Sarbatoarea Sfantului Valentin

14 februarie este cunoscuta de catre cei mai multi dintre noi ca o sarbatoare a iubirii ce este produsul unei strategii de marketing crescute si promovate pe meleaguri americane indepartate. Realitatea este cu totul alta, iar acest articol o sa-ti dezvaluie cine este in realitate Valentin, care e legatura lui cu lumea romana, Biserica si Asteroidul 447. 

SF.VALENTIN, ROMANII SI CRESTINISMUL

Daca vei cauta in calendarul crestin-ortodox pentru data de 14 februarie ce sfant guverneaza aceasta zi, s-ar putea sa ai o surpriza: nu exista sfantul Valentin! La fel si in calendarul romano-catolic, pe data de 14 februarie lipseste Sf.Valentin. De fapt, acest sfant a fost indepartat din calendarele religioase in anul 1969 deoarece se cunosc prea putine date despre viata si faptele lui, din punct de vedere teologic.

Biserica a facut o alegere inteleapta si corecta  dezicandu-se de traditia Sf. Valentin, mai ales ca vorbim de un ritual extrem de vechi, de mii de ani, care nu are nicio legatura cu crestinismul.

Conform calendarului roman, luna Februarie era ultima luna din an, iar pe data de 15 Februarie incepea noul an roman. Iata de ce data de 14 era considerata ca fiind o zi foarte speciala, cand se tragea linia si se facea socoteala privind faptele de peste an ale cetatenilor romani. Dupa ce fiecare roman isi petrecea prima parte a zilei gandindu-se la ce a realizat si la ce nu a finalizat, se intalneau cu totii pe dealul Palatin unde avea loc cel mai interesant ritual erotic. Acest deal era considerat a fi de o importanta majora, deoarece se spunea ca in pestera aflata pe el au fost crescuti de catre o lupoaica Romulus si Remus, cei doi gemeni care au infiintat Roma.

Preotii romani aduceau caini drept jertfa pentru a comemora evenimentul, apoi fetele isi scriau numele pe o tablita pe care o introduceau intr-o urna. Pe rand, barbatii aflati pe deal extrageau cate o tablita din urma, iar fata al carui nume era extras urma sa petreaca Lupercaliile ( sarbatoarea anului nou roman) alaturi de acest barbat. Sarbatoarea dura 7 zile, timp in care era permis totul intre participantii la eveniment. De multe ori, acest ritual dadea nastere unor cupluri durabile si unor casnicii fericite, care, se spune ca erau binecuvantate de insusi Romulus si Remus.

Privind retrospectiv, putem intelege retinerea manifestata de biserica crestina fata de aceasta sarbatoare dedicata dezinhibitiei si sexualitatii manifestate in forma sa cea mai evidenta.

ASTERDOIDUL 447 SAU VALENTIN

In astrologie, Asteroidul 447 este asteroidul care poarta numele de Valentin. Intr-o sinastrie ( adica o astrograma a compatibilitatii), el simbolizeaza gradul de sacrificiu in iubire pe care il putem manifesta fata de o alta persoana. Pana unde suntem dispusi sa mergem? Ne aruncam inainte, fara sa gandim, tarandu-i dupa noi si pe cei din jur (Valentine in Berbec) sau planificam totul, cu intelepciune (Valentine in Fecioara)? Incercam sa ne impunem in fata partenerului aratandu-i ca greseste si ca noi stim mai bine ce avem de facut (Valentine in Leu) sau ne calculam fiecare banut pentru a cladi si realiza o casa sau o afacere care sa ne aduca un venit satisfactor pentru noi si partener (Valentine in Capricorn)?

Autor: Dr. Astrolog Alexandra Coman

Lecturi despre iubire si Sfantul Valentin ...