Europa si legenda Taurului

Taurul este un simbol stravechi al puterii si fertilitatii. Semnul zodiacal al Taurului este unul dintre primele semne mentionate in inscrisurile antice.

Primele mentionari ale acestei zodii se gasesc intr-un poem din Mesopotamia in care zeita Ishtar se supara pe eroul Ghilgames, deoarece acesta i-a refuzat avansurile amoroase. Cuprinsa de setea de razbunare, Ishtar trimite un Taur pentru a-l pedepsi si a-l ucide pe eroul Ghilgamesh. In poem se mentioneaza ca are loc o confruntare intre Taur si Ghilgames , in care Taurul este ucis. Chiar daca nu a fost victorios in lupta, zeita Ishtar i-a recunoscut fidelitatea si dedicarea, urcandu-l pe bolta cereasca si transformandu-l in constelatia Taurului.

In Sumeria, zeita fertilitatii, Inanna era asocita cu imaginea Taurului Ceresc. In astronomia Babiloniana, cosnstelatia pe care astazi o cunoastem sub numele de Taur purta numele de “Taurul Ceresc” sau “Intaiul Taur”.

Vechii egipteni il venerau pe Apis, care era Taurul Sacru, asociat intotdeauna cu inceputurile vietii, cu primavara, iar israelitii venerau Vitelul de Aur.

Zeus, Taurul si rapirea Europei

Din punctul de vedere al mitologiei zonei europene, povestea Taurului se leaga de Zeus, stapanul Olimpului, lacasul zeilor greci. Recunoscut pentru aventurile sale amoroase, se afla intr-un conflict perpetuu cu sotia sa, Hera. De foarte multe ori, pamantenele seduse de Zeus au fost pedepsite amarnic de catre Hera.

Legenda Taurului are legatura cu un moment de ratacire emotionala a lui Zeus care s-a indragostit iremediabil de Europa, o pamanteanca foarte frumoasa.

Rapirea Europei de Martin de Vos (sec.XV)

Rapirea Europei de Martin de Vos (sec.XV)

Zeus a incercat sa o seduca pe tanara, insa aceasta, stiind ca el era cea mai importanta figura din Univers si ca zeita Hera era foarte razbunatoare, i-a refuzat intotdeauna avansurile. Zeus innebunit de iubire, s-a deghizat intr-un taur foarte frumos, mare, alb si s-a apropiat de Europa. Aceasta a fost impresioanata de frumusetea animalului si a vrut sa il mangaie, Taurul  a ingenunchiat in fata fetei si aceasta, hipnotizata de frumusetea taurului, l-a incalecat.

 

Zeus s-a inaltat la cer, a disparut cu Europa in vazdus si apoi s-a refugiat cu aceasta intr-o pestere unde si-au consumat povestea amoroasa.

Din aces motiv, de multe ori zodia Taurului este reprezentata grafic  de imaginea unui Taur pe crupa caruia sta asezata o tanara fata.

Un alt mit alternativ legat de povestile amoroase ale lui Zeus descrie seducerea nimfei Io care era si preoteasa. Hera a aflat de infidelitate si a coborat pe Pamant sa-i pedepseasca pe cei doi. Pentru a o pazi de razbunarea Herei, Zeus a transformat-o pe Io intr-o juninca.

Autor: Dr. Astrolog Alexandra Coman