Jadul este numele generic a doua pietre diferite: jadeit si nefrit. Cele doua pietre, avand caracteristici similare, sunt cunoscute din 1863 sub numele de jad. Diferenta majora intre acestea este data de culoare si transparenta: jadeitul este varianta translucida a jadului si recunoscut ca adevaratul jad.
Numele de jad provine din limba greaca „nefros” (in traducere: rinichi) datorita asemanarii cu rinichiul uman. Exploratorii spanioli il numeau „piedra de ijada”, adica piatra lombara, nume inspirat dupa ce au vazut localnicii Americii Centrale tinand pietre de jad pe corp pentru tratarea si vindecarea durerilor de rinichi. Piatra era cunoscuta si sub denumirea de „lapis nephriticus”, ceea ce poate explica de unde vine denumirea de „nefrit”.
Cunoscuta si ca piatra sanatatii si bunastarii, piatra viselor, piatra longevitatii, piatra linistii si pacii interioare pentru ca are rolul de a echilibra energia Yin si energia Yang, jadul a fost folosit din timpuri stravechi. Sapaturi arheologice au descoperit ca acesta era folosit inca de acum 8000 ani.
In anul 3000 iHR, conducatorul chinez Fu Has a denumit jadul „Yu”, adica „bijuteria Raiului” sau „piatra regala”. In trecut, chinezii obisnuiau sa ofere propriilor copii bratari de jad ca semn de reamintire a protectiei si dragostei parintilor. Astazi, in Asia, este oferit de iubiti ca juramant de credinta si declaratie de dragoste, jadul fiind considerata piatra fidelitatii.
Legendele jadului
Cand spun „jad”, ma gandesc in primul rand la China pentru ca poporul chinez considera jadul o piatra sacra, simbolizand cele cinci virtuti exprimate de Confucius—intelepciunea, compasiunea, modestia, curajul si dreptatea.
JADUL IN CHINA
Statuie sculptata reprezentandu-l pe Buddha (China, Xian) – diferite varietati de jad
Nu intamplator, jadul este piatra nationala a Chinei si numita „piatra vietii”. Aici a fost folosit inca de acum 5000 de ani ca obiect de cult, in realizarea bijuteriilor, ca podoaba, talismane purtatoare de noroc, dar si in constructia instrumentelor muzicale datorita tonurilor dumnezeiesti pe care le produce. Arheologii au descoperit simbolul care reprezenta „regele” pe un sirag de matanii din jad, sirag realizat in urma cu 5000 de ani.
Numele sau este adesea regasit in proverbele chinezesti: „aurul are un pret, iar jadul este de nepretuit”, „jadul lustruit, nu luceste”, „moralitatea acestui om este pura, ca jadul”. Un om care nu vrea sa faca un compromis va spune „Mai bine ma sparg ca jadul decat sa raman rigid/ in siguranta ca o tigla”.
Poetii chinezi considerau jadul esenta concentrata de iubire, iar poetul chinez Wang Changling (698-756) scria „inima mea este o bucata de gheata intr-o vaza de jad”. Expresia este adesea folosita si in zilele noastre de cei a caror vointa nu s-a schimbat, ci a ramas pura si nobila.

In China, asadar, jadul a fost folosit in:
- Spiritualitate — de imparati si generali de armate pentru sigilii personale pentru ca reprezenta putere suprema, dar si pentru ca erau greu de falsificat;
- Ofrande — vase de jad erau folosite de conducatorii Dinastiei Shang pentru a aduce ofrande spiritelor stramosilor, iar himera de jad era asezata in mormintele decedatilor pentru a-i proteja de spiritele rele si profanare;
- In timpul Dinastiei Han, mortii erau ingropati cu bucati de jad in forma de porci (in mana), iar cicadele, reprezentand simbolul reinvierii, erau folosite ca amulete (plasate pe limba) pentru a proteja corpul impotriva putrefactiei;
- Obiecte si bijuterii — pentru construirea de arme si unelte, datorita duritatii sale;
- In ritualuri si ceremonii pentru construirea de ciocane, pumnale, cutite folosite la sacrificii funerare; ca bijuterie datorita frumusetii sale; jadul a fost prelucrat inca din mileniul II i.Hr. pentru confectionarea nasturilor, pandantivelor si broselor, simboluri ale puterii si insemne ale inaltilor functionari de stat;
- Sanatate — folosit in scopuri medicale, praful de jad in amestec cu apa aducea vitalitate si prelungea viata. Ingerat inaintea mortii, se spunea ca aceasta licoare intarzia putrefactia;
- Praful de jad era folosit pentru tratarea bolilor de ochi; placi de jad erau aplicate pe corp in locurile afectate de lovituri, boala si reumatism; in antichitate, jadul era folosit in vindecare pentru ca pastra caldura timp indelungat; datorita viscozitatii sale era folosit in comprese pentru rinichi si stomac – incalzite si aplicate in zona rinichilor; de asemenea, jadul era considerat „piatra celesta” si prima sursa de tratament impotriva diverselor afectiuni, „piatra care vindeca organele afectate si ajuta la eliminarea toxinelor din organism, cu efect benefic asupra tesuturilor”, purtata pe corp pentru tratamentul si profilaxia tuturor bolilor.
In timpul Dinastiei Zhou (1045 iHR – 256 iHR) jadul era considerat cea mai nobila piatra si considerata ca avand proprietati magice. Animalele din jad imprumutau si intareau puterea animalului pe care il reprezenta. Chiar si astazi, aceste forme sunt pastrate si folosite in special in Feng-shui. Una din usile portile Marelui Zid Chinezesc este numit „Poarta de Jad”.
JADUL SI ALTE POPOARE

In momentul cuceririi Mexicului de catre Cortez, jadul era atat de apreciat de catre poporul aztec incat era mai scump decat aurul.
In Noua Zeelanda, triburile indigene de mauri foloseau jadul atat pentru crearea obiectelor de cult, cat si pentru arme; acestea erau atat de pretuite incat erau transmise din generatie in generatie. Jadul era, de asemenea, utilizat in realizarea ornamentelor de familie, denumite hei-tiki. Cand un nou hei-tiki urma sa fie realizat, se cerea ajutorul unui mag care ajuta in gasirea celei mai bune bucati de jad. Magul, intra in contact cu spiritul stramosilor si gasea locul in care se afla cel mai bun jad care urma sa fie folosit. Acesta purta numele stramosului al carui spirit ajuta magul sa-l localizeze, iar forma hei-tiki era data de forma jadului descoperit. Prelucrat cu atentie pentru a descoperi spiritul ascuns inauntrul pietrei, aceste ornamente de familie erau pretuite pentru ca ajutau si ghidau familiile. Cand toti membrii familiei mureau, ultimul membru de sex masculin era ingropat cu hei-tiki pentru a-l proteja de straini.
In Egipt se considera ca jadul este aducator de pace interioara, dragoste si echilibru; vechii egipteni isi ingropau mortii cu bucati de jad. Culoarea verde a jadului, asociata cu culoarea chakrei inimii, reprezenta inima.
In Coreea, jadul personifica politetea si hotararea si cunoscut ca aducator de prosperitate, noroc si sanatate. Familiile regale il foloseau ca simbol al autoritatii, dar si pentru noroc.
JADUL SI ZODIILE
Jad
Jadul este piatra asociata cu planetele Mercur si Venus si recomandata chakrelor 3 (a plexului solar), 4 (a inimii), 5 (a gatului) si 6 (Al treilea Ochi).
Este cristalul potrivit zodiilor Berbec, Taur, Gemeni, Leu, Fecioara, Balanta, Capricorn si Pesti, insa nu te limita la aceasta impartire. Daca simti o atractie fata de acest cristal, foloseste-l cu incredere!
Jadul rezoneaza bine cu cei nascuti sub influenta numarului 11 sau intr-o zi de vineri. Jadul poate fi oferit cadou la aniversari de 12 ani de nastere sau casatorie. Daca il oferi in dar, invata-l pe cel care il va primi cum sa-l ingrijeasca.
JADUL – informatii utile
Desi jadul poate fi gasit intr-o varietate de culori, culoarea verde este cea reprezentativa. Culoarea, transparenta si textura sunt criteriile principale in stabilirea pretului jadului.
- Tarile de provenienta — jadeitul se gaseste in SUA, Myanmar, Guatemala, Rusia, Italia, Kazakhstan; nefritul in Canada, Noua Zeelanda si China;
- Ce este jadul — un silicat natural de aluminiu, calciu si magneziu;
- Cum s-a format — in rocile metamorfice, in conditii de presiune ridicata si temperaturi scazute;
- Culoarea — nuantele de verde–albastrui, rosu–portocaliu, brun–roscat (in functie de concentratia de fier), verde–smarald (in functie de concentratia de crom), alb-verzuie pana la verde inchis, verde–smarald (Jad Imperial), verde–alb si chiar alb (Jadeit Albit);
- Duritate — 6,7 – 7 pe scara Mohs, unde 10 este cel mai dur;
- Luciu — semi-sticlos spre mat; translucid spre opac.
JADUL – Tipuri si proprietati
Jadul este frecvent asociat cu culoarea verde si pe buna dreptate. Nuantele de alb, rosu, galben, maro, crem, negru sunt mai rare. In functie de culoare si locul in care se gaseste, se disting mai multe tipuri de jad:
- Jad Chinezesc (Jadeit) — se regasesc in nuantele de vernil deschis si alb-vernil;
- Jad Imperial — verde smarald este cea mai apreciata si rara varietate de jad; jadul Imperial translucid este extras din Myanmar;
- Jad Coreean denumit si Jad Serpentin — nuante de galben mustar sau kaki;
- Jad Nefrit denumit si Jad Canadian — nuante de verde inchis;
- Jad Albit sau Jad Alb — nuante de alb.
Jadul poate fi confundat cu aventurinul, amazonitul, crisoprazul, crisocola si serpentinul. Aventurinul este cunoscut si sub denumirea de Jad indian.
JADUL — VIBRATII, AJUTOR SI PROTECTIE
Jadul este cunoscut ca piatra aducatoare de noroc si echilibru si puternic protector impotriva accidentelor. Jadul are proprietatea de a inmagazina atat caldura, cat si frigul. Nu intamplator a fost folosit inca din cele mai vechi timpuri in tratarea diferitelor afectiuni. Jadul aduce corpului o sursa de caldura, motiv pentru care este recomandat in tratarea picioarelor si mainilor reci, dar are si rolul de a absorbi din corp sursa de caldura nesanatoasa, data de entorse, inflamatii, etc. De aici si explicatia denumirii jadului ca fiind o piatra magica.
- Sanatatea fizica si mentala — se spune ca jadul protejeaza impotriva bolilor si atacurilor energetice negative; recomandat impotriva deochiului, magiei si vrajilor; benefic pentru activitatea inimii, sistemului nervos, sistemului imunitar, a rinichilor, aparatului urinar, stomacului si colonului; este optim pentru functionarea organelor care purifica sangele; trateaza procesele inflamatorii din organism; vindeca problemele aparatului locomotor cu dureri pronuntate; trateaza durerea de cap, ametelile, ateroscleroza si problemele de ochi; amelioreaza tulburarile menstruale; reduce durerile dentare; inlocuitor ideal al compreselor calde;
- Somn relaxant — un jad plasat sub perna aduce vise intense; regleaza somnul si trateaza insomnia;
- Maternitate — reduce infertilitatea; jadul plasat pe burta ajuta la usurarea procesului de nastere;
- Sentimentele — reduce tensiunea nervoasa, emotivitatea si teama; jadul ajuta la gasirea solutiilor potrivite; recomandat a fi folosit de catre cei nehotarati, atrasi de mai multe directii sau cei coplesiti de prea multe detalii, pentru ca aduce detasare; vindeca depresia, nevroza, atacurile de panica; elimina apatia;
- Spiritualitate, meditatie, rugaciune — ne ajuta sa ne recunoastem natura spirituala; te ajuta sa intri usor intr-o stare meditativa si sa ramai constient atunci cand esti in perfecta comunicare cu energia divina;
- Succes in cariera — pentru ca amplifica si stimuleaza inteligenta, intelepciunea, increderea in fortele proprii, capacitatea de concentrare, fermitatea, prioritizarea si precizia; reduce blocajele de exprimare si consumul inutil de energie; sprijina punerea in aplicare a propriilor planuri.
Proprietatile vindecatoare ale jadului
In functie de culoare, jadul are proprietati diferite:

- Jadul verde — creeaza armonie, este aducator de pace, calm, alunga starile depresive, alunga spiritele rele;
- Jadul albastru — aduce relaxare, este benefic in indepartarea problemelor emotionale si a influentelor karmice;
- Jadul lavanda — este aducator de idei creative, ajuta la intelegerea psihica a propriilor vise si ajuta in cazul dragostei neimpartasite;
- Jadul rosu — este benefic in eliberarea tensiunii nervoase si a furiei;
- Jadul galben — ajuta in intelegerea mai buna a sexului opus;
- Jadul alb — aduce calm si pace si ajuta in luarea deciziilor;
- Jad maro/gri — este benefic in eliminarea surplusului de energie precum si in procesul de adaptare intr-un mediu nou; benefic, de asemenea, pentru rezolvarea evenimentelor negative din casa;
- Jadul negru — iti da puterea de lupta cand esti atacat.

INGRIJIREA JADULUI
Asa cum am mentionat in articolele precedente, cristalele trebuie tratate si ingrijite cu respect si iubire. Este important, de asemenea, sa tii minte:
- Curatarea — se face sub jet de apa calduta; in cazul in care piatra este asamblata in diferite bijuterii, poti folosi o periuta pentru a curata spatiile in care se aduna mizeria; este recomandata purificarea regulata pentru ca absoarbe energiile negative din mediul inconjurator;
- Incarcarea — la lumina Lunii. In urma expunerii indelungate la lumina, isi schimba culoarea;
- Atentie — se zgarie usor, fereste-l de socuri, inclusiv de cele termice!
Readmore
ALTE UTILIZARI ALE JADULUI
- Feng-Shui — O piatra de jad plasata in casa atrage energiile negative, asa ca nu uita sa-l purifici frecvent! in functie de forma pe care o reprezinta, obiectele de jad iau din puterea si energia animalului respectiv:
- pestele semnifica abundenta;
- broasca testoasa reprezinta puterea, rezistenta, rabdarea, longevitatea;
- dragonul – aduce putere si prosperitate;
- lotusul – sfintenia;
- liliacul (ca animal) – fericirea;
- piersica – longevitatea;
- evantaiul – bunavointa;
- discul circular cu un gol in mijloc, reprezinta Raiul.
- fluturele atrage dragostea, dar aduce si viata lunga;
- dublul Phoenix – progresul.
- Cosmetica — bilele de jad pentru masajul fetei si corpului pentru ca jadul are rolul de a netezi pielea fetei;
- Masaj — in zonele din apropierea articulatiilor si a coloanei vertebrale; jadul are puterea de a echilibra mineralele din corpul uman, ajutand la absorbtia sau eliminarea lor, in functie de nevoile organismului. Paturile de masaj cu pietre de jad incorporate sunt disponibile si in Romania. Jadul este bun conductor al razelor infrarosii, facilitand transferul si efectul de rezonanta cu corpul uman.
- In componenta aparatelor medicale – in scopuri de relaxare si vindecare.
Atentie: jadul nu poate fi folosit in prepararea elixirelor de baut, datorita continutului de fier si aluminiu.
Cele mai admirate PIETRE DE JAD din lume
Jadul este o piatra asezata la loc de cinste mai ales pentru popoarele asiatice. Pietele de jad din Hong Kong si Rangoon sunt piete recunoscute in intreaga lume. Casa de licitatii Christie’s a vandut si vinde produse din jad la preturi fabuloase.

Arta sculpturii in jad este atat de specializata incat e greu sa gasesti un artist care poate crea atat decoratiuni mari, cat si mici.
IN LOC DE CONCLUZIE
Fie ca il folosesti in terapie, feng-shui sau il colectionezi datorita formelor pe care le ia, jadul are efect atat de armonizare si echilibrare, cat si de stimulare a creativitatii si agilitatii mentale. Aceasta piatra aduce pofta de viata, bucurie si sanatate. Ce altceva ti-ai mai putea dori?
Pana la urmatoarea intalnire, iti doresc tot ce e mai bun! Pe curand!
Ema Condurache