Cum sarbatoresc popoarele Anul Nou

Sarbatoarea celebrarii  unui nou an dateaza din timpuri imemoriabile. Chiar daca culturile lumii au puncte de vedere si traditii comune, totusi Anul Nou a fost serbat la date diferite in diverse colturi ale lumii.

Cea mai veche atestare a acestei sarbatori dateaza de pe vremea babilonienilor, cu 4000 de ani in urma. Pentru acest popor, Anul Nou incepea odata cu prima luna noua care urma echinoxului vernal. Sarbatoarea care marca acest eveniment astronomic se numea Akitu si dura 11 zile.

Anul Nou chinezesc

Dragonul, personajul principal care participa la sarbatorirea Noului An chinezesc.

Dragonul, personajul principal care participa la sarbatorirea Noului An chinezesc.

Cu 3000 de ani in urma, in timpul dinastiei Shang, a aparut in China antica  traditia celebrarii Anului Nou Chinezesc, care dura 15 zile. Aceasta traditie are la baza legenda unei creaturi fioroase, numita Nian—care este cuvantul chinezesc pentru ,,an” si care, cu ocazia fiecarui an nou, ii jefuia pe tarani de grane si rezervele de mancare. Pentru a pune pe fuga monstrul, taranii isi decorau casele, usile si ferestrele cu obiecte colorate strident, cu lumanari si bete de bambus care aveau atasati clopotei. Zgomotele produse de clopotei si culorile puternice se spune ca l-ar pune pe fuga pe Nian. Aceste traditii au perpetuat pana in zilele noastre. Incepand cu descoperirea prafului de pusca, in secolul al X-lea, tot chinezii au fost cei care au introdus obiceiul de a trage cu artificii, pentru a speria si alunga spiritele rele. Deoarece calendarul chinezesc este un calendar lunar, sarbatorile fastuoase care celebreaza Anul Nou au loc la sfarsitul lunii Ianuarie sau la inceputul lunii Februarie, in a doua luna noua dupa solstitiul de iarna.

Sarbatorirea Anului Nou la Romani

In timpurile antice mai apropiate epocii noastre cu aproximativ 2000 de ani in urma, romanii au cautat sa gaseasca o data fixa pentru inceperea anului nou calendaristic.

La inceput, Anul Nou coincidea cu ziua in care se producea echinoxul vernal, insa, ulterior, s-a decis, irevocabil, de catre imparatul Numa Pompilius ca data intrarii in Noul An calendaristic sa fie 1 Ianuarie. Pentru romani, luna Ianuarie, guvernata de zeul Janus avea o conotatie particulara: zeul Janus este singurul zeu roman reprezentat de o entitate cu doua chipuri. El este zeul inceputurilor, dar si cel care da muritorilor capacitatea de a se desprinde de obiceiurile nesanatoase, de adictii, de amintirile neplacute. Janus, este descris ca privind cu unul din chipuri inspre trecut si cu cealalta fata catre viitor, fiind zeul care poate intruchipa cel mai bine tranzitia de la un an la urmatorul. In traditia romana, ziua Anului Nou este foarte importanta si conteaza felul in care alegem sa o petrecem. Daca nu vom munci, inseamna ca vom stagna si vor avea ghinion intregul an.

Poetul Ovidiu explica in scrierile sale ca romanii isi petreceau intreaga zi a Anului Nou muncind, purtand bani asupra lor pentru a atrage belsugul si schimband daruri cu vecinii pentru abundenta, iar intreaga noapte petreceau pentru a aduce si bucuria in viata lor.

Anul Nou Evreiesc

Denumirea Anului Nou Evreiesc este Rosh Hashanah si este celebrat toamna, in primele doua zile ale celei de-a saptea luni a calendarului evreiesc.Este o sarbatoare a reflectiei, serioasa si meditativa, care nu este marcata nici de petreceri si nici de ritualuri fastuoase. De obicei evreii isi petrec aceasta zi la sinagoga, meditand asupra intamplarilor prin care au trecut de-a lungul anului anterior. Una dintre traditiile cele mai vechi ale acestei sarbatori este sa se consume mere muiate in miere, pentru ca anul care urmeaza sa fie mai bun si imbelsugat. O alta traditie poarta numele de Tashlikh. Se merge la o apa curgatoare si simbolic se arunca in apa tot ce gasesti prin buzunare. Evreii isi pun bucatele de paine in buzunare, pe care le arunca in apa. Astfel, simbolic, se arunca vechile pacate in apa pentru a se duce odata cu curgerea acesteia. In anul 2016 se va sarbatori al 5777 an evreiesc si ziua anului nou va cadea pe data de 2 Octombrie.

Hindusii din Bali

Ofranda adusa de hindusi in templele din Bali.

Ofranda adusa de hindusi in templele din Bali.

Spre deodebire de romani, hindusii din Bali, sarbatoresc Anul Nou pe 9 martie 2016, printr-o zi a tacerii ce poarte numele de Hari Raya Nyepi (Tahun Baru Saka). In aceasta zi nimeni nu iese din casa, activitatile fizice de orice natura i-au pauza, nimeni nu vorbeste, iar toata lumea posteste. Lumina si lumanarile nu se aprind deloc in case si pe strazi, pana si aeroportul sau porturile marine sunt inchise. Micile afaceri si companiile sunt inchise. Spitalele isi reduc activitatea la minim si doar aici se mai pot intrezari cateva luminite. De la mic la mare, copiii, tineri si batranii se roaga, practica yoga, mediteaza si aduc ofrande zeilor protectori.

Traditii romanesti de Anul Nou 

Iosif Berman - Doamnele Bucurestiului cumparand sorcove (Decembrie, 1931)

Iosif Berman - Doamnele Bucurestiului cumparand sorcove (Decembrie, 1931)

Majoritatea romanilor folosesc termenul ,,Revelion” atunci cand se refera la trecerea dintre ani. Acest substantiv este un neologism imprumutat din verbul francez ,,reveiller” care inseamna ,,a se trezi” sau ,,a fi treaz”. Prima atestare scrisa a acestei sarbatori o intalnim in dictionarul de neologisme al paharnicului Stamati, publicat la Iasi in 1851. Acesta descrie Revelionul ca fiind ,,cina dupa bal, mi ales la anul nou”.

Profesorul universitar Ion Ghinoiu afirma ca Revelionul este o ceremonie funerara de sorginte geto-daca, care marcheaza moartea si renasterea primului zeu al omenirii, Anul. Ritualul de a inchide luminile cu cateva minute inainte de miezul noptii si reaprinderea acestora dupa ora 12 noaptea marcheaza moartea vechiului an si nasterea anului nou. Ion Ghinoiu sustine ca exista o ciclicitate a calendarului traditional romanesc. In prima parte a anului sunt sarbatoriti tinerii sau conceptul sexualitatii: Dragobetele, Singiorz, Sanzienele,  in timp ce in a doua parte a anului sunt sarbatoriti batranii: Mos Nicolae, Mos Ajun, Mos Craciun.

Cele mai cunoscute ritualuri sunt Sorcova si Plugusorul.  Ritualul Sorcovei este facut de copiii si tinerii care merg din casa in casa purtand un betisor pe care au impletit flori din hartie colorata. Cand sunt primiti sa sorcoveasca, agita ritmic betisorul rostind cateva versuri in care li se ureaza celor care ii asculta sanatate si abundenta. Cuvantul ,sorcova” deriva din bulgarescul ,,surov” care inseamna verde fraged.Betisorul devine in timpul incantatiei o bagheta magica, care revarsa energia sa asupra celor care ii asculta pe colindatori. Exista totusi si supersitita ca sorcovitul poate reprezenta si ocazia de a transmite blesteme catre oameni. Plugusorul este un alt ritual romanesc, mai mult cu conotatii agrare.  Asa cum ii spune si numele, plugul se impodobeste cu pamblici colorate si este purtat din casa in casa, colindatorii rostind diverse urari. In ziua de azi in locul plugului se prefera clopoteii, bicele si pocnitorile ca recuzita colindatorului.

Vestimentatia joaca un rol foarte important in noaptea Anului Nou. Este bine casa ai bani asupra ta, sa legi o ata rosie la lenjeria intima pentru a te feri de deochi intreg anul. La miezul noptii este important sa se deschida usa casei, pentru a permite ghinionului sa iasa si a face loc energiilor benefice sa intre. Tot traditia populara spune ca zgomotele sperie spiritele rele, asa incat atunci cand se deschide usa casei la miezul noptii, cei care se afla inauntru sunt incurajati sa bata din palme si din picioare, sa tipe si sa strige cat mai tare pentru a alunga toate energiile negative, supararile si blestemele din casa respectiva.

La miezul noptii se pune o dorinta care se va implini in anul viitor, cu conditia sa nu spui nimanui ce dorinta ti-ai pus. O ultima traditie pe care vreau sa o semnalez in acest articol este cea a gatitului pestelui. Se spune ca nu e bine sa e consume friptura de pui pentru ca aduce ghinion. Gaina este un animal care scormone si imprastie pamantul, asa incat daca consumi friptura sau mancare de pui in noaptea de Anul Nou, vei irosi si tu si vei imprastia in toate partile banii. Se recomanda insa sa se consume peste gatit cat mai divers. Pestele iti confera agilitatea de a te strecura printre probleme de-a lungul anului.

Desigur, exista o multime de alte ritualuri si traditii, insa ele variaza de la o regiune geografica la alta, despre care vom vorbi si in alte articole.

In continuare, te invit sa citesti despre cum poti activa energiile benefice in anul 2016.

Autor: Alexandra Coman

Editor: Ana Bodaproste