Chihlimbarul – Lacrima Soarelui

Chihlimbarul imi aminteste de vacantele de vara din scoala primara cand alergam dupa Soare si copacii care produc Chihlimbar. Nu stiam la acea vreme ca Soarele nu poate fi prins, nici ca acesta rasina este produsa doar de anumite tipuri de pini si fosilizata in urma cu milioane de ani.

Numit si ambra, din limba persana „al anbar” care insemna „auriu”, Chihlimbarul nu este un cristal. Ca si Perla, Coralul si Jaisul, chihlimbarul este de natura organica.

Legendele Chihlimbarului

Chilimbar albastru

Chilimbar albastru

Diverse culturi si civilizatii au atribuit Chilimbarului proprietati magice si l-au intrebuintat in cele mai variate moduri cu putinta. Asa sa face ca de-a lungul miilor de ani, Chihlimbarul - cea mai dura rasina de pe Pamant - e deopotriva podoaba, leac, protector si vindecator.   

In Epoca de Piatra, chihlimbarul era folosit in scopuri decorative si curative. In urma sapaturilor arheologice facute in siturile miceniene, grecesti, cretane, dar si-n cele din Italia, Irlanda, Peninsula Iberica, Germania, Persia si India s-au gasit numeroase marturii datand inca din Neolitic, dar mai ales in Epoca Bronzului.

Din perioada Neolitica, avem marturii ca Galii il foloseau ca talisman impotriva spriritelor rele, iar femeile romane il prindeau in par sau il purtau la gat atribuindu-i puteri de protectie impotriva raului.

Vechii greci il numeau „elektron” adica „format de catre Soare”, acestia considerand ca reprezinta razele pietrificate ale Soarelui. In secolul IV i.Hr., Aristotel il plasa in aceeasi categorie de substante vegetale alaturi de smirna si tamaie.

Crestinii considerau ca daca gasesti o bucata de Chihlimbar, primesti dovada de protectie din partea lui Dumnezeu.

In Tarile Baltice era numit si Aurul Nordului si utilizat ca moneda de schimb.

Cateva traditii si obiceiuri ...

Pandante din chilimbar - 1. Egiptul Antic (sec.VII i.Hr); 2. Imperiul Roman - Cap de Meduza (sec.I-II d.Hr); 3. Grecia Antica (sec.IV i.Hr.); 4. Imperiul Etrusc (500-480 i.Hr.) 

Pandante din chilimbar - 1. Egiptul Antic (sec.VII i.Hr); 2. Imperiul Roman - Cap de Meduza (sec.I-II d.Hr); 3. Grecia Antica (sec.IV i.Hr.); 4. Imperiul Etrusc (500-480 i.Hr.) 

Cele mai vechi bijuterii din Chihlimbar dateaza de mai bine de 13.000 de ani.

Pentru ca era inzestrat cu darul protectiei pentru cel care purta un chillimbar, in Grecia Antica, cel mai varstnic membru al familiei ii ofera celui mai tanar membru al aceleasi familii, o bijuterie din ambra, atragand abundenta, prosperitatea si succesul.

In Evul Mediu, artizanii din Bruges, celebri pentru frumusetea rozariilor pe care le mestesugeau pentru cavalerii teutoni, foloseau in mod frecvent Chilimbarul.

In tarile meridionale si astazi se ofera coliere de Chihlimbar noilor nascuti pentru a-i intari si ajuta sa doarma.

Marocanii il apreciau in mod deosebit. In primul rand, ca si romanii, il ardeau in temple pentru ca parfumul acestuia era unul placut zeilor si, in plus, indeparta spiritele malefice. Tot pentru mirosul emanat, unele narghilele erau facute din chilimbar.

In China, Chihlimbarul este considerat gema Soarelui, focului si spiritului, in ea salasluind spiritul tigrului; din aceasta cauza era considerat foarte eficient impotriva magiei negre. Vracii chinezi il foloseau ca remedii in bolile intestinului, stomacului si frigului; utilizat ca praf, Chihlimbarul era considerat un bun coagulant al sangelui, inlaturand si starile de voma si slabiciunea fizica.

