Ganymede si legenda Varsatorului

Zodia Varsatorului este marcata de neobisnuit, de excentricitate, fiind guvernata de Uranus, planeta surprizelor si de Saturn, care era zeul timpului.

Rapirea frumosului Ganymede

Foto: Crystalinks

"Ganymede era cel mai frumos dintre toti muritorii si zeii, din cauza frumusetii lui l-au luat printre nemuritori, pentru a fi cel ce toarna in pahar vinul lui Zeus" — Homer, Iliada, Cartea XX.

Legenda spune ca Zeus Olimpianul l-a zarit intr-o zi pe frumosul Ganymede, fiul regelui Tros ce domnea peste Dardania si al sotiei sale, reginei Callirrhoe.  Fermecat de frumustea tanarului, Zeus decide sa-l rapeasca de pe Muntele Ida, unde acesta, in ciuda originei sale nobile, insotea o turma de oi. O legenda spune ca pentru a-si pune planul in aplicare, Zeus insusi a luat infatisarea unui vultur, rapindu-l pe tanar si ducandu-l pe Muntele Olimp unde Ganymede a devenit paharnicul zeilor olimpieni, alaturi de Hebe, fiica sa si zeita tineretii si avea functia de paharnic al zeilor. 

Hera, sotia stapanului Olimpului, se simte profund jignita de atitudinea sotului sau, care isi aduce amantul in lumea zeilor. Intre sot si sotie se declanseaza o cearta grozava, Hera reprosandu-i ca prin actiunea sa  Zeus a dezmostenit-o pe fiica sa, Hebe. Ganymede, da dovada de intelepciune, intervine in disputa dintre Zeus si Hera si gaseste metoda cea mai inteleapta de a rezolva conflictul: printr-o afirmatie bine tintita, le deturneaza atentia aprigilor soti. Ganymede afirma ca “Oamenii pe Pamant au nevoie de ploaie”.

Atunci Zeus decide sa-l transforme pe Ganymede in zeul ploii, tanarul devenind astfel constelatia Varsatorului, cea care revarsa ploaia pe Pamant. Astfel se explica si cele mai multe reprezentari grafice ale Varsatorului unde acesta este infatisat ca un tanar ce rastoarna un vas cu apa. 

Descopera nativul Varsator