Rumanitul sau Chilimbarul romanesc

Intre cele doua razboaie mondiale, se spune ca Romania a fost capitala mondiala a Chihlimbarului, mina de la Colti, din judetul Buzau fiind recunoscuta si apreciata pentru exploatarea acestei rasine. Doar in anul 1927, in minele de la Colti, au fost extrase 158 kg de Chihlimbar. Batranii satului isi amintesc ca era atat de mult Chihlimbar incat fetele si flacaii isi faceau nasturi la camasi din Chihlimbar. 

Legenda Rumanitului 

rumanit 2.jpg

Exista si o legenda legata de Chihlimbarul romanesc care povesteste ca locul in care si-au ridicat casele cei din comuna Colti se numea Tara Luanei. Luana, o tanara frumoasa, cazuta din Cer, s-a indragostit de un barbat din aceste locuri. Stabilindu-se pe acest spatiu, ea i-a invatat pe localnici cum sa-si sape chiliile, cum sa le protejeze, medicina si chiar scrisul.

In 1929 inginerul Dumitru Grigorescu organizeaza la Istrita o expozitie in care a adus fragmente de Chihlimbar in 60 de nuante. Unele zvonuri spun ca pipa lui Stalin a fost realizata chiar dintr-una din pietrele daruite de inginerul Grigorescu.

In 1937, minele de la Colti dau faliment, atragand insa numerosi cautatori de „aurul norocului”. In 1948 minele au fost inchise, iar extragerea chihlimbarului in Romania interzisa.

In 1578 Mihnea Voda si sotia sa au donat o usita incrustata cu Chihlimbar bisericii din Aluni.

In Muzeul Chihlimbarului de la Colti se poate admira un esantion de Chihlimbar Rumanit de 1.787 de grame.

 

Cele mai admirate Chihlimbare din lume

Si pentru ca tot am povestit despre frumusetea chilimbarului romanesc, va propun sa aruncam o privire si catre cea mai admirata camera de Chihlimbar din lume.   

Camera de chihlimbar – a opta minune a lumii

cc 2.jpg

Camera de chihlimbar, cunoscuta si sub denumirea de "A opta minune a lumii" a fost creata in secolul XVIII de catre artizanii prusaci si disparuta in 1941. Camera, acoperita cu panouri de Chihlimbar si foite de aur si oglinzi creau o imagine spectacloasa in lumina soarelui.

Camera a fost inceputa in anul 1701 si instalata, in 1743, dupa multe evenimente, in Palatul de iarna din Sankt Petersburg. In 1755, dupa 12 ani a fost mutata in Palatul Ecaterina unde, pana in 1941, a primit vizitatori din intreaga lume. Dupa invadarea US pe 22 iunie 1941, Camera de Chihlimbar a disparut fara urma. Chiar daca multi au incercat sa o gaseasca, aceasta nu a fost descoperita, creand legende si povesti in jurul ei.

camera de chihlimbar.jpg

In 1979, Consiliul de Ministri al URSS voteaza in favoarea reconstruirii Camerei, pe baza fotografiilor originalului. Dupa 24 de ani si folosirea a 6 tone de Chihlimbar, Camera a fost finalizata si inaugurata in data de 3 mai 2003, cu ocazia aniversarii a 300 de ani de la fondarea orasului Sankt-Petersburg.

In loc de concluzie, cateva informatii ...

Cele mai importante centre de prelucrare ale Chihlimbarului in secolul XVIII erau orasele situate la malul Marii Baltice: Konigsberg si Danzig. In acelasi secol, comertul ilegal cu chihlimbar era pedepsit cu moartea.

In tarile de la Marea Baltica, numita si “ Provincia Chihlimbarului“ au fost extrase uneori bucati de pana la 10 kg.

Universul cristalelor vindecatorare ...