltea si, pentru a-si rascumpara greseala de a-i fi provocat o durere mamei surogat, acesta a transformat cornul in Cornucopia — adica in Cornul abundentei eterne. In foarte multe reprezentari artistice gasim imaginea acestui corn al abundentei din care curge perpetuu hrana si vin.

Desigur, exista si alte legende legate de acest semn zodiacal, dintre care iti prezint legenda lui Pricus.

Pricus, capra marina

Foto: Wikipedia

Foto: Wikipedia

Pricus era o capra marina, jumatate capra, jumatate peste fiind foarte apreciata de catre zeii din Olimp deoarece avea capacitatea unica de a manipula timpul. Avea o multime de copii care traiau pe tarmurile apelor, numai ca exista o problema: Pricus putea sa modifice timpul numai in sens invers, intorcandu-se in trecut. Copiii sai, atata vreme cat stateau in apa, erau la fel de destepti si vizionari ca si tatal lor. Exista insa si un blestem, astfel incat in clipa in care copiii lui Pricus atingeau tarmul se transformau in capre nemaiavand capacitatea de a-si mai aminti cine sunt.

Pricus intoarce timpul la nesfarsit in incercarea disperata de a-si opri copiii sa devina animale fara minte. Din pacate, acesta nu reuseste sa-i salveze si mai devreme sau mai tarziu copiii isi iau zborul din cuib, il parasesc si el accepta in cele din urma sa-si asume singuratatea, de a ramane zeul care doar manipuleaza timpul, nemaiavand o functie paterna. Iata de ce Pricus, doborat de durerea de a nu controla situatia, apeleaza la Cronos si-i cere sa-l lase sa moara. Cronos ii propune sa-l inalte la bolta cereasca transformandu-l astfel in constelatia Capricornului.

Nativul Capricorn