Folosit din antichitate si descoperit in mormintele imparatilor egipteni, etrusci, indieni, dar si in Mesopotamia, Scitia, zona baltica, Anglia si Danemarca, Chihlimbarul era utilizat atat in ritualuri, alaturi de tamaie, cat si pentru imbalsamare

si in construirea de amulete si talismane. De asemenea, era considerata Gema protectoare  “in fata ochilor rai” si a blestemelor.

Asezat la baza temeliei locasurilor de cult si a caselor, Chihlimbarul pisat le ferea de spiritele rele.

Chihlimbarul si zodiile

Varietati de Chilimbar (Maroc, Tibet, Africa)

Varietati de Chilimbar (Maroc, Tibet, Africa)

Chihlimbarul este piatra asociat cu Soarele si recomandata chakrelor 2 si 3.

Este „piatra” potrivita zodiilor Taur, Rac, Leu, Sagetator, Varsator si Pesti, insa nu te limita la aceasta impartire. Daca simti o atractie fata de Chihlimbar, foloseste-l cu incredere!

Chihlimbarul rezoneaza bine cu cei nascuti sub influenta numarului 3, cu cei care s-au nascut in luna noiembrie sau intr-o zi de sambata. Poate fi oferit cadou la aniversari de 10 ani de casatorie.

Chihlimbarul — vibratii, ajutor & protectie

Chihlimbarul este cosiderat piatra norocului, frumusetii si dragostei adevarate. Se spune ca te ajuta sa-ti gasesti sufletul pereche. Actioneaza direct asupra campului energetic, aducand calm, echilibru si forta.

Cercetari stiintifice au aratat ca efectele benefice ale Chihlimbarului sunt determinate de acidul succinic din compozitia sa. Multumita acestui acid, vindecarea ranilor, durerilor, inflamatiilor si altor afectiuni este accelerata. Acidul succinic intareste sistemul imunitar, restabileste energia (prin restabilirea nivelui de oxigen, cat si a energiei in celulele slabile, accelerand revenirea la stadiul optim de functionare) si ofera o stare de bine. Corpul uman produce acid succinic doar intr-o anumita cantitate. Acidul succinic contine sare, una din substantele cheie in respiratia celulara si in fluxul de energie intercelulara.

 • Sanatatea fizica — benefic functionarii sistemului endocrin, ficat, rinichi, stomac, intestine, gat, tiroida; purifica organismul fizic, cel spiritual si mintea; fortifica sistemul nervos; reduce durerile fizice, inclusiv pe cele cauzate de nastere, dureri de stomac, ulcer, astm, reumatism, de dinti si urechi; calmeaza febra si infectiile; ajuta in cazul iritatiilor pielii; reduce sangerarile nazale;
 • Sanatate psihica – reduce gandurile negative, tristetea, melancolia; aduce echilibru, energie, calm, dragoste, armonie, buna dispozitie, optimism, rabdare;
 • Bebelusi — ajuta la cresterea dintilor si indepartarea iritatiilor pielii; de asemenea, ii ajuta sa doarma;
 • Spiritualitate — Chihlimbarul are rolul de a aduce intelectul mai aproape de spriritualitate; excelent pentru explorarea copilului interior; face legatura cu Eu-l spiritual;
 • Cariera — aduce claritate, forta, noroc, rabdare, imbunatateste memoria si  castigurile financiare;
 • Mediu — ca si Citrinul, protejeaza impotriva radiatiilor nocive si purifica mediul; este recomandata plasarea unui Chihlimbar langa aparatele electro-casnice, calculator, TV, telefon.

Informatii utile despre Chilimbar

Varietati de Chilimbar (Rumanit, Copal, Kauri, Negru)

Varietati de Chilimbar (Rumanit, Copal, Kauri, Negru)

Chihlimbarul este o rasina divers colorata, dar in special in nuante de galben, de la galbenul miere pana la portocaliu; chihlimbarul verde este o varietate de Chihlimbar galben supus tratamentului termic.

Tarile de la Marea Baltica sunt recunoscute ca fiind “Provincia Chihlimbarului”, intanzandu-se pe o arie de 2000 KM lungime si 500 KM latime — Germania, Danemarca, Polonia, Lituania, Letonia, Estonia, Rusia, Ucraina, Armenia si Azerbaidjan.

