Relatiile Capricornului cu familia si prietenii

Capricornul este intotdeauna marcat de doua aspecte: pe de o parte este guvernat de Saturn, procurorul zodiacului, planeta serioasa, care verifica, analizeaza si cumpaneste fiecare actiune. Pe de alta parte acelasi semn zodiacal este marcat si de Saturnalia care intotdeauna il provoaca sa experimenteze viata din punct de vedere hedonist, adica sa fie deschis catre orice exces. Aici primeaza foarte mult educatia pe care Capricornul a primit-o, maniera in care s-au purtat parintii cu el, ce model a avut in viata, experientele prin care a trecut. In functie de aceste experiente va alege fie calea lui Saturn (seriozitate, maturitate), fie drumul Saturnaliei (se va arata deschis oricaror experiene de viata).

Capricornii copilarosi si Saturnalia

Categoria mai iresponsabila, mai copilaroasa, cea care este sub imperiul Saturnaliei este reprezentata de Capricornul care, dupa ce munceste 12 ore la serviciu, poate ajunge intr-un club dansand pe mese, tipand in gura mare cat de bine se simte, devenind sufletul petrecerii, amuzandu-i pe toti. Capricornul de tip “Saturnalia” se integreaza foarte usor grupului de prieteni si intotdeauna este la curent cu nevoile lor, cu problemele lor, ii ajuta, le da sfaturi, este un prieten ce se deschide foarte mult. Este foarte simpatic acest tipar de Capricorn doar ca in spatele lui se ascunde un mare clovn.

Saturn si Capricornul serios

A doua categorie este Capricornul care nu are multi prieteni, este taciturn, este prins in munca sa de birou, dar intotdeauna va fi pregatit sa-i ajute pe cei din jur. Acest tip de capricorn este Capricornul Saturnian. De obicei este perfectionist, dependent de munca si extrem de competitiv. I se reproseaza adeseori de catre cei dragi, ca este taciturn, insingurat, morocanos si mult prea critic.  Poate ca exista o mica doza de adevar in observatiile care i se fac , adica este un introvertit, insa atunci cand  ii va critica pe membrii familiei sale, o va face cu un scop constructiv. El doreste ca si cei dragi lui sa evolueze, sa urce social si sa ocupe pozitii cat mai importante, mai ales din pucnt de vedere financiar. Asa incat va pretinde performanta si seriozitate. Asa incat criticile pe care le aduce sunt constructive si niciodata rauvaoitoare. Insa, intr-adevar, are de lucrat mai mult la capitolul flexibilitate.