Tarotul—misticism, mister si frica

In zilele noastre, tarotul este cunoscut ca un mijloc de a comunica cu Divinitatea, folosindu-ne de intuitie si eliberandu-ne de ego, astfel alegand calea cea mai potrivita pentru atingerea binelui nostru cel mai inalt. Dar,  debutul tarotului in viata oamenilor nu a fost unul lin si lipsit de incercari.  Aceasta frumoasa unealta a divinatiei a fost invaluita in mister si frica. Sute de ani tarotul a fost codificat cu secrete lasandu-se sa se inteleaga ca numai cativa alesi care apartineau clasei superioare (cum ar fi familiile Visconti-Sforza) sau unor societati secrete care practicau magia (Ordinul Hermetic al Zorilor Aurii) sunt meniti sa-l foloseasca.

Ei bine, prin urmare tarotul poate fi folosit in prezent de oricine este interesat sa-si descopere abilitati nestiute inca, sa-si foloseasca intuitia pentru a gasi solutii la problemele care il preocupa.

Trebuie sa intelegem ca tarotul nu-ti prezice viitorul sau ce trebuie sa faci, ci mai degraba iti ofera optiuni pe care sinele tau superior ti le ofera pentru a lua decizii optime in anumite situatii. Este important de mentionat ca oricine poate folosi tarotul nefiind nevoie de o pregatire speciala sau capacitati paranormale, dar este necesar sa detina cunostinte despre cum sa-l interpreteze si despre simbolistica cartilor. Intrebarile trebuie sa fie claresi formulate cu mare atentie astfel incat sa primesti indrumari corecte.

Consacrarea tarotului ca arta a venit in abia ultimii 200 de ani, cand numerosi autori—Gébelin, Etteila, Lévi, Vaillant, Mathers, Papus, Falconnier Wirth, Waite, Thierens, Case, Crowley, Gray, Knight, Moakley, Doane si Kaplan au analizat diferite aspecte ale cartilor de tarot si au dezvoltat propriile teorii.

Inceputurile tarotului

tarot-french

S-au descoperit cele mai vechi carti de tarot datand din secolul al XV-lea in nordul Italiei (zona cunoscuta pentru fabricarea mai multor tipuri de carti de tarot). Acestea sunt reprezentate de 15 fragmente pictate de mana pentru familia Visconti-Sforza, conducatorii orasului Milano.

Dar se pare ca inaintea acestora au existat carti de joc obisnuite care contineau si  “fifth suit” (in zilele noastre se numesc Major Arcana) si aveau ca scop distractia. Setul era de 56 de carti atu folosit intr-un joc numit Tarrochi care seamana cu Bridge-ul din zilele noastre.

Tarotul s-a extins si in Franta in urma ocuparii orasului Milano de catre franceziin anul 1499. In 20 de ani, Marsilia a devenit centrul de fabricatie a cartilor de tarot din Franta, astfel aparand bine cunoscutul Tarot de Marsilia.

Seturile originale de cartide tarot au fost pictate, numarul acestora fiind destul de mic  in acea perioada, din fericire au fost pastrate cateva si transmise din generatie in generatie fiind considerate adevarate opere de arta.  

Gébelin si teoria egipteana

tarot-gebelin

In anul 1781 pastorul protestant de origine franceza Antoine Court de Gébelin (1719 - 1784) a publicat un studiu despre tema simbolurilor religioase si modul in in care acestea au parvenit in lumea moderna. De Gébelin sustinea ca tarotul contine simbolistica din miturile egiptene ale lui Isis si Toth, acesta fiind format din cuvintele egiptene „tar” (regal) si „ro” (cale), astfel incat jocul in sine poate fi interpretat ca o „cale regala” a vietii universale. Desi, ulterior egiptologii moderni nu i-au confirmat teoriile etimologice, tarotul era deja cunoscut sub numele de „Povestea lui Toth”. Ei bine, aceasta teorie a captat atentia publicului, hranindu-i imaginatia, si astfel tarotul a ajuns sa fie inconjurat si mai mult de mister.

De Gébelin mai afirma de asemenea, ca tiganii au fost cei care au intrebuintat cartile de joc pentru a prezice viitorul si apoi au raspandit acest curent si in Europa.

 

Tarotul si interpretarea cabalistica

Fondatorul scolii contemporane de tarot este considerat autorul francez de literatura oculta Eliphas Levi (1810 - 1875). Acesta a aderat la miscarea de reforma politica si regenerare spirituala (originara din Germania sec. XVII) a Ordinului Rozacrucianist din Anglia care avea la baza elemente de ocultism, misticism si alchimie. Impreuna cu un alt membru al acestei miscari, concepe o serie de lucrari (Stiinta spiritelor, Cheia Marilor Mistere, Marele secret sau ocultismul dezvaluit ) care trateaza magia. Aceste lucrari spirituale s-au bucurat de succes, in special dupa moartea lui Lévi .

Lévi a acceptat in mare parte teoria egipteana a lui de Gébelin, dar si-a creat propriul sau sistem de interpretare, care integra teoria cabalistica si cele patru elemente din alchimie.

Lévi are marele merit de a fi introdus cartile de tarot in sistemul sau de magie convins fiind de tarotul s-a nascut din invataturile Cabalei (desi nu exista dovezi in acest sens) , tarotul rezultat fiind preluat cu mare succes de catre practicantii ritualurilor magice care faceau parte din societatea secreta Ordinul Hermetic al Zorilor Aurii (fondat in 1888) care au adoptat foarte mult din invataturile lui Lévi,  ghidandu-se dupa cartea acestuia „Dogma si ritualul magiei inalte”, introducand o interpretare a cartilor in spiritul Cabalei.

Tarotul modern – Rider-Waite-Smith

tarot-rider

Arthur Edward Waite (1857 - 1942) este primul care a elaborat un studiu asupra istoriei misticismului vestic. Fost membru al binecunoscutei societati secrete Ordinul Zorilor Aurii (care revendica tarotul ca parte a invataturilor lor, folosindu-le in ceremonii de initiere si in pregatirea discipolilor lor), Waite se asociaza cu artista Pamela Coleman Smith (si ea membra al aceluiasi Ordin) pentru a crea cel mai ranspandit si popular set de carti de tarot cu toate cele 78 carti ilustrate complet numit Rider-Waite-Smith Tarot (cuvantul Rider se refera la numele tipografiei de la acea vreme) alaturi de tarotul Marsilian. Cartile acestui set erau incarcate cu simbolism si intelesuri ascunse, iar imaginile erau adesea tragice, infricosatoare si greu de inteles.

Concluzie

Cu timpul viziunea despre tarot s-a schimbat dramatic si au aparut maestri care sa imbunatateasca modul de abordare si sa ofere o semnificatie mai blanda cartilor de tarot.

Practicarea tarotului a devenit cunoscuta in toata lumea, existand scoli specifice acestui domeniu (ex. The Tarot School) si nenumarate modalitati de invatare si practicare prin intermediul cursurilor live si on-line.

Tarotul cu ingeri a fost creat de catre Doreen Virtue (o personalitate binecunoscuta in vindecarea cu ajutorul ingerilor si arhanghelilor) in colaborare cu Radleigh Valentine (astrolog clarvazator, practicant al terapiei cu ingeri si expert in citiri) oferind un alt mod de abordare tarotului. Aceste carti de tarot sunt impregnate de energia ingerilor, prin urmare mesajele primite prin intermediul lor sunt pline de iubire si actiuni pozitive.