In functie de locul in care se gaseste, culoarea Chihlimbarului variaza si poarta nume diferite:

 • Birmit - galben ca vinul, rosu, rareori verde si albastru— Siria, Liban, Myanmar;
 • Retinit — China, Japonia, Thailanda, Vietnam si Malaysia;
 • Cedarit — Canada;
 • Chihlimbar “arctic”— SUA, Alaska, Mexic;
 • Chihlimbar albastru — Republica Dominicana;
 • Ambrit — Argentina, Patagonia;
 • Schraufit — Groenlanda;
 • Kauri — Noua Zeelanda, Insulele Fiji si Vanuatu;
 • Chihlimbarul african — Africa de Sud, Guineea, Zimbabwe, Sierra Leone, Ghana, Angola, R.D.Congo, Nigeria, Madagascar;
 • Ajkait: Ungaria;
 • Rumanit - Romania;
 • Valchovit, neudorfit — Republica Ceha;
 • Retitit rosu — Spania;  
 • Kopalit — Polonia;
 • Simetit — Sicilia (Italia).

Cele mai cunoscute variante de Chihlimbar sunt: Chihlimbarul Baltic sau Succinite (vechime de 35-50 milioane de ani – numit si „Lacrimile Pasarii Mari”), Chihlimbarul din Birmania (sau Burmite), Chihlimbarul Sicilian (sau Simetite) si Chihlimbarul Romanesc (sau Rumanit). Chihlimbarul din Birmania, cel Sicilian si Rumanitul sunt rare.

 • Duritate — de la 1 la 2,5 din 10 pe scara Mohs, unde 10 este cel mai dur;
 • Aspect  — transparent sau opac, pur sau cu insertii de culoare portocalie pana la rosu. Poate contine bule de aer, cetina de brad, spori de muschi, insecte, soparle sau chiar broaste. Cantitatea si continutul bulelelor de aer ii dau diverse nuante, de la brun rosiatic la tente de galben. In functie de pozitionarea in lumina, aceste tonuri si nuante se schimba.
 • Luciu — sticlos;
 • Temperatura — se descompune la 150 de grade Fahrenheit si emana un miros placut de rasina. Tratarea la caldura este o metoda frecventa pentru reconstituirea bucatilor mici si formarea unei bucati mai mari.

Calitatile Chihlimbarului

 • Electrostatice — atunci cand este frecat cu putere, atrage lucrurile usoare. Calitatile sale sunt folosite prin plasarea lui langa aparatele electronice. Chihlimbarul este recunoscut pentru rolul de a inlatura oboseala datorata poluarii elecromagnetice;
 • Agent fosilizator excelent — datorita calitatilor excelente de conservare a mostrelor de viata care s-au pastrat intacte de-a lungul procesului de transformare a rasinii in Chihlimbar. Nu se stie inca cu precizie care este procesul de transformare si elementele care iau parte la acest proces.

Cum recunosti un Chihlimbar autentic

Varietati de chilimbar - 1. Copal (Copalit) din Africa; 2. Republica Dominicana. 3. Tarile Baltice. 4. Mexic

Varietati de chilimbar - 1. Copal (Copalit) din Africa; 2. Republica Dominicana. 3. Tarile Baltice. 4. Mexic

Chihlimbarul este deseori confundat cu Copalul, dar spre deosebire de acesta sau alte imitatii, poate fi recunoscut dupa urmatoarele proprietati: este o rasina usoara, moale; pluteste in apa sarata; are o greutate mai mica; nu se dizolva in acetona; se sparge foarte usor; ars, emana un miros placut de rasina; cand e atins cu un varf de ac incins, Chihlimbarul emana miros de tamaie; plasticul se topeste, insa caldura acului lasa o urma neagra in Chihlimbar. Iti recomand folosirea acestei metode doar in cazuri extreme.

Copalul sau Copalitul sunt rasini organice „tinere”, adica cu o varsta mai mica de 100.000 ani, moleculele lor fiind in curs de polimerizare, adica incomplet fosilizate. Numele de Copal (Copalli) provine din limba Nahuatl a culturilor precolumbiene mezoamericane si inseamna „tamaie”. Depozite de Copal se gasesc si in Africa (mai ales in Madagascar, avand o vechime mai mica de 1.000 de ani), Columbia (vechime mai mica de 250 de ani) si Republica Dominicana (vechime de 40 milioane de ani).

Cea mai mare cantitate de Chihlimbar de pe piata provine din Republica Dominicana si Tarile Baltice. Acum 40 de milioane de ani, in Tarile Baltice au existat multe paduri, acoperite de ape 10 milioane de ani mai tarziu. Acesta este motivul pentru care aici se gasesc cantitati insemnate din aceasta rasina. Fata de Chihlimbarul din Republica Dominicana, cel din Tarile Baltice este mult mai vechi si contine, in mare proportie, insecte atrase probabil de mirosul de frunze, polen, etc.

Ingrijirea Chilimbarului

Datorita duritatii mici, Chihlimbarul trebuie tratat cu grija. De asemenea, fereste-l de produsele cosmetice, de cele de curatenie, de acizi, alcool, transpiratie pentru ca isi pierde luciul si imbatraneste. Este solubil in alcool, eter si benzina, tine-l departe de aceste substante!

Curatarea Chihlimbarului se face prin spalarea cu apa si sapun lichid cu ph neutru, iar incarcarea pentru scurt timp la Soare. E bine sa pastrezi Chilimbarul separat de alte cristele pentru a nu-l zgaria sau sparge.

Utilizarea chihlimbarului

Obiecte din Chihlimbar - 1. Cutie sculptat de catre maestrii artizani din Gdańsk (sec.XVII) 2.Pasare pe piatra datand din timpul dinastiei Qing (sec.XVII), vanduta in 1965 la una din licitatiile Casei Christie's din Londra. 3. Cutia, atribuita maestrului Gottfried Wolffram, cel care a inceput sculptura faimoasei Camere de Chilimbar, a fost un dar pentru Frederick I al Prusiei (1701). 

Obiecte din Chihlimbar - 1. Cutie sculptat de catre maestrii artizani din Gdańsk (sec.XVII) 2.Pasare pe piatra datand din timpul dinastiei Qing (sec.XVII), vanduta in 1965 la una din licitatiile Casei Christie's din Londra. 3. Cutia, atribuita maestrului Gottfried Wolffram, cel care a inceput sculptura faimoasei Camere de Chilimbar, a fost un dar pentru Frederick I al Prusiei (1701). 

Chihlimbarul poate fi purtat ca bijuterii, in contact direct cu pielea, dar si ca un cristal separat; de asemenea, il poti tine in mana sau plasat pe corp, pe zona afectata/ bolnava (atentie: sa nu fie o rana deschisa).

In aromaterapie este folosita pudra de Chihlimbar datorita mirosului fin de pin pe care il emite atunci cand este ars. 

Folosit impreuna cu alte cristale, mareste actiunea benefica a acestora:

 • Pentru sporirea creativitatii, foloseste-l impreuna cu Carnelianul portocaliu sau Labradorit galben/ auriu sau Apatit galben;
 • Pentru intarirea energiei banilor, foloseste-l impreuna cu Safirul galben, Ametrinul, Piatra Soarelui, Citrinul, Labradorit galben/ auriu;
 • Pentru ajutor in munca spirituala si vindecare, il poti folosi impreuna cu Moldavit sau Magnetit.

In loc de concluzie ...

Chihlimbarul poarta in el nu doar lumina Soarelui, ci si Lumina si istoria Lumii.

Fie ca il folosesti pentru a-ti gasi sufletul pereche, pentru actiunea benefica asupra sanatatii, pentru echilibrarea sufletului, pentru noroc, frumusete, pentru purificarea organismului fizic, celui spiritual si a mintii, pentru calitatile sale electrostatice, Chihlimbarul are darul de a deschide fluxurile energetice, aduce caldura, bucurie, energie pozitiva si frumusete. Daca intri in posesia unei geme de acest tip, ai mare grija de ea!

Pana la urmatoarea intalnire, iti doresc tot ce e mai bun! Pe curand!

Autor: Ema Condurache

Universul cristalelor ...