In articolul despre Dragobete, zeul iubirii la romani, ti-am promis un dar din iubire si respect pentru tine si pentru toti cei ce ne sunt alaturi de atatia ani, mai exact zodiacul geto-dac. Acest zodiac se refera la cele sapte zile ale saptamanii si la protectia pe care ti-o aduce zeitatea geto-daca care guverneaza ziua ta de nastere. Din pacate, fresca care reprezenta zodiacul get, descoperita la Solmorus—cetatea getica  localizata la o distanta de 2 km de actuala comuna Murghiol, a fost distrusa in anul 1981.


Ce inseamna sa te nasti intr-o zi guvernata de o anumita zeitate?

Fiecare zeitate intruchipeaza un anumit comportament, guverneaza un anumit sector de viata. De exemplu zeita Venus ( Bendis in zodiacul geto-dac) este zeita iubirii si a banilor. Este iubitoare, cocheta, ii plac lucrurile frumoase, este pasionala. Daca esti nascut intr-o zi de vineri, atunci preiei automat si tu o parte din aceste atribute, pozitive sau negative. In cazul in care ai nevoie de iubire sau de bani, o poti chema in ajutor pentru ca, fiind guvernatoarea zilei saptamanii in care te-ai nascut, energiile ei te sustin mai rapid si mai bine pe tine decat pe alte persoane, nascute in alta zi. Daca cineva din anturajul tau se confrunta cu lipsa iubirii sau a banilor, poti inalta o rugaciune pentru el sau ea, rugand zeita Venus/Bendis sa te ajute, sporindu-i astfel acestei persoane sansele spre o solutionare pozitiva.

In cazul in care nu stii in care din cele 7 zile ale saptamanii te-ai nascut, poti verifica accesand site-ul TimeAndDate

 

Sabos- zeul care guverneaza ziua de luni

Sabos este zeul vegetatiei, al distractiilor, al petrecerilor. In mitologia greceasca il putem intalni sub numele de Dionysos. Persoanele nascute sub protectia sa, intr-o zi de Luni sunt persoane vesele, optimiste, cu o stare de sanatate buna. Sunt oameni deschisi, usor imprastiati, care trebuie sa fie adusi adesea cu picioarele pe pamant. Trebuie sa invete sa isi duca la bun sfarsit promisiunile.

 

Pleistor- zeul care guverneaza ziua de marti

Pleistor este echivalentul zeului Ares sau Marte. Pleistor guverneaza razboaiele, sprijinindu-i pe cei curajosi, care nu se feresc de o confruntare deschisa. Daca esti nascut intr-o zi de Marti, atunci Pleistor este zeul dac care te protejeaza. Cei nascuti martea sunt oameni curajosi, combativi, dornici sa exploreze lumea si viata. Trebuie sa invete sa isi tina emotiile sub control si sa nu se grabeasca sa genereze conflicte, pentru ca va fi dificil sa le stinga mai tarziu.

 

Derzela — zeul care guverneaza ziua de miercuri

Infatisat calare pe cal, Derzela este un zeu venerat si privit cu mult respect de catre geto daci, fiind zeul medicinei, al sanatatii si al vindecarilor miraculoase. Persoanele nascute intr-o zi de miercuri se afla sub protectia sa neconditionata si pot fi descrise ca fiind oameni corecti, drepti, care nu se dezic de principiile lor. Se spune ca daca esti nascut miercurea ai capacitatea de a indeparta deochiul si de a-i vindeca pe cei din jur.

 

Sabazios sau "cel care elibereaza” — zeul care guverneaza ziua de Joi

Zeitate subpamanteana, considerat a avea intelepciunea serpilor si puterea de a controla caii. Deosebit de intelept, Sabazios confera intuitie celor nascuti Joia, chiar daca ii face mai introvertiti si mai reci. Se spune ca cei nascuti joia sunt prieteni cinstiti, chiar daca nu intotdeauna iti spun ce vrei sa auzi. De o fidelitate iesita din comun, daca se indragostesc o fac pentru totdeauna.

 

Bendis — zeita guvernatoare a zilei de Vineri

Ziua de Vineri este guvernata, in toate culturile, de o zeitate de natura feminina. Veneris, Artemis, Freja, sunt toate ipostaze ale feminitatii, la fel cum si zeita geto-daca Bendis se alatura acestui panteon. Se spune ca Bendis este zeita Lunii si a padurilor, guvernand casatoria, maternitatea si iubirea. Daca esti nascut Vinerea, te afli sub protectia sa neconditionata. Esti o persoana iubitoare, sincera, usor de ranit de rautatile celor din jur, sensibila. Ai nevoie de stabilitate si nu iti plac surprizele.

 

Gebelezis — zeul guvernator al zilei de Sambata

Echivalentul lui Saturn din mitologia greceasca, Gebelezis este zeul cerului si al timpului. Este zeul care judeca faptele bune si faptele rele ale muritorilor, iar atunci cand se supara, da ploi torentiale, tunete si fulgere. Daca esti nascut Sambata te afli sub protectia sa. Se spune ca oamenii nascuti sambata sunt corecti, le place ordinea si disciplina. Nu renunta cu usurinta la parerile lor. Sunt muncitori si mai devreme sau mai tarziu devin conducatori sau lideri.

