Mana Sfantului Nicolae

Astazi crestinii din toata lumea sarbatoresc ziua Sf.Ierarh Nicolae, unul dintre cei mai cei mai indragiti sfinti din calendar si atat de mult asteptat in aceasta dimineata magica de copiii. Tot azi, desi e zi de post marcata in calendarul crestin-ortodox cu cruce rosie si credinciosii care postesc primesc dezlegare la peste, peste 800 000 de romani, care poarta numele de Nicoleta, Niculina, Neculita, Nicolina, Nicola, Nicula, Niculae, Niculai, Nicolae, Nicu, Nicuta sau Nicusor, isi sarbatoresc ziua numelui.

Daca cititi in mod frecvent Roastrolog, probabil ca nu va va surprinde marturisirea faptului ca am fost extrem de tentata sa va povestesc despre traditiile, obiceiurile si superstitiile legate de aceasta zi. Probabil ca intr-o zi voi face si acest lucru, dar azi vrea sa va povestesc despre mana Sf. Nicolae. Mai intai insa, cateva cuvinte despre Sf. Nicolae ...

Sf. Nicolae, protectorul copiilor si fetelor fara zestre

icoana sfantul nicolae

Sf. Nicolae este patronul spiritual al Greciei, dar ocrotitorul oraselor Amsterdam si Moscova, iar pentru binefacerile sale traditia bisericeasca il recunoaste ca fiind protectorul copiilor, fetelor fara zestre, brutarilor, marinarilor, calatorilor, victimelor sistemului judiciar si a celor care se afla in saracie si nevoie.

Supranumit si “ajutatorul saracilor” sau “aparatorul Ortodoxiei”, Sf. Nicolae s-a nascut in anul 270 in Patara Lichiei, in sud-vestul Turciei de azi. A fost indrumat de Nicolae, unchiul sau si episcop al locului, care ulterior avea sa-l si hirotoneasca ca preot. Tradus din limba greaca, Nicolae (Nikolaos), inseamna “obsteasca biruinta“, provenind din alaturarea cuvintelor "nikao" (a invinge), si “laos” (popor). In timpul persecutiilor imparatilor Diocletian si Maximian, Sf.Nicolae a fost intemnitat pentru atitudinea luata impotriva cultelor si practicilor pagane, dar ulterior, odata cu venirea la tron a lui Constantin cel Mare, a fost eliberat. Sf.Nicolae a trecut in imparatia dreptilor pe 6 decembrie 343, moastele sale ramand in Mira pana in sec. al VIII-lea, cand au fost duse la Bari (Italia) pentru a fi ferite din calea invaziei saracinilor (turci).

Mana Sf.Nicolae de la Bis. Sf. Gheorghe-Nou

Racla din argint unde este pastrata mana Sf. Nicolae (Bis.Sf. Gheorghe-Nou, Bucuresti)

Racla din argint unde este pastrata mana Sf. Nicolae (Bis.Sf. Gheorghe-Nou, Bucuresti)

Nu am idee cati dintre voi stiu, dar Bis. Sf. Gheorghe-Nou din Bucuresti, ultima ctitorie a Marelui Voievod si Sfant Martir Constantin Brancoveanu, adaposteste mana Sf. Nicolae. Situata la KM 0 al capitalei, peste drum de strada Lipscani, Bis. Sf. Gheorghe-Nou, aceasta impunatoare ctitorie brancoveneasca, inchisa in anii dictaturii comuniste, dar redeschisa credinciosilor in ianuarie 1990 prin straduinta Parintelui Gheorghe Bogdan si a altor enoriasi iubitori de neam si credinta stramoseasca, adaposeste nu doar mana Sf.Nicolae, ci si icoana facatoare de minuni a Sfintei Parascheva la care pana in 1987 se inchinau credinciosii care treceau pragul Bis. Sf. Vineri-Hereasca. Astazi insa, asa cum am promis, am sa va spun cateva cuvinte despre mana Sf.Nicolae.

6 decembrie, zi de inchinaciune la mana Sf. Nicolae

In fiecare an, pe 6 decembrie, mana Sf.Nicolae este scoasa in pridvorul bisericii pentru ca toti crestinii sa se poate inchina. Daca veti face aceasta inchinare maine, lucru care va indemn din suflet, veti putea simti aroma placuta de mir, insemn al sfinteniei moastelor Sf. Nicolae. In plus, alaturi de mana dreapta a Sf. Nicolae sunt asezate si moastele Sf. Grigore Decapolitul, "Izgonitorul de diavol", aduse de la Manastirea Bistrita si unde se vor reintoarce miercuri dimineata, pe 7 decembrie.

Mihai Viteazul si Mana Sf. Nicolae

Daca te intrebi cum de-a ajuns ca mana Sf.Nicolae sa fie adapostita in aceasta frumoasa ctitorie brancoveneasca, iata care este povestea pe scurt. Exista izvoare care afirma ca mana sfantului i-a fost trimisa chiar lui Mihai Viteazul de catre Cardinalul de Bari, printr-un pelerin roman, in semn de pretuire pentru lupta marelui domnitor impotriva paganismului. Acesta a imbracat caseta in care se aflau sfintele moaste cu aur de 24 de carate, argint si nestemate si le-a oferit Bisericii Sf. Gheorghe-Nou. Documente istorice datand de la sfarsitul secolului al XVi-lea atesta aceasta donatie facuta de Mihai Viteazul:

"Mana dreapta a sfantului Nicolae, ferecata in argint ales, impodobita cu diamanturi, daruita de io, Mihail Voievod (Viteazul) si Doamna stanca, in anul 7407 (1599), ispravnic (fiind) Mitropolitul Eftimie".

Intr-un articol semnat de Magda Critina Ursache se vorbeste despre faptul ca de la aducerea moastelor la Bis. Sf. Gheorghe-Nou,

“multa vreme copiii din mahalele din jurul manastirii au fost botezati cu numele de Nicolae sau Niculina... Iar pe ulitele din jur, in ajun de Sfantul Nicolae, mirosea a copturi dulci, a stelute cu ghimber si scortisoară, a felii de bostan cu miere si-a cornulete de post cu magiun, fiindca, se stie, Sfantul Nicolae e protectorul fetelor de maritat si-al copiilor si ce altceva decat o scovearga dulce ai putea sa darui unor fiinte atat de dulci!” 

In 1993, racla care adapostea mana Sf.Nicolae a fost furata pentru a fi revanduta in strainatate, dar din fericire echipa de politisti care s-a ocupat de caz a prins in doar 25 de zile echipa de infractori si a redat moastele furate. Se spune ca Teodor Carabulea, principalul vinovat a innebunit in inchisoare si tot acolo a si murit. Intr-un interviu acordat ziaristei Dana Fodor Mateescu, Pr. Gheorghe Bogdan marturiseste:

“Ca preot, eu i-am iertat pe toti. Dar Sfantul Nicolae s-a suparat pe cel care i-a batjocorit moastele si a taiat caseta de aur! Noi, insa, am reconstituit-o. Am realizat alta, identica cu cea distrusa. N-am mai avut aur, am facut-o din argint, donat de familiile Stefanescu si Robu, fostul procuror general al Romaniei. Toate intamplarile astea sunt reale si trebuie spuse tuturor, ca sa vada si altii, care au in gand sa fure din biserica, la ce pedepse se pot astepta.”

Sf. Nicolae, aducatorul de daruri ...

Desi spuneam ca nu voi vorbi astazi despre traditii, imi pare ca ar fi nedrept insa sa nu amintesc minunea savarsita de Sf. Nicolae si care sta la temeiul darurilor pe care cei mai dragalasi si inocenti, copiii, le primesc pe 6 decembrie. Asadar, traditia spune ca Sf. Nicolae a salvat trei fete de la prostitutie, aruncand noaptea pe fereastra casei unde locuiau cateva pungi cu bani. Acestea au cazut chiar in incalcatarile fetelor, iar de atunci si pana in zilele noastre, in fiecare noapte a Sfantului Nicolae (5 decembrie), cei dragi si in special copiii primesc daruri.

Intr-una din scrierile sale, Parintele Teofil Paraian spunea ca cei mai multi sfinti sunt ai ‘oamenilor mari’, care le inteleg maretiile. “Sfintul Nicolae este si al ‘oamenilor mici’ si, prin aceasta, al tuturor. La el se gindesc toti cei care-l asteapta ca aducator de daruri.”

Si cum altfel, daca nu daruind dupa putinta, un gand bun, un mar, o jucarie sau o incurajare, putem sa-l cinstim mai frumos pe Sf.Nicolae? Iata de ce, astazi va indemn sa fiti buni, sa daruiti copiilor, celor dragi, celor aflati la nevoie si aminteste-ti vorbele Parintelui Dumitru Staniloaie:

"Fiecare persoana este responsabila de desfasurarea intregului univers fizic si spiritual. Cel mai mic gest al nostru pune lumea in vibratie si ii modifica starea. (...) Deci niciodata actiunea noastra nu se infaptuieste intr-un cerc absolut inchis."

Autor: Ana Maria Bogdan

Lecturi cu simboluri si traditii ...