Legenda frumoasei fecioare Astraea

Zeita Astraea, fiica lui Zeus si a lui Themis a intruchipat  intotdeauna imaginea inocentei, a puritatii si a dreptatii. Desi nemuritoare si inzestrata cu darul eternei tinereti, calitate dobandita de la tatal sau, Zeus, isi ducea existenta pe Pamant. Din pacate, oriunde se ducea se confrunta cu insistentele barbatilor de a o lua de sotie, solicitare traumatizanta pentru ea, deoarece visul sau era sa ramana etern pura si inocenta. 

Frumusetea sa zeiasca i-a adus multe suferinte, cazand victima multor agresiuni si brutalitati din partea barbatilor care ravneau la ea. Astraea a trebui sa invete sa se lupte cu acestia, dar  in cele din urma a cedat presiunii emotionale prin care trecea si a a cerut tatalui sau, Zeus, sa o urce la cer. Hera, sotia lui Zeus  nu a fost de acord cu dorinta ei, astfel ca tatal sau  a gasit o solutie de compromis, transformand-o pe Astraea in constelatia Fecioarei. Numele latinizat Astraea provine din grecescul Αστραια, derivat din αστηρ care inseamna stea. 

Fecioara este singurul semn zodiacal reprezentat de o femeie. De-a lungul istoriei, in multe culturi, Fecioara a fost recunoscuta ca fiind Marea Zeita.

  • Grecii au asociat constelatia Fecioarei cu Demetra, zeita recoltelor;
  • Romanii au identificat-o ca fiind Ceres, de asemenea in asociere cu agricultura;
  • Isis este reprezentarea Fecioarei in mitologia egipteana. Ishtar devine o alta intruchipare a Fecioarei;
  • In cultura babiloniana are functia de zeita a procrearii;
  • In cultura crestina ea este asociata cu imaginea Fecioarei Maria;
  • In Tarot, cea de a opta carte, Justitia, poate fi asociata cu Astraea.

Nativul Fecioara