Poseidon si legenda Racului

Din punctul de vedere al mitologiei grecesti, Lumea este guvernata de trei zei :

  • Zeus este guvernatorul Olimpului, tinutul zeilor, al lumii terestre si al oamenilor;
  • Hades este guvernatorul lumii de dincolo, a lumii unde sunt primite sufletele celor decedati, a lumii unde se afla titanii inrobiti, o lume nu prea frumoasa, marcata de tristete si intuneric. Singura oaza de linsite de pe acest taram mohorat este taramul Campiilor Elizee, locul destinat eroilor si sufletelor pure;
  • Poseidon, stapanul tuturor apelor.

Legenda Racului are legatura cu lumea zeului Poseidon, lumea acvatica.  Acest zeu avea o multime de fiice care se numeau nimfe. Un  rac urias, Crios, a primit de la Poseidon darul imortalitatii, cu o singura conditie: sa le pazeasca pe nimfe si sa le ofere protectie neconditionata.

Intr-o zi nefasta, Vamari, un calamar gigantic,  s-a hotarat sa se hraneasca cu sangele nimfelor, sorbindu-le vitalitatea, sperand ca va dobandi si el darul imortalitatii. Vamari, numit si “Primul vampir al apelor”,a trecut la fapte si  a inceput sa se hraneasca cu nimfele, iar Crios a descoperit foarte repede acest lucru. Cu toate ca Vamari era net superior privind capacitataea sa de lupta prin inteligenta si forta, Crios s-a luptat pana la moarte cu acesta. Nu a reusit sa invinga creatura, dar ajuns pe  taramul mortilor a cerut ajutorul lui Poseidon pentru a-si spala rusinea de a nu-si fi dus la bun sfarsit misiunea. Poseidon negociaza cu Hades si il elibereaza pe Crios din chingile mortii.  

Curajosul Crios se intoarce, continua lupta cu Vamari si de aceasta data  il infrange, insa ranile sale erau atat de grave,  incat a murit. Poseidon, fiind impesioanat de sacrificiul total al lui Crios, il urca pe bolta cereasca transformandu-l in constelatia Racului.

Exista si o a doua legenda, mult mai cunoscuta publicului larg.  Hera era geloasa pe copiii din flori ai lui Zeus, insa fata de Hercule, fiul preferat al lui Zeus nutrea o ura profunda. In timpul uneia din muncile sale, Hercule trebuia sa se lupte cu Hidra, un monstru diform, care avea sapte capete. De cate ori se reteza un cap, alte doua rasareau in loc. Lupta devenise stransa, iar sortii inclinau in favoarea lui Hercule.

Hera, temandu-se ca Hercule va iesi invingator din contruntarea cu Hidra, a trimis un rac pentru a-l incomoda. Racul cel mic s-a infipt in pulpa eroului, l-a muscat cu clestii sai. Pentru cateva momente Hercule a fost distras de la lupta. Insa lupta dintre rac si eroul grec era complet inegala. Hercules si-a scuturat piciorul si a strivit racul sub talpa mare a sandalei sale.

Hera, impresionata de sacrificiul acestui mic crustaceu, a intervenit pe langa Zeus si si-a convins sotul sa il urce  pe bolta cereasca transformandu-l pe micutul crustaceu in constelatia Racului.

Descopera nativul Rac ...