Dragobete, iubirea si romanii

Din punctul meu de vedere, traim intr-o epoca in care suntem asaltati de rasism, fanatism din toate partile, in timp ce buletinele de stiri ne sufoca cu informatii despre accidente, epidemii, cataclisme sau razboaie. Asa incat, orice incercare a umanitatii de a ridica vibratia pamantului printr-o sarbatoare, fie eacomerciala sau nu, este, din punctul meu de vedere, binevenita. Cred societatea contemporana are nevoie de momente de bucurie si sarbatoare, fie ca ele isi au originea in obiceiuri si traditii stravechi, fie ca sunt rezultatul unor strategii de marketing.

Iata de ce imi este greu sa accept opiniile radicale care blameaza si resping din diverse motive sarbatori precum Ziua Sf.Valentin sau chiar traditionalul Dragobete pe care Romania il sarbatoreste in fiecare an pe 24 februarie.

Am incercat sa inteleg mecanismul psihologic care ii determina pe opozantii acestor sarbatori a fie atat de vocali si cred ca raspunsul sta in blocajele relationale pe care le au. Atunci cand esti ranit, tradat sau inselat constant, personalitatea poate suferi transformari, asa incat cea mai simpla metoda de a decompensa aceste stari si emotii este prin a arunca cu pietre intr-o directie sau alta. As vrea sa spun ,,mare pacat”, insa cred ca solutia pentru astfel de persoane este sa le aratam toleranta, compasiune si iubire, iar noi, restul, sa ne bucuram cat de mult putem de ambele sarbatori, comerciale sau nu.

Dragobete si Baba Dochia

Daca in articolul Sf.Valentin, zodiile si lectiile horoscopului erotic 2016 povesteam despre originea acestei sarbatori ce dateaza din epoca romana, astazi iti voi relata despre Dragobete sau sarbatoarea supranumita si ,,Cap de primavara”.

Traditia romaneasca ne vorbeste despre zeul iubirii, fericirii si al eternei tinereti, venerat de daci, care se numeste Dragobete. Referitor la etimologia cuvantului, exista doua teorii enuntate de catre lingvisti:

  • Limba slavona - dragu biti, care s-ar traduce prin “a fi drag”; de aici deriva si cuvintele “drag”, “dragut”, “draguta” si expresiile “imi este drag de tine”, “fac asta cu drag”;
  • Limba daca - Trago (tap) si bete (picioare) sau pedes (latina); ulterior,  pierzandu-se limba daca, trago a devenit drago, iar pede - bete; de aici si numele de Dragobete. Tapul simbolizeaza puterea de procreare, forta vitala, fecunditatea.

Culegatorii de folclor romanesc mentioneaza si alte echivalente pentru Dragobete, asa cum sunt precum "Ioan Dragobete", “Iovan Dragobete”, “Dragomir”, "Dragostitele", "Santion de primavara", "Cap de vara intai", "Dragomiru-Florea" sau "Granguru".

Unele mituri il descriu pe Dragobete ca fiind fiul rasfatat al Babei Dochia. Inzestrat cu o frumusete aparte si cu un libidou pe masura, acesta seduce toate fetele si femeile care ii ies in cale. De fapt, pasiunea amoroasa pe care o manifesta tanarul pentru orice reprezentanta a Evei este o metafora. Baba Dochia este adesea asociata cu anotimpul iarna — cred ca iti amintesti de copilarie si despre povestile in care se povestea despre cojoacele Babei Dochia. Sexualitatea debordanta de care da dovada fiul ei este de fapt metafora primaverii, a incercarii naturii de a se trezi la viata, de a renaste.

Ivan Evseen mentioneaza faptul ca la poporul roman sarbatorirea Dragobetelui este legata de “(...) zilele inceputului imperecherii pasarilor, care se strang in stoluri, ciripesc, si incep sa-si construiasca cuiburile. Logodna de primavara a pasarilor a devenit si o sarbatoare a erotismului uman, ziua infratirilor, a logodnelor ludice sau reale ale tinerilor.”  

Dragobete si traditiile populare romanesti

Foto: Dia Somogyi. Sursa: Rolandia

Foto: Dia Somogyi. Sursa: Rolandia

"Cate bordeie, atatea obiceie” spune un proverb, iar numeroasele traditiile de Dragobete par sa confirme acest adevar universal. Iata doar cateva dintre obiceiurile romanesti legate de aceasta sarbatoarea romaneasca a iubirii:

  • Unul dintre cele mai cunoscute obiceiuri este cel al “zburatacitului” sau “zburatoritului”— numele variaza in functie de zona geografica. Fetele si baietii tineri pleaca dis de dimineata pe camp sau in padure, unde culeg flori. La pranz, la un semnal dat de o persoana mai in varsta, fetele tinere o iau la fuga catre sat, urmate indeaproape de tinerii care incearca sa le fure un sarut. Daca fata il placea pe baiat, atunci se lasa sarutata, actul sarutului fiind o forma de logodna informala in ochii comunitatii rurale. Seara se organiza o petrecere sateasca si pe rand, fiecare familie in care cei doi tineri se sarutasera paseau in fata comunitatii, anuntand logodna celor doi si stabilind si data viitoarei nunti.
  • Un alt obicei este cel al colectarii “apei zanelor”. Tinerele necasatorite cauta cu perseverenata ochiurile de zapada care au mai ramas dupa trecerea iernii. Cu grija, aduna zapada ramasa intr-o ulcica. Apa rezultata ca urmare a topirii ghetii si zapezii poarta numele de “apa zanelor”, fiindu-i atribuite proprietati miraculoase si fiind folosita cu succes in ritualurile de iubire si de infrumusetare.
  • In lucrarea sa intitulata "Sarbatorile la Romani", Sim.Fl.Marian ne dezvaluie un alt ritual de Dragobete: “tot in aceasta zi este datina de a face dragobete din dragoste. Se cauta prin padure floare de fragi, si, cu apa de pe ea se spala fetele mari, anume ca sa fie placute si vazute cand merg peste an la joc sau la alta petrecere, zicand: <Floare de fraga/ Din luna lui Mart/ La toata lumea sa fiu draga/ Uraciunile sa le desparti.>
  • O veche superstitie spune ca fetele care nu se intalnesc in aceasta zi cu un barbat nu vor avea parte de iubire timp de un an intreg;
  • In unele sate s-a pastrat o alta superstitie care spune ca fetele care ajung ating un barbat dintr-un sat invecinat vor fi indragostite tot timpul anului. 
  • In ziua de Dragobete, atat fetele cat si flacaii nu ai voie sa planga; daca vor face acest lucru, vor avea parte de suparari si tot felul de necazuri in lunile ce urmeaza.

Acum cativa ani, am avut marea bucurie s-o am invitata in una din editiile emisiunii Dimensiunea a 4-a pe doamna Angela Paveliuc Olariu, un etnograf extraordinar si o mare cunoscatoare a traditiilor romanesti, asa ca nu pot sa nu te invit sa urmaresti dezvaluirile acesteia despre traditiile si ritualurile magice de Dragobete. 

 

Zodiacul geto-dac sau un dar din iubire pentru voi

Si pentru ca, in premiera pentru Roastrolog.com, am povestit despre o sarbatoarea romaneasca, m-am gandit ca cel mai frumos dar din iubire si respect pentru tine si pentru toti cei ce ne sunt alaturi de atatia ani pe care l-as putea face, este sa va dezvaluie cateva informatii despre horoscopul geto-dac.

Asadar, te invit sa-ti deschizi cadoul ... Zodiac geto-dac

Autor: Alexandra Coman

Editor: Ana Bodaproste