Ingerii

In toate culturile lumii au existat relatari despre niste fiinte supranaturale care luau infatisarea umana in situatii foarte importante pentru pamanteni. Acestia interveneau in destinele oamenilor, ajutandu-i sa treaca peste momente de criza.

De asemenea, aceste fiinte, atunci cand nu luau forma umana, atunci cand nu se intrupau, reuseau sa transmita mesaje telepatic, prin intermediul gandurilor celor care aveau nevoie de sfaturi din afara. Nu putem spune ca este adevarat sau fals acest lucru, deoarece unii sustin ca exista dovezi palpabile, altii, care intregesc grupurile mai mari ale scepticilor, ridica din umeri ironici si spun ca totul este o poveste. Cert este ca exista o multime de marturii ale unor persoane, inregistrate de-a lungul istoriei, care sustin ca in momente de criza s-au intalnit cu persoane care apoi s-au volatilizat, sau care le-au transmis un mesaj dupa care au disparut inexplicabil.

Dupa cum am mai spus, ingerii au fost mentionati de-a lungul istoriei. Exista chiar o ramura a teologiei care vizeaza ierarhizarea grupelor de ingeri, a mesagerilor, a puterilor si a emanatiilor ceresti, precum si studiul in detaliu al acestor sisteme. Acest lucru se realizeaza prin comparatie, iar sistemele majore de referinta au ca punct central iudaismul, respectiv Kabala si crestinismul. Desi de multe ori a fost lasata in umbra, stiinta care studiaza ingerii-denumitaangelologie- este una din cele zece ramuri importante de studiu ale teologiei.

Multi cercetatori considera ca religia iudaica si crestinismul au fost influentate in mare masura de zoroastrianism. Specialisti in istoria religiilor considera ca zoroastrianismul a exercitat o influenta majora asupra angeologiei ebraice, prin urmare aceasta influentand si angelologia moderna, datorita contactului poporului lui Israel cu Imperiul Persan pe perioada exilului din Babilon, iar informatiile purtate de acestea s-au raspandit cu mare viteza in intreaga lume.

Originea cuvantului "inger"

Notiunile introduse de acestia includ introducerea lui Satan ca stapan peste lumea ,,negativa" sau ,,rea", stapanul maleficului, care se afla intotdeauna in opozitie cu Dumnezeu. Denumirea biblica de inger, “malac” sau “malak” a obtinut semnificatia din ziua de azi doar dupa ce a fost alipit la acest nume numele care contine notiunea sau conceptul de divinitate. Din acest motiv, avem afirmatia “ingerul Domnului” sau “ingerul lui Dumnezeu” sau denumiri precum “fiii Domnului”. Ingerii sunt numiti “cei sfinti” (Zaharia, versetul 14, 5) si veghetorii (Daniel, versetul 4, 13). Mai poarta numele de “Cei care traiesc in Rai”, “adonai” sau “gazdele”.

Cuvantul inger deriva din grecescul “anghelos”, care inseamna mesager. Dupa cum ne spune si numele, acesti ingeri sunt un fel de intermediari intre Dumnezeu si om, transmitand mesajele de la divinitate catre om. De asemenea, ei nu sunt doar simpli mesageri care se ocupa cu transmiterea de mesaje, ci au si sarcina de a ne ghida, de a ne sprijini si de a ne ajuta in momentele cruciale ale vietii. Chiar daca, asa cum am mai mentionat, exista sceptici care contesta existenta ingerilor, ei suntde fapt mentionati in majoritatea cultelor de sorginte crestina, musulmana, iudaica si in alte religii. In hinduism sau budism, ingerii nu sunt mentionati.

Perspectiva crestina despre ingeri

Revenind la traditia populara crestina, datorita cartii intitulata “Ierarhia cereasca”, scrisa de Dionisie Pseudo-Areopagitul, din secolul al VI-lea, ingerii sunt impartiti in 9 ierarhii. Aceste ierarhii sunt formate din trei triade, dupa modelul Sfintei Treimi. Prima triada este alcatuita din Serafimi, Heruvimi si Tronuri sau Scaune, a doua este reprezentata de Domnii, Puteri si Stapaniri, iar a treia ierarhie cereasca este stapanita de Incepatorii, Arhangheli si Ingeri.

In ciuda numarului lor foarte mare, intre ingeri exista o ordine prestabilita. In aceasta ordine sta tocmai frumusetea lui Dumnezeu, intelepciunea si dragostea Sa. De fapt, este un simbol care vrea sa sugereze ca numai ceea ce s-a desprins de Dumnezeu se afla in haos si confuzie, in rest, lumea lui Dumnezeu este stapanita de ordine, dragoste si smerenie. Lumina lui Dumnezeu se manifesta din cetele inalte catre cele de jos. Cei mai desavarsiti sunt Serafimii. Cuvantul “serafim” inseamna aprindere stralucitoare a dragostei dumnezeiesti. Acesti ingeri sunt total cuprinsi de dragoste. Cuvantul “heruvim” inseamna o plinatate a constiintei si a intelepciunii.

Dionisie Areopagitul si alti sfinti parinti considera ca aceste duhuri binecuvantate sunt denumite Heruvimi pentru ca sunt strabatute de cele mai stralucitoare raze de lumina, contempland puterea lui Dumnezeu, care este vesnicul izvor al luminii. Stapanirile salasluiesc in preajma lui Dumnezeu, iar prin ele isi face cunoscuta dreptatea pe pamant pana la sfarsitul veacurilor. Capeteniile conduc pe ingerii mai mici si ii ordoneaza, calauzindu-le slujirea. Puterile sunt acele duhuri prin care Dumnezeu isi duce la implinire minunile Sale. Incepatoriile lupta impotriva duhurilor rele si malefice care vor sa duca lumea la pierzanie. Ingerii, care se afla la inceputul ierarhiei, se mai numesc si mesageri si sunt cei pe care Dumnezeu ii trimite sa indeplineasca poruncile Lui in intregul Univers. Desigur, mesajul lui Dumnezeu nu este rostit de acesta, ci Arhanghelii sunt cei care poruncesc ingerilor sa isi faca datoria. Tot Arhanghelii sunt cei care vestesc omenirii cele mai importante mesaje. De exemplu, Arhanghelul Mihail a fost cel care a vestit Fecioarei Maria nasterea Mantuitorului.

In icoane, ingerii sunt reprezentati cu aripi pentru a arata ca, desi ni se infatiseaza in trup omenesc, ei nu sunt limitati in miscarea lor asemeni oamenilor si se pot deplasa cu repeziciune in orice colt al Universului.

Exista, de asemenea, si opusul ingerilor, acestia sunt ingerii cazuti. Aceste fiinte distruse au fost private de binecuvantare, de sfintenie si de orice speranta de viata vesnica. Ei s-au inchis cu totul izvorului dragostei, fiind condamnati la rau si la ura.

Cel mai important lucru care merita mentionat este faptul ca Dumnezeu a oferit oamenilor liberul arbitru. Astfel, acestia pot decide carei grupari sa se alature – binelui sau raului, insa, de asemenea, exista posibilitatea ca la un moment dat sa isi schimbe alegerea. Dupa cum am spus, liberul arbitru primeaza si probabil acesta este cel mai important dar pe care l-a facut Dumnezeu oamenilor, oferindu-le liberatatea de a alege pe care drum al vietii sa o apuce.

Autor: Dr. Astrolog Alexandra Coman

Lecturi despre Ingeri si Arhangheli 

Daca vrei sa aflii mai multe despre misiunea fiecarui inger si pentru ce anume ii poti cere ajutorul, iti recomand sa citesti articolele despre: