In articolul despre Dragobete, zeul iubirii la romani, ti-am promis un dar din iubire si respect pentru tine si pentru toti cei ce ne sunt alaturi de atatia ani, mai exact zodiacul geto-dac. Acest zodiac se refera la cele sapte zile ale saptamanii si la protectia pe care ti-o aduce zeitatea geto-daca care guverneaza ziua ta de nastere. Din pacate, fresca care reprezenta zodiacul get, descoperita la Solmorus—cetatea getica  localizata la o distanta de 2 km de actuala comuna Murghiol, a fost distrusa in anul 1981.

                                                                 Lupul geto-dacic

 

                                                               Lupul geto-dacic


Ce inseamna sa te nasti intr-o zi guvernata de o anumita zeitate?

Fiecare zeitate intruchipeaza un anumit comportament, guverneaza un anumit sector de viata. De exemplu zeita Venus ( Bendis in zodiacul geto-dac) este zeita iubirii si a banilor. Este iubitoare, cocheta, ii plac lucrurile frumoase, este pasionala. Daca esti nascut intr-o zi de vineri, atunci preiei automat si tu o parte din aceste atribute, pozitive sau negative. In cazul in care ai nevoie de iubire sau de bani, o poti chema in ajutor pentru ca, fiind guvernatoarea zilei saptamanii in care te-ai nascut, energiile ei te sustin mai rapid si mai bine pe tine decat pe alte persoane, nascute in alta zi. Daca cineva din anturajul tau se confrunta cu lipsa iubirii sau a banilor, poti inalta o rugaciune pentru el sau ea, rugand zeita Venus/Bendis sa te ajute, sporindu-i astfel acestei persoane sansele spre o solutionare pozitiva.

In cazul in care nu stii in care din cele 7 zile ale saptamanii te-ai nascut, poti verifica accesand site-ul TimeAndDate

 

Sabos- zeul care guverneaza ziua de luni

Sabos este zeul vegetatiei, al distractiilor, al petrecerilor. In mitologia greceasca il putem intalni sub numele de Dionysos. Persoanele nascute sub protectia sa, intr-o zi de Luni sunt persoane vesele, optimiste, cu o stare de sanatate buna. Sunt oameni deschisi, usor imprastiati, care trebuie sa fie adusi adesea cu picioarele pe pamant. Trebuie sa invete sa isi duca la bun sfarsit promisiunile.

 

Pleistor- zeul care guverneaza ziua de marti

Pleistor este echivalentul zeului Ares sau Marte. Pleistor guverneaza razboaiele, sprijinindu-i pe cei curajosi, care nu se feresc de o confruntare deschisa. Daca esti nascut intr-o zi de Marti, atunci Pleistor este zeul dac care te protejeaza. Cei nascuti martea sunt oameni curajosi, combativi, dornici sa exploreze lumea si viata. Trebuie sa invete sa isi tina emotiile sub control si sa nu se grabeasca sa genereze conflicte, pentru ca va fi dificil sa le stinga mai tarziu.

 

Derzela — zeul care guverneaza ziua de miercuri

Infatisat calare pe cal, Derzela este un zeu venerat si privit cu mult respect de catre geto daci, fiind zeul medicinei, al sanatatii si al vindecarilor miraculoase. Persoanele nascute intr-o zi de miercuri se afla sub protectia sa neconditionata si pot fi descrise ca fiind oameni corecti, drepti, care nu se dezic de principiile lor. Se spune ca daca esti nascut miercurea ai capacitatea de a indeparta deochiul si de a-i vindeca pe cei din jur.

 

Sabazios sau "cel care elibereaza” — zeul care guverneaza ziua de Joi

Zeitate subpamanteana, considerat a avea intelepciunea serpilor si puterea de a controla caii. Deosebit de intelept, Sabazios confera intuitie celor nascuti Joia, chiar daca ii face mai introvertiti si mai reci. Se spune ca cei nascuti joia sunt prieteni cinstiti, chiar daca nu intotdeauna iti spun ce vrei sa auzi. De o fidelitate iesita din comun, daca se indragostesc o fac pentru totdeauna.

 

Bendis — zeita guvernatoare a zilei de Vineri

Ziua de Vineri este guvernata, in toate culturile, de o zeitate de natura feminina. Veneris, Artemis, Freja, sunt toate ipostaze ale feminitatii, la fel cum si zeita geto-daca Bendis se alatura acestui panteon. Se spune ca Bendis este zeita Lunii si a padurilor, guvernand casatoria, maternitatea si iubirea. Daca esti nascut Vinerea, te afli sub protectia sa neconditionata. Esti o persoana iubitoare, sincera, usor de ranit de rautatile celor din jur, sensibila. Ai nevoie de stabilitate si nu iti plac surprizele.

 

Gebelezis — zeul guvernator al zilei de Sambata

Echivalentul lui Saturn din mitologia greceasca, Gebelezis este zeul cerului si al timpului. Este zeul care judeca faptele bune si faptele rele ale muritorilor, iar atunci cand se supara, da ploi torentiale, tunete si fulgere. Daca esti nascut Sambata te afli sub protectia sa. Se spune ca oamenii nascuti sambata sunt corecti, le place ordinea si disciplina. Nu renunta cu usurinta la parerile lor. Sunt muncitori si mai devreme sau mai tarziu devin conducatori sau lideri.

 

Zamolxe — zeul guvernator al zilei de Duminica

Zeul Suprem, “tatal” celorlalte zeitati, Zamolxe este zeul Soare. El confera celor nascuti Duminica o personalitate puternica, o vointa deosebita. Esti nascut pentru a straluci si pentru a coordona destinul celorlalti. Bun strateg, esti o persoana deschisa, vesela, energica si poti deveni un factor motivational si un lider pentru cei din jur.

Autor: Dr. Astrolog Alexandra Coman