Triton si constelatia Pestilor

Spre deosebire de alte legende, mai elaborate, povestea zodiei Pestilor este una practica si tine de intelepciune, atasament si supravietuire, avandu-i ca personaje principale pe Venus, Eros si Triton, fiul puternicului Poseidon si al frumoasei sale sotii Amphitrite. 

Poseidon si Triton - scupltura de Bernini

Poseidon si Triton - scupltura de Bernini

Asemenea tatalui sau, Poseidon, Triton poarta un trident, dar este cunoscut scoica pe care o purta in permanenta cu el si-n care daca sufla putea fie calma marile agitate sau, din contra, ridica valuri imense. Ca si Proteus sau Nereus, Triton avea darul profetiei. 

Legenda spune ca Venus si fiul sau, Eros (Cupidon), erau urmariti de Triton, cel cunoscut ca fiind vestitorul marii, zeitate marina reprezentata in general in mitologia greceasca cu bust de om si cu coada de peste. 

Triton era indragostit de zeita Venus, insa, deoarece aceasta i-a refuzat avansurile s-a suparat foarte tare si s-a hotarat sa o omoare atat pe ea cat si pe fiul ei. Pentru a-si proteja viata sa si pe a lui Eros, Venus se transforma intai pe ea intr-un peste, apoi il transforma si pe Eros, aruncandu-se amandoi intr-un rau mare si vijelios. Pentru a nu fi separati de curent, se leaga unul de altul printr-un cordon ombilical, insa se ratacesc de-a lungul afluentilor raului. Din fericire, unchiul zeitei, marele zeu Poseidon, care era stapanul apelor, afla despre pericolul in care se afla nepoata sa si intervine exact in momentul in care cei doi erau pe cale sa fie prinsi de Triton.

Triton este pedepsit, ucis, anihilat, iar in semn de recunostinta pentru faptul ca Poseidon i-a salvat de la o moarte iminenta, zeita Venus transforma Pestii in constelatia ce le poarta numele.

Nativul Pesti