Ce sunt chakrele ...

Multe dintre articolele pe care le-ai citit deja pe Roastrolog.com, mentioneaza legatura dintre astrologie, cristale, angelologie si noi, oamenii. Iata de ce, impreuna cu echipa editoriala am decis ca ar fi bine sa va povestim cate ceva despre chakre. Acest articol iti vorbeste despre chakre in general, plecand de la definitia acestora, relatia lor cu starea de sanatate si continuand cu rolul lor si modul in care ne afecteaza in plan, fizic, emotional si sufletesc. Dar, cum un articol nu ar fi fost de ajuns sa acopere, chiar si la un nivel primar informatiile esentiale legate de fiecare chakra in parte, in acest prim articol o sa i-au in discutie doar primele trei chakre.  

Ce sunt chakrele ...

7 chakre

In limba sanscrita veche, chakra inseamna “disc” sau “roata”, iar in cultura indiana, strans legata de simbolistica si geometria sacra, cunostintele despre chakre s-au folosit dintotdeauna in vederea vindecarii si evolutiei spirituale. Chakrele sunt reprezentate ca flori de lotus, fiecare avand un numar specific de petale, acesta simbolizand deschiderea potentialului la maximum.

Chakrele fac parte din sistemul nostru de energie subtila, avand un rol extrem de important in procesul de vindecare emotionala, sufleteasca si fizica. Chakrele sunt centrii energetici care se pozitioneaza de-a lungul corpului, pornind de la baza coloanei vertebrale pana in crestetul capului. Ele sunt acumulatoare si transmitatoare de energie universala. Cum spune David Pond, energia

“curge dinspre pamant, prin chakra cea mai de jos, pana la cea mai de sus, dar nu in mod liniar—este o curgere ciclica si in ambele sensuri. (...) Fiecare dintre aceste vartejuri rotitoare de energie subtila “ofera o perspectiva diferita asupra vietii sau a oricarei situatii date. Aceeasi problema, traita la diferite niveluri ale constiintei, capata cu totul alte semnificatii. Imagineaza-ti coloana vertebrala ca fiind axul unui lift, iar chakrele—diverse etaje de la care putem experimenta vata. Cand urci de la un etaj al constiintei la altul, perspectiva ta se extinde.”

Chakrele si starea de sanatate

Chakrele functioneaza asemenea unor baterii—primesc, stocheaza si emana energie, interactionand cu energia universala. Energia pe care o emana aceste chakre circula continuu intre fiinta ta si univers, fiind in stransa legatura cu starea ta de sanatate. Cu alte cuvinte, orice blocaje sau restrictii in felul in care circula aceste energii, determina o functionare defectuoasa a intreg organismului. Aceste probleme de functionare se reflecta direct in bolile pe care le avem, disconfort, temeri, deficit energetic sau dezechlibre emotionale. Chakrele sunt conectate la intreg spectrul de experiente umane pe care le traim de-a lungul vietii, corespund unor diverse nivele (anatomic, psihologic), niveluri arhetipale, stadii ale vietii.

Cu alte cuvinte, tot ceea ce traim, toate experientele in relatie cu noi insine sau cu cei din jurul nostru—prieteni, rude, colegi, persoane pe langa care trecem, cu natura, locurile prin care trecem, vorbele pe care le auzim, textele pe care le citim, gandurile pe care le emitem, si chiar obiectele cu care interactionam, toate acestea isi pun “amprenta energetica” asupra noastra intr-o masura mai mare sau mai mica“.

Dar, universul are intelepciunea lui, si iata ca a venit si cu solutii ajutatoare. Chakrele reactioneaza la diverse culori, cristale, sunete, arome sau mantre, iar de aici si diversele terapii alternative care le trateaza. In lucrul cu chakrele, oricare ar fi tehnica sau metoda folosita, idealul ar fi sa la pastram in permanenta in echilibru si armonie. Cu o floare, insa, nu se face primavara! Atingerea si pastrarea acestui echilibru necesita un efort constient, constant si permanent…  

Chakrele si elementele care le corespund

Inainte sa-ti povestesc cateva lucruri esentiale despre chakre, as vrea sa ma opresc o clipa asupra unui aspect important. Probabil ca nu-ti este strain faptul ca exista numeroase corespondente intre chakre si Arhangheli/ Ingeri, elemente naturale, cristale, arome, sunete si culori. Aceste corespondente te pot ajuta sa lucrezi asupra chakrelor in procesul tau de vindecare. Daca te numeri printre cititorii articolelor scrise de Ema Condurache sau ritualurilor dezvaluite de Alexandra Coman, ai gasit deja astfel de informatii. In plus, numeroase practici, tehnici si terapii lucreaza cu aceste chakre, dar am sa ma opresc la nominalizarea catorva dintre cele mai cunoscute: Reiki, Yoga, meditatii, mantre, cromo-terapia, aromo-terapia, terapia prin sunete etc.

Intr-un dialog recent cu Alexandra Coman, imi mentiona ca exista o stransa si deloc intamplatoare legatura intre chakre si zilele saptamanii, acestea din urma fiind conectate cu un anumit tip de energie vitala care se poate activa in corpul tau. Mai exact, fiecarei chakre ii corespunde o zi a saptamanii, iar aceasta conexiune speciala iti permite sa activezi acea chakra, sa lucrezi mai cu spor cu temele/ zonele/ elementele asociate acesteia in ziua care-i corespunde. Mai multe detalii cu siguranta vei putea citi in una din viitoarele carti ale Alexandrei.

Dovezile stiintifice …

Un astfel de subiect legat de existenta si rolul chakrelor nu avea cum sa nu starneasca interesul comunitatii stiintifice. Fara a face o trecere in revista detaliata a instrumentelor sau tehnologiilor folosite, pot sa va spun ca exista numerosi savanti care prin masuratorile facute au demonstrat existenta chakrelor. Dintre acestia s-au remarcat Dr. Hiroshi Motoyama, Prof. Valerie Hunt, Prof. Konstantin Korotkov, Dr. Pradeep B. Deshpande si Dr. Mio Watanabe.  

Cei care au practicat macar o data meditatii sau au lucrat in oricare din tehnicile mentionate mai sus au simtit cu siguranta energia chakrele si nu pun la indoiala existenta acestora. Pentru cei sceptici insa, am simtit insa nevoia sa fac si aceasta mentiune.

Cele 7 chakre principale

Exista 7 chakre principale, dar si o multime de chakre secundare, acestea din urma fiind estimate de unii autori ca ajungand chiar la 300. Sunt acele puncte in care practicienii de acupunctura amplaseaza acele. Dintre aceste chakre secundare mentionez cateva mai cunoscute cum sunt cele situate in palme, talpi, ovare, ficat, splina, sfarcuri, ochi, urechi etc.

Acestea fiind spuse, in urmatoarele articole vom vedem care sunt functiile specifice fiecarei chakre in parte.

Autor: Ana Maria Bogdan (Editor in Chief, Roastrolog.com)

Descopera energia chakrelor ...