Alexandritul - cristalul oamenilor puternici

Pentru ca peste cateva zile Anda, prietena mea, isi sarbatoreste ziua de nastere, iar cristalul ei preferat este Alexandritul, astazi va voi povesti despre acest cristal absolut special. Este cristalul aducator de schimbari, cristalul oamenilor puternici, deseori asociat cu puterea regala, bogatia si abundenta. Acest articol ii este dedicat Andei si tie, cititorule, in egala masura.

Alexandritul — piatra dualitatii

Alexandritul este un cristal descoperit in 1830 (dupa unii autori in 1834) in minele din apropierea raului Tokovaya din Muntii Ural, Rusia, de un miner francez, Nils Gustaf Nordenskiold (1792 – 1866) care a crezut ca era un smarald. Avand cele doua culori ale vechii Rusii Imperiale, rosu si verde, cristalul a fost numit dupa tarul care domnea la acea vreme, Alexandru II (1818-1881). Legendele povestesc ca acest cristal a fost descoperit in ziua in care tarul rus a implinit chiar varsta majoratului. Asa se explica si faptul ca a primit numele de Alexandrit, iar ulterior a devenit piatra nationala a Rusiei tariste.

Alexandrit - 4 pietre de Alexandrit provenind din diverse zone, fiecare cu nuante fascinante reflectate pe timp de zi si noapte (Foto: Simmerlings)

Alexandrit - 4 pietre de Alexandrit provenind din diverse zone, fiecare cu nuante fascinante reflectate pe timp de zi si noapte (Foto: Simmerlings)

Alexandritul este supranumit de catre admiratorii de cristale "smarald ziua si rubin noaptea". Ceea ce e absolut remarcabil la acest cristal este abilitatea surprinzatoare de a-si schimba culoarea: la lumina naturala este verde sau albastrui-verde, la lumina artificiala – rosu, rosu-purpuriu sau rosu-zmeura. Aceasta schimbare a culorii este datorata continutului de fier si titan (elemente specifice cristalelor din categoria chrysoberyl), dar si a impuritatilor de crom. Tocmai aceste impuritati de crom ii determina schimbarea culorii. O varietate si mai rara de Alexandrit, numita Cymophan, prezinta chatoianta puternica si efectul "ochi de pisica". Astfel, nu e de mirare ca Alexandritul este considerat unul din cele mai scumpe din lume, fiind mai rar decat rubinul, safirul, diamantul si smaraldul.

Legendele rusesti ale Alexandritului

Alexandrit din Muntii Ural

Alexandrit din Muntii Ural

Desi relativ recent descoperit, Alexandritul are o istorie nobila, iar legendele rusesti ii atribuie numeroase calitati:

 • considerat purtator de noroc, prosperitate si dragoste, este purtat ca talisman;
 • realizeaza o punte intre lumea fizica si lumea spirituala;
 • este piatra asociata cu chakra coroana si are proprietati vindecatoare, dar si de intarire a imaginatiei, intuitiei si creativitatii.

In timpul celui de-al doilea razboi mondial era cunoscut ca „Piatra Vaduvelor” intrucat sotiile care purtau aceste cristale si-au pierdut sotii. Blestemul putea fi insa rupt, daca Alexandritul era purtat in pereche cu un alt cristal.

Scriitorul Nikolai Semyonovich Leskov (1831-1895) este primul care a atribuit Alexandritului puteri magice. In romanul intitulat “Alexandritul, o interpretare misterioasa a unui fapt adevarat”, acest cristal este numit profetic. In aceeasi perioada, francezul Eliphas Levi (1810-1875), autor si magician, face o paralela intre dualitatea coloristica a Alexandritului si cea a sangelui (venos si arterial). 

In tratatul tibetan „Chzhud-Shi” se vorbeste despre „Vayduriam”, o piatra cu efect de ochi de pisica. Acesta forma rara de Alexandrit era considerata o piatra sacra cu proprietatea de a ajuta persoanele initiate sa inteleaga limba magicienilor, a pasarilor si animalelor, iar celor neinitiati li se ofereau viziuni si vindecarea de toate bolile.

Hindusii cred ca Alexandritul protejeaza impotriva scabiei (boala de piele), leprei si chiar si impotriva alcoolismului.

ZODIILE SI ALEXANDRITUL

Alexandrit

Alexandrit

Alexandritul este cristalul potrivit zodiilor Scorpion si Varsator, insa nu te limita la aceasta impartire. Daca simti o atractie fata de acest cristal, nu ezita sa-l folosesti! Alexandritul rezoneaza bine cu cei nascuti sub influenta numarului 1 si a celor nascuti in luna iunie sau noiembrie. Este piatra recomandata chakrelor 4 (a inimii), 5 (a gatului) si 6 (Al treilea Ochi) si 7 (chakra Sacrala).

Alexandritul este piatra oficiala a aniversarii a 55 ani de casatorie.

ALEXANDRITUL — informatii utile

 • Tarile de provenienta — Rusia, Brazilia, Sri Lanka (Ceylon), Tanzania, India (Andhra Pradesh), Myanmar (Burma), Madagascar si Zimbabwe;
 • Categoria din care face parte — chrysoberyl;
 • Culoarea — verde sau albastrui-verde in lumina naturala; rosu, rosu-purpuriu sau rosu-zmeura la lumina artificiala; in functie de lumina, culorile pot fi si de verde, rosu, portocaliu si nuante de galben;
 • Duritate — 8.5 pe scara Mohs, unde 10 este cel mai dur;
 • Transparenta — transparent pana la opac;
 • Luciu — sticlos, vitros;
 • Alte denumiri — Diafanit, Chrysoberyl de Ural.

ALEXANDRITUL — Tipuri si proprietati

Particularitatea de a-si schimba culoarea este cel mai bun indiciu al Alexandritului. In cazul in care piatra nu-si schimba culoarea, vorbim despre un chrysoberyl comun. In functie de zona din care provine, culorile Alexandritului variaza:

alexandrit
alexandrit
 • Alexandritul brazilian nu este atat de verde ca cel rusesc, ci mai degraba albastru pana la purpuriu, dar schimbarea culorii este specifica;
 • Alexandritul de Sri Lanka este verde-kaki in timpul zilei si rosu-maroniu in  lumina artificiala;
 • Alexandritul tanzanian (din zona Tunduru) are reflexii de ochi de pisica;
 • Alexandritul din India, Burma, Madagascar si Zimbabwe este mai inchis la culoare, fara insa a suferi o schimbare dramatica a culorii.

 

Alexandritul este in general netratat. Alexandrit sintetic exista pe piata inca din anii 60, dar producerea sintetica este scumpa, cristalele folosite fiind rubinul sau safirul carora li s-a infuzat fie crom fie vanadiu pentru obtinerea culorii. Imitatii de Alexandrit: spinel, safir.

ALEXANDRITUL — VIBRATII, AJUTOR SI PROTECTIE

Alexandrit

Alexandrit

Pietrele din categoria chrysoberyl-ului aduc pacea mintii si imbunatatesc increderea in propria persoana. Alexandritul este asociat adesea cu puterea regala, bogatia si abundenta. Alexandritul este o piatra folosita si recomandata in special artistilor pentru ca ajuta creativitatea si inspira imaginatia.

 • Sanatatea fizica si mentala — stimuleaza regenerarea tesuturilor si amplifica puterea de autovindecare; benefic in cazul bolilor sistemului nervos; purifica sangele, fortifica vasele sanguine; benefic pentru functionarea ficatului, pancreasului, splinei; reduce simptomele de ameteala si pierdere de echilibru, probleme specifice legate de afectiunile urechii interne; eficient in detoxifiere si lupta impotriva infectiilor rezistente;
 • Vise — le intensifica; se spune ca un vis care include Alexandritul, reprezinta o lupta interna pentru schimbare;
 • Sentimentele — Alexandritul este piatra asociata cu auto-controlul si disciplina; creste forta de concentrare si intareste abilitatea de a invata; aduce noroc in dragoste;
 • Spiritualitate, meditatie, rugaciune — numita si „piatra oamenilor puternici” pentru ca aduce evenimente-teste care, o data trecute, aduc recompense pe masura.

INGRIJIREA ALEXANDRITULUI

Avand o duritate destul de mare, Alexandritul nu are nevoie de ingrijiri speciale. Apa cu sapun lichid sub jet de apa calduta (la temperatura camerei) si incarcarea la lumina Lunii sau a Soarelui sunt suficiente. Evita folosirea produselor chimice si asigura-te ca nu raman urme de sapun pe piatra. Se poate folosi si o periuta moale pentru indepartarea mizeriei acumulate in spatiile greu accesibile.

Nu uita sa-l tratezi, ca si pe celelalte cristale, cu respect si iubire!  

Daca il depozitezi impreuna cu alte cristale, ai grija sa nu le zgarii. Alexandritul este mai dur si poate, cu usurinta, zgaria cuartul, turmalina, spinelul si zirconul.

Cele mai admirate PIETRE DE ALEXANDRIT 

Cel mai mare Alexandrit fatetat (66 carate) aflat la Muzeul Smithsonian

Cel mai mare Alexandrit fatetat (66 carate) aflat la Muzeul Smithsonian

Bijutierii rusi iubeau acest cristal si l-au folosit in special in realizarea de bijuterii. Specialistul de la Tiffany, George Frederick Kunz (1856-1932) a fost fascinat de Alexandrit, firma producand o serie de inele cu platina si Alexandrit. Au fost, de asemenea, folosite si in Anglia, in realizarea bijuteriilor din perioada victoriana.

Doua pietre de Alexandrit remarcabile se afla la Muzeul mineralogic din Moscova (Rusia), fiind cel mai mare cristal de Alexandrit: 5 kg, 25*15 cm; al doilea cristal il poti admira la Institutul Smithsonian, Washinghton DC, fiind cunoscut si ca cel mai mare Alexandrit fatetat: 66 carate.

IN LOC DE CONCLUZIE

Alexandritul este un cristal pour les connoisseurs, o piatra a expertilor. Daca intri in posesia unui Alexandrit care provine din Rusia, esti cu adevarat norocoasa fiind si o investitie pe termen lung. Una din proprietatile sale magice este ca te ajuta sa gasesti solutii la situatii in care logica nu te poate ajuta. Chiar asa sa fie?

Pana la urmatoarea intalnire, iti doresc tot ce e mai bun! Pe curand!

Autor: Ema Condurache

DESCOPERA LUMEA CRISTALELOR ... 

In seria articolelor dedicate cristalelor, colega noastra Ema Condurache, a mai povestit despre: