Safirul — cristalul intelepciunii

Safirul imi vorbeste despre o lume de poveste, cu printese si diademe batute in safire. Cand vorbesc despre acest cristal, mi-e imposibil sa nu ma gandesc la Regina Maria. Aceasta a primit in dar cel mai mare Safir fatetat cunoscut in 1921, de 479 de carate, montat pe un colier cu diamante.

Safirul este o varietate de Corindon si apare intr-o gama larga de culori. Culoarea cea mai cunoscuta este cea de albastru si, cu exceptia culorii rosii si a variantelor de rosu care reprezinta Rubinul, poate avea culori diferite, in functie de impuritatile pe care le contine.

Varietati de Safir - 1. Safir alb 2. Safir galben 3. Safir violet 4. Safir albastru

Varietati de Safir - 1. Safir alb 2. Safir galben 3. Safir violet 4. Safir albastru

Nuantele de albastru sunt date de impuritatile de fier-titan, nuantele de galben sunt date de impuritatile de fier, nuantele de violet de impuritatile de fier-titan-vanadium, nuantele de roz-portocaliu (denumit si Padparadscha, care in limba singaleza inseamna „floare de lotus”) de impuritatile de fier-cupru, iar nuantele de verde sunt date de impuritatile de magneziu-crom.

Varietati de Safir - 1. Safir verde 2. Safir roz. 3. Safir negru

Varietati de Safir - 1. Safir verde 2. Safir roz. 3. Safir negru

Indiferent de culoare, Safirul este cunoscut ca si cristalul intelepciunii, fiecare culoare oferindu-i energia vibrationala proprie si avand proprietati specifice. Safirul are rolul principal de a centra si calma mintea, de a dizolva si elimina “trancancaneala mintii”, aducandu-i pace, prin alinierea planurilor fizic, mental si spiritual. Asadar, nu intamplator, Safirul este cunoscut ca fiind Cristalul intelepciunii.

Legendele safirului

Numele de Safir, fie ca este in limba greaca „sappheiros”, limba latina „sapphirus” sau sanscrita „sanipryam”, are aceeasi traducere, de „piatra albastra”.

Egiptenii il considerau „piatra de stele” considerand ca acesta controleaza miscarea astrelor.

Cea mai cunoscuta legenda persana legata de Safir poveste ca insasi Mama Pamant se sprijina pe un Safir albastru gigantic, ceea ce explica culoarea cerului intr-o zi senina, culoare data de reflexia pietrei.

In antichitate, cand se oferea cadou un Safir era semn al cinstei, puritatii si loialitatii. Considerat bijuteria Regelui Soare Apollo, grecii il purtau pentru atragerea intelepciunii atunci cand cautau raspunsuri in Oracolul din Delphi.

Crestinism ...

safir albastru

Legendele crestine considera ca cele trei linii ale Safirului Stelat, una din variantele Safirului, reprezinta speranta, credinta si destinul.

Safirul Stelat este insusi simbolul Stelei de la Bethleem. Safirul apare in scrieri inca din cele mai vechi timpuri si este asociat, de cele mai multe ori, cu Cerul si Domeniile Ceresti.

 • Biblie — Exodul 28, 15-30, Safirul una din pietrele de pe Pieptarul lu Aaron: „In el sa tesi o tesatura de pietre, si anume patru randuri de pietre: in randul intai: un Sardonix, un Topaz si un Smarald, in al doilea rand: un Rubin, un Safir si un Diamant, in al treilea rand: un Opal, un Agat si un Ametist, iar in al patrulea rand: un Crisolit, un Onix si un Jasp ...”;
 • Pe Muntele Sinai, Moise il vede pe Dumnezeu calcand pe o piatra de Safir;
 • In „Plangerea lui Ieremia”, barbatii cazuti la prabusirea Ierusalimului aveau infatisarea ca Safirul;
 • In „Cantarea Cantarilor”, Sulamita isi descrie mirele cu „pieptul de fildes cu Safire ferecat”;
 • Intre cele 12 pietre pretioase ale coroanelor regale, reprezentandu-i pe cei 12 apostoli, Safirul il reprezinta pe Sfantul Andrei.

Descoperiri recente spun insa ca in vechile scrieri Lapis Lazuli era mentionat sub numele de Safir si ceea ce este descris in Biblie ca fiind Safir, e defapt Lapis Lazuli.

Biserica Catolica aseaza Safirul la loc de cinste: atunci cand un nou Papa este ales, acesta primeste un inel cu Safir. Gregory al XV spunea ca aceasta reprezinta legamantul noului Papa cu Biserica, Safirul reprezentand sotia pe care niciodata nu trebuie sa o abandoneze.

Evul Mediu ...

 • Safirul era purtat de regi ca protectie impotriva raului si prevenirea geloziei la Palat;
 • Daca purtai un Safir, atunci cand era semnat un tratat, se spunea ca acesta avea rolul de a consolida acordurile si prevenea varsarile ulterioare de sange;
 • Era numit si „piatra destinului” sau „piatra intelepciunii” profetice castigata prin claritatea mintii si intuitiei;
 • Era „piatra episcopala” reprezentand Raiul si valorile spirituale cele mai inalte;
 • In scrierile astrologilor din Evul Mediu, Safirul era piatra Fecioarei Maria;
 • aducea putere, onoare si nemurire proprietarului sau;
 • exista convingerea ca un sarpe veninos lasat intr-un vas cu Safir, il ucidea, Safirul oferind protectie impotriva otravii;
 • Safirul era folosit ca test de fidelitate, crezand-se ca isi schimba culoarea daca purtatorul era infidel.

In Grecia si Evul Mediu, se spunea ca Safirul vindeca bolile de ochi si desfereca lacatele inchisorilor, dar te ferea de furie si chiar si de saracie. In invataturile germane, era considerat o piatra a victoriei.

In Orient, Safirul ...

Aceasta piatra era considerata in Orient un puternic talisman impotriva deochiului, iar in India si Arabia, chiar si ca remediu impotriva ciumei.

Budistii considerau ca iti aduce iluminare spirituala, iar Hindusii il foloseau in ofrande pentru divinizare si indepartarea influentelor astrologice.

Regele Solomon avea sigiliul incrustat intr-un Safir, ceea ce i-ar fi adus succes in lupta cu demonii si spiritele si capacitatea de a a vorbi cu animalele. Se spune ca acesta ar fi folosit puterile cristalului pentru a o seduce pe Regina din Sheba. De asemenea, Elena din Troia era posesoarea unui Safir.

In medicina, Safirul era cunoscut ca „scotand focul inflamatiilor si uscarea infectiilor”, in special a celor oculare. Alifii din lapte si praf de Safir erau folosite pentru afectiunile abdomenului, hemoroizilor, sangerarilor, ulcerelor, pentru intarirea inimii si chiar si pentru tratarea melancoliei. Un Safir plasat pe frunte oprea sangerarile nazale.

Zodiile si vindecarile Safirului 

Unii astrologi considera Safirul ca fiind piatra lunii septembrie. In functie de culoare, Safirul rezoneaza cu chakre diferite si are proprietati specifice:

Safirul albastru

Safir albastru - 1. neprelucrat; 2-3. slefuit

Safir albastru - 1. neprelucrat; 2-3. slefuit

Safirul albastru (in nuante variind de la albastru pal la albastru inchis) este recomandat zodiilor Fecioara, Sagetator si Pesti.

 • Rezoneaza bine cu chakra 5 (chakra gatului), chakra 6 (chakra celui de-al treilea ochi) si chakra 7 (Chakra Coroana);
 • Planete guvernatoare: Jupiter si Saturn;
 • Este benefic pentru cei nascuti sub influenta numarului 6;
 • Proprietati: creste potentialul creativ al persoanei, aduce moduri noi de a gandi; vindeca chakra gatului si te ajuta sa-ti exprimi adevarului personal, aducand libertatea in exprimare (atat verbala, cat si artistica) si fluidizarea comunicarii cu tine si cei din jur; aduce integritate, onestitate, loialitate, angajament si te ajuta sa gasesti (in cazul in care cauti) adevarul spiritual; ajuta la rezolvarea problemelor in cuplu si la apropierea dintre oameni; incurajeaza ordinea, structurarea si auto-disciplina.

Safirul albastru cauta adevarul in toate lucrurile si te ajuta sa-l vezi asa cum e si nu asa cum il „vede” mintea, fiind ideal in atingerea scopurilor si manifestarea ideilor.

Safirul violet

Safir violet - 1. neslefuit; 2-3. slefuite

Safir violet - 1. neslefuit; 2-3. slefuite

 • Zodii - Safirul violet este recomandat zodiilor Fecioara, Sagetator, Pesti.
 • Chakre - Rezoneaza cu chakra 6 (chakra celui de-al trilea ochi) si chakra 7 (Chakra Coroana);
 • Planeta guvernatoare: Jupiter;
 • Benefic pentru cei nascuti sub influenta numarului 7.

Mareste creativitatea si sporeste intuitia, intensifica capacitatile parapsihologice; elimina energiile negative din aura; are rol calmant si recomandat a fi folosit in cazuri de depresie, anxietate si chiar insomnie.

Ideal pentru meditatie pentru ca activeaza glanda pineala si stimuleaza calitatile vizionare.

Safirul galben

Safir galben - 1. neslefuit; 2-3 fatetat

Safir galben - 1. neslefuit; 2-3 fatetat

 • Safirul galben este recomandat zodiilor Gemeni, Leu.
 • Rezoneaza cu chakra 2 (chakra Sacrala) si 3 (chakra Plexului Solar);
 • Planeta guvernatoare: Mercur;
 • Benefic celor nascuti sub influenta numarului 2;
 • Aduce prosperitate materiala si recomandat a fi plasat in casa de bani sau seif;
 • Ajuta la vindecarea ranilor psihice ce provin din copilarie. In procesul de vindecare, safirul galben ofera protectie sub forma unui scut.

Safirul roz 

Safir roz - 1. piatra neslefuita; 2 & 3 - piatra fatetata, prelucrata termic

Safir roz - 1. piatra neslefuita; 2 & 3 - piatra fatetata, prelucrata termic

 • Safirul roz-portocaliu este cea mai rara si valoroasa forma de Safir si recomandat zodiilor Leu, Balanta.
 • Rezoneaza cu chakra 2 (chakra Sacrala) si 3 (chakra Plexului Solar);
 • Benefic celor nascuti sub influenta numarului 2;
 • Planete guvernatoare: Venus si Soare.

Cristalul potrivit pentru studenti, profesori, cercetatori pentru ca ii ajuta sa invete adevarata cunoastere si sa vada lucrurile asa cum sunt, in forma lor pura.

Uneste creativitatea, senzualitatea si spiritualitatea si elimina blocajele energetice; netezeste calea spre o cunoastere superioara, ne ajuta sa depasim blocajele emotionale si ne invata cum sa integram energiile.

Safirul stea

Safir stea (diverse nuante)

Safir stea (diverse nuante)

 • Safirul stea este recomandat zodiilor Balanta, Sagetator si Capricorn.
 • Benefic celor nascuti sub influenta numarului 6;
 • Folosit impotriva atacurilor psihice si intoarce energiile negative la sursa;
 • Amplifica capacitatile parapsihologice si extrasenzoriale ale purtatorului; curata si aliniaza chakrele; trezeste intuitia si centrarea gandurilor.

Safirul verde

Safir verde - 1. piatra neslefuita; 2-3. safire verzi fatetate

Safir verde - 1. piatra neslefuita; 2-3. safire verzi fatetate

 • Safirul verde cunoscuta si ca „piatra fidelitatii”  este recomandat zodiilor Pesti, Taur si Gemeni.
 • Rezoneza cu chakra 4 (chakra inimii) si 5 (chakra gatului);
 • Benefic pentru cei nascuti sub influenta numarului 6;
 • Planeta guvernatoare a Safirului verde este Venus.

Culoarea sa aduce energia de vindecare a Pamantului si este benefic pentru functionarea optima a inimii, normalizarea tensiunii arteriale; aduce incredere in semeni, potenteaza loialitatea, compasiunea si integritatea. Vindeca vederea exterioara si interioara, facilitateaza amintirea viselor. Recomandat in perioadele de vindecare dupa chirurgia cu laser. Atrage in viata ta prieteni loiali.

Safirul alb

Safir alb - 1. neslefuit; 2-3. fatetat

Safir alb - 1. neslefuit; 2-3. fatetat

 • Rezoneaza cu chakra 7 (Chakra Coroana);
 • Are rol de indepartare a obstacolelor din evolutia spirituala;
 • Aduce claritate mintii si faciliteaza comunicarea cu ghizii superiori;
 • Aduce concentrare si sprijin moral;
 • Safirul alb este adesea confundat cu Diamantul.

Safirul negru

Safir stea (negru) si Safire negre (fatetate)

Safir stea (negru) si Safire negre (fatetate)

 • Safirul negru este un cristal cu puternice proprietati protective si de impamantare;
 • Aduce incredere in propria intuitie si reduce anxietatea si regretele.

Safirul poate fi oferit cadou la aniversari de 5, 23, 45 si 65 de ani de casatorie.

Nu uita: daca simti o atractie fata de o anumita culoare, chiar daca nu este “oficial” recomandata zodiei din care faci parte, il poti purta cu incredere!

Safirul - informatii utile 

 • Tarile de provenienta — Myanmar (Burma) si Kasmir (Safir albastru), Sri Lanka, Madagascar, Thailanda, Cambogia, Tanzania, India, Australia, SUA (Montana);
 • Culoarea — cea mai cunoscuta este culoarea albastra, dar - cu exceptia culorii rosii si a variantelor de rosu care reprezinta Rubinul – poate avea orice alta culoare; culoarea este data de impuritatile pe care le contine: fier-titan: nuante de albastru; fier: nuante de galben; fier-titan-vanadium: nuante violet; fier-cupru: nuante portocalii; magneziu-crom: nuante de verde;
 • Categoria din care face parte — Corindon;
 • Duritate — 9 din 10 (in care 10 este cel mai dur) pe scara Mohs; dupa Diamant (10 din 10 pe scara Mohs), Safirul, ca si Rubinul, este cea mai dura piatra pretioasa;
 • Carate — reprezinta unitatea de greutate pentru stabilirea valorii pietrelor pretioase.  Un carat este egal cu 200 miligrame;
 • Luciu — vitros, translucid pana la transparent;
 • Temperatura — incalzirea Safirului la temperaturi ridicate este folosita pentru a le da o culoare mai intensa. Acest tratament este folosit si pentru imbunatatirea claritatii (se elimina incluziunile mici de pietre).

Cum recunosti un Safir autentic

Inca din 1902, Safirul a inceput sa fie produs si pe cale sintetica, asadar e bine sa stii cum poti sa recunosti unul autentic. Un Safir natural are urmatoarele caracteristici:

 • are impuritati vizibile cu ochiul liber (ca si Rubinul);
 • datorita duritatii mari, nu se zgarie usor;
 • are, ca si Rubinul, reflexe argintii, date de incluziunile maselor fibroase ale rutilului (bioxidul de titan).

Ingrijirea si utilizarea safirului

Este indicata purificarea o data sau de doua ori pe luna, sub jet de apa calduta si sapun lichid, cu ph neutru. Pentru a curata spatiile greu accesibile dintre piatra si bijuterie, poti folosi o periuta. Reincarcarea se face la lumina Soarelui sau intr-un grup de cristale de stanca.

Utilizarea Safirului 

Safirul poate fi purtat, in scop terapeutic, in alcatuirea bijuteriilor, in contact direct cu pielea, dar si ca un cristal separat; de asemenea, il poti tine in mana sau plasat pe corp, pe zona afectata/ bolnava.

Atentie! Safirul nu poate fi folosit pe o rana deschisa! De asemenea, nu poate fi folosit pentru prepararea elixirurilor de baut pentru ca este toxit, intrucat contine aluminiu.

Intre 1950 si 1960, Safirul era folosit ca varf al acului patefoanelor si pic-up-urilor.

Astazi, Safirul este folosit in producerea laserului, prin monocristale sintetice de Safir. Safire sintetice sunt folosite si pentu realizarea geamurilor expuse unor conditii extreme de temperatura si presiune, de exemplu, pentru avioanele de recunoastere sau navele spatiale. Il poti gasi si sub forma de ecran de ceas, mai ales in cazul celor produse de marci recunoscute in intreaga lume.

Cele mai admirate safire din lume

1. Printul William & Kate Middleton; 2. Printul Charles & Diana Spencer; 3. Inelul de logodna cu safir albastru si diamante ce apartine familiei regale britanice purtat de cele doua printese. 

1. Printul William & Kate Middleton; 2. Printul Charles & Diana Spencer; 3. Inelul de logodna cu safir albastru si diamante ce apartine familiei regale britanice purtat de cele doua printese. 

Probabil ca unul dintre cele mai fotografiate Safire din lume este cel albastru care a impodobit inelul de logodna purtat in trecut de printesa Diana, iar astazi de Kate Middleton.

Cele mai frumoase Safire albastre provin din Kasmir, cand, dupa o alunecare de teren de la o altitudine de 16.000 de picioare in 1880, au fost extrase, timp de 8 ani, Safire.

1. Cel mai mare safir stelat din lume. 2. Safirul "Steaua Indiei".  

1. Cel mai mare safir stelat din lume. 2. Safirul "Steaua Indiei".  

Safirul stelat „Steaua Indiei” are 563,35 carate si a fost descoperit in SriLanka. In 1901 John Pierpont Morgan l-a vandut Muzeului American Museum of Natural History din New York.

Cel mai mare Safir stelat are 1.404 carate si descoperit la sfarsitul anului 2015 intr-o mina din Sri Lanka. Valoarea sa este estimata la cel putin 100 milioane de dolari.

1-2. Regina Maria purtand tiara cu safire albastre; 3. Colierul Cartier daruit Reginei Maria de regele Ferdinand. 

1-2. Regina Maria purtand tiara cu safire albastre; 3. Colierul Cartier daruit Reginei Maria de regele Ferdinand. 

Safirul Reginei Maria a fost considerat in 1921 cel mai mare Safir fatetat din lume: 478,68 carate, montat Casa Cartier intr-un colier de diamante. In anul 1919, Safirul in cauza a fost expus la un salon din Spania si admirat de numeroase regi si regine, printre care si de cea a Romaniei.

Regele Ferdinand il cumpara in 1921 pentru Regina Maria, pentru suma de 1.375.000 franci, platiti in patru rate, pana in anul 1924. Regina Maria mentioneaza Safirul in testamentul sau, care prevedea ca acesta sa fie lasata mostenire Elenei, sotia lui Carol II, pentru a fi dat mai departe regelui Mihai atunci cand se va casatori. In anul 1948 colierul a fost vazut pentru ultima data, iar in 2003 vandut de Casa Christie’s la Geneva pentru suma de 1.500.000 de dolari.

IN LOC DE CONCLUZIE ...

Indiferent de culoare, Safirul te duce intr-o lume de poveste, unde nemurirea si intelepciunea intalnesc dragostea si fidelitatea. Safirul aliniaza planul fizic cu cel mental si spiritual, aduce rabdare si are darul de a aduce echilibrul. Numele sau a inspirat si crearea numelor proprii romanesti de Zamfir si Zamfira.

Poveste sau nu, iti recomand ca, in masura posibilitatilor, sa-i testezi beneficiile.

Pana la urmatoarea intalnire, iti doresc tot ce e mai bun! Pe curand!

Autor: Ema Condurache

Editor: Ana Bodaproste

 

Descopera lumea cristalelor cu Ema Condurache