Fascinanta cultura indiana se descopera necontenit cercetatorului prin multiplele ei fatete, probleme si unghiuri de abordare. Incantandu-l prin luxurianta parabolelor, prin spiritualizarea permanenta a omului cu ajutorul unor metode mai mult sau mai putin cunoscute si prin dezvaluirea unui stil de viata foarte diferit de cel al europenilor, precum si a unui trecut milenar intesat de enigme.

Putea lipsi din acest context un demers de cunoastere a naturii umane ce se bazeaza exclusiv pe folosirea horoscopului? Fara indoiala ca nu. In fata multiplelor stiinte, tehnici si experiente spirituale un asemenea lucru ar aparea cel putin bizar. Va prezentam deci acest zodiac autohton, produs al unei civilizatii milenare, sub o forma succinta si cuprinzatoare in acelasi timp.

Materialul expus este compartimentat in treizeci si sase de semne, fiecare purtand denumiri semnificative pentru temperamentele nativilor carora le corespund.

TOPORISCA (21-31 martie)

E muncitoare, adora sa discute si sa se contrazica la nesfarsit, uneori avand tendinta de a deveni brutala. In viata sentimentala este afectuoasa si calda.

CALUL (1-10 aprilie)

Nu-i prea pasa de ce spun ceilalti despre el. Mereu bine dispus si spiritual, defectul sau principal consta in atitudinea ezitanta pe care o are de fiecare data cand se afla in fata unei decizii importante.

BIRJARUL (11-20 aprilie)

Inconsecvent in ceea ce priveste mediul, cariera, gandirea; se distinge insa prin loialitate fata de familie si prieteni. Rolul care-l prinde cel mai bine este cel de lider.

FOCUL (21-30 aprilie)

Are o pasiune pentru tot ce e frumos si armonios si poseda un umor de cea mai buna calitate. Este fidel in dragoste si are incredere in acest sentiment nobil.

CAPRA (1-10 MAI)

Optimista, temperamentala si inteligenta, cel mai mare defect al sau consta in faptul ca se apuca de prea multe lucruri in acelasi timp si de aceea nu reuseste de multe ori sa le duca la bun sfarsit. Are o intuitie deosebita in a-si alege perechea potrivita in viata sentimentala.

ELEFANTUL (11-20 mai)

Epiderma sa tabacita rezista la multe intepaturi si cu rabdare isi atinge scopurile, oricat de grea ar fi calea aleasa. Ii place profesia sa si  tine foarte mult la viata de familie.

FIRUL (21-31 mai)

Are un farmec deosebit, un har oratoric, ori de povestitor captivant, este politicos si saritor. Este un prieten loial si un subaltern de incredere.

PHOENIXUL (1-10 iunie)

Este genul de persoana simpatizata de toti. Da dovada de multa stapanire de sine, de intelegere pentru ceilalti, e tandra si apreciaza tot ceea ce e armonios si echilibrat.

DIAMANTUