Hercule si Leul din Nemeea

In mitologia greceasca, Zeus, stapanul Olimpului si regele tuturor celorlalti zei, era recunoscut pentru aventurile sale extraconjugale, aruncand prin comportamentul sau o  mare pata asupra onoarei sotiei sale Hera. O mare problema pentru Hera o repezentau copiii din flori ai acestuia care,  nu numai ca erau o rusine pentru imaginea ei  de sotie si mama, dar mai dobandeau de la tatal lor si calitatea de semizei, adica nu puteau fi omorati, foratand-o pe aceasta sa ii vada continuu.

Totusi, Hera, dincolo de calitatie sale indiscutabile de zeita, nu putea sa isi nege calitatile sale feminine, dar si defectele care izvorau tot din aceasta latura. Iata de ce Hera, geloasa fiind pe toate aceste aventuri extraconjugale si furioasa pe bastarzii lui Zeus, se razbuna pe mamele acestora si pe copii, impunandu-le tot felul de sacrificii. Probabil cea mai cunoscuta victima a Herei a fost Hercule, care a trebuit sa treaca  o multime de probe pana cand a fost acceptat in Olimp. Unul dintre sacrificiile lui Hercule este regasit in legenda leului din Nemeea. Si cum totul este inlantuit in mitologie, zodia Lului este in stransa legatura cu aceasta legenda.

Leul din Nemeea de Rubens

Leul din Nemeea de Rubens

Leu din Nemeea  era un monstru violent si imposibil de ucis, deoarece era protejat de o blana impenetrabila.

Una dintre probele lui Hercule, solicitata de Hera, a fost sa-l ucida pe Leul, sa-i ia blana si sa i-o aduca drept cadou  regelui Eurystheus. Proba era foarte grea, deoarece toti cei care au incercat inainte sa omoare Leul din Nemeea au esuat  si si-au piedut viata. Esecul era cauzat de calitatile magice ale blanii leului, care  nu permitea niciunui obiect ascutit sa o strapunga.

Hercules a avut o idee mult mai inteleapta, aceea de a-l strange de gat pe leu. A castigat lupta, a ucis leul, a jupuit pielea, a dus-o regelui, apoi si-a insusit-o si a folosit-o pe post de armura in muncile ulterioare. Hera a onorat monstrul nemeean pentru sacrificiul sau in lupta cu Hercule, transformandu-l in constelatia Leului care a fost adoptata ulterior ca si element astrologic.

Totusi, imaginea leului nu este prezenta numai in mitologia greceasca. Spre exemplu in hinduism, Bhagavad Gita il numeste pe zeul Krishna “ Leul stapan al tuturor creaturilor”, iar Buddha este descris intr-una dintre ipostazele sale ca fiind  “Leul din Sakia”. In Cartea Revelatiilor, Iisus este numit “Leul Iudeii ”.

Nativul Leu