Mudra

Acest articol care te va introduce in lumea mudrelor reprezinta o scurta prefata  deloc intamplatoare pentru Luna Plina de pe 21 mai. Am sa te invit sa-l citesti cu rabdare si deschidere.   

“Mudra” este un gest simbolic utilizat de practicantii Budismului si Hinduismului. Unele mudre, adica unele miscari ritualice folosesc intreg corpul, in timp ce altele sunt efectuate doar prin miscari specifice ale mainilor si degetelor.

Varada Mudra (Mudra Consolarii). Foto: BePrimitive

Varada Mudra (Mudra Consolarii). Foto: BePrimitive

Mudra este asemeni unui sigiliu energetic utilizat in reprezentarile grafice, unde centrul manifestarii energetice este reprezentat de palma, in timp ce fiecare dintre cele cinci degete reprezinta unul dintre cele cinci elemente sacre ale naturii:

 • Degetul mare simbolizeaza cerul, adica Puterea Divina care ne coordoneaza in tot ce facem;
 • Aratatorul simbolizeaza vantul; in astrologie, vantul sau aerul este reprezentat de zodiile Gemenilor, Balantei si a Varsatorului;
 • Degetul mijlociu simbolizeaza focul, reprezentat in astrologie de zodiile Berbecului, Leului, Sagetatorului;
 • Degetul inelar simbolizeaza apa, acesteia corespunzandu-i in astrologie zodiile Racului, Scorpionului, Pestilor;
 • Degetul mic simbolizeaza Pamantul, acestuia corespunzandu-i in astrologie zodiile Taurului, Fecioarei, Capricornului.

Varada Mudra sau “Mudra Consolarii’ pe care o poti vedea in imaginea de mai sus, este una dintre ipostazele sacre in care este reprezentat Buddha.

Desi, multa lume este familiarizata cu aceasta pozitie a mainii lui Buddha, mai putini stiu ca cele cinci degete lipite simbolizeaza cele “cinci perfectiuni”: generozitatea, moralitatea, rabdarea, efortul si meditatia. Pozitia palmei reprezinta Soarele care rasare, iar degetele sunt razele lui. Dupa cum poti observa, mudra este realizata prin ridicarea mainii stangi. Mana stanga corespunde inimii, iar inima este activata de Soare. Inima intruchipeaza viata, astfel incat Soarele devine enitatea care sustine viata.

Omul este creatia Divinitatii, iar cele doua “motoare” care ne ghideaza trecerea prin viata se numesc “vitalitate” si “creativitate”. Vitalitatea asigura energia care ne ghideaza in toate activitatile pe care le facem, in timp ce creativitatea ne stimuleaza  sa gasim noi metode de imbunatatire a vietii. Vitalitatea si creativitatea, reprezentate de Soare, sunt mereu prezente si disponibile, insa, in mod constant, pe baza experientelor pe care le traim capata forme noi de manifestare.

In acelasi timp, trebuie sa mentionam si factorul transformator: timpul. Timpul este in stransa corelatie cu varstele omului, care isi gasesc echivalenta in trecerea anotimpurilor:

 • copilaria = primavara;
 • pubertatea si adolescenta = vara;
 • varsta adulta = toamna;
 • batranetea = iarna.

Odata cu trecerea timpului, vitalitatea si creativitatea omului se modifica, adaptandu-se noilor provocari aduse de fiecare etapa de viata. Varstele omului, respectiv inceputurile anotimpurilor sunt marcate astronomic de Solstitii si Echinoctii.

In toate culturile exista anumite sarbatori cu data fixa, care pe langa conotatiile religioase, celebreaza si anumite etape ale vietii. De exemplu:

 • religiile Iudaica si Crestina celebreaza primavara (anotimpul renasterii) Pastele, care simbolizeaza renasterea Omului intr-o noua paradigma si cu o noua viziune asupra vietii;
 • Iarna, cand natura este adormita si cu totii meditam la lumea de dincolo, la moarte si conotatiile ei din punct de vedere spiritual, mental, se celebreaza in intreaga lume Halloween-ul sau Sarbatoarea Tuturor Sfintilor.

In astrologie insa, exista patru momente astrale foarte speciale, numite “Cele patru porti ale puterii”, care reprezinta punctual momentul cand calendaristic incepe o varsta specifica Omului, creatie a lui Dumnezeu. Aceste date declansatoare ale varstelor Omului sunt determinate de sosirea Soarelui in mijocul zodiilor fixe, adica in Taur (copilaria), Leu (adolescenta si pubertatea), Scorpion (varsta adulta) si Varsator (batranetea si trecerea la un nou nivel al existentei).

In loc de concluzie ...

Pentru a intelege legatura dintre Mudra, cele 4 porti si Luna Plina, te invit sa citesti in ordinea de mai jos articolele:

Autor: Alexandra Coman

Editor: Ana Bodaproste