 

Zamolxe — zeul guvernator al zilei de Duminica

Zeul Suprem, “tatal” celorlalte zeitati, Zamolxe este zeul Soare. El confera celor nascuti Duminica o personalitate puternica, o vointa deosebita. Esti nascut pentru a straluci si pentru a coordona destinul celorlalti. Bun strateg, esti o persoana deschisa, vesela, energica si poti deveni un factor motivational si un lider pentru cei din jur.

                                                                 Lupul geto-dacic

 

                                                               Lupul geto-dacic

 

Traditii romanesti cu privire la zilele saptamanii

Si pentru ca tot am povestit pe scurt despre horoscopul geto-dacic, m-am gandit ca poate o sa-ti faca placere sa citesti cateva randuri despre unele traditii si obiceuri stravechi romanesti legate de zilele saptamanii.  

In traditia populara din Mihalcea, saptamana are 3 (trei) barbati si si 4 (patru) femei. Altfel spus, zilele de Luni, Marti, Joi sunt barbati; Luni e barbatul care tine cheia la cea dintai poarta a cerului. Zilele de Miercuri, Vineri, Sambata si Duminica sunt femei; aceasta din urma este “o zi foarte mare”.  

Pe de alta parte, in mitologia romaneasca, dar si in credintele altor popoare, zilele saptamanii sunt impartite in “faste” si “nefaste, fiind personificate in divinitati feminine purtand atribute benefice sau malefice. Asa se face ca:

 • Zilele de Marti, Joi si Sambata sunt socotite zile rele—Martolea e o femeie batrana si urata care pedepseste femeile ce torc in seara zilei de joi; Joimarita e o matahala care poarta o galeata de jaratec, un ciocan sau un cleste cu care aplica pedepse corporale femeilor care nu ai inchiat torsul pana in Joia Mare.
 • Luni, Miercuri si Vineri sunt zile benefice, intruchipate ca femei sfinte, de multe ori personaje importante in basmele romanesti—Sf.Vineri este une dintre cele mai cunoscute, ea fiind “patroana femeilor si stapana peste animale salbatice, in care cu usurinta se recunosc trasaturile vechii divinitati a pamantului“, precizeaza Evseev.  

Fara a avea pretentia unei priviri de ansamblu asupra semnificatiilor si credintelor populare ce graviteaza in jurul zilelor saptamanii, am ales sa mentionez cateva dintre acestea:

 • Luni este considerata si ziua Sfintilor Arhangheli. Pentru ca Luni e barbat, cel de la care pleaca primul impuls de viata, e o zi buna pentru a incepe proiecte sau a face planuri; e o zi buna pentru negustorie, dar nu pentru “a da lucruri din casa”;
 • In anumite zone, Marti e ziua Sf.Ioan sau a Sf.Ilie. E ziua in care copiii nou-nascuti se descanta;
 • Miercuri e ziua Maicii Domnului si din acest motiv se posteste. E ziua in care s-a nascut Soarele;
 • Joi e ziua Sf.Nicolae si o zi buna pentru casatorie. E ziua barbatului, o zi a iubirii, o zi in care e bine sa faci dragoste. Se spune ca cei nascuti Joi au parte de mult noroc;
 • Vineri e ziua Rastignirii si Crucii, o alta zi de post. Traditia spune ca e “jumatate de Duminica”, iar daca postesti poate fi de mare ajutor. Cei nascuti in aceasta zi sunt persoane evlavioase;
 • Sambata e ziua mortilor si a Sf.Lazar, motiv pentru care e de preferat sa nu incepi lucruri noi. Sambata, la fel ca si Joia e ziua menita iubirii si potrivita sa faci dragoste;
 • Duminica e ziua Invierii, o zi de lumina, in care sunt sarbatoriti viii si toata lumea. Se spune ca toti cei nascuti intr-o zi de Duminca sunt oameni veseli.  E ziua in care se fac nunti.

 

Descopera alte traditii si obiceiuri ...

Pe parcursul documentarii pentru scrierea acestui articol am avut bucuria sa redescopar numeroase traditii, obiceiuri, superstitii, mituri si multe povesti fascinante, asa ca m-as bucura ca lista de mai jos sa te indemne la o lectura extrem de placuta sau poate chiar mai multe:  

 • Dragobete, iubirea si romanii
 • Evseen, Ivan  - Dictionar de simboluri si arhetipuri culturale, Editura Amarcord, Timisoara, 1994
 • Evseen, Ivan  -  Dictionar de magie, demonologie si mitologie romaneasca, Editura Amarcord, Timisoara, 1998
 • Niculita-Voronca, Elena  - Datinele si credintele poporului roman adunate si asezat in ordine mitologica, Editura Polirom, Iasi, 1998
 • Marian, Sim.Fl. - Sarbatorile la romani, Editura Fundatiei Culturale Romane, Bucuresti, 1994
 • Marian, S.Fl. - Trilogia vietii, Editura “Grai si Suflet-Cultura Nationala”, Bucuresti 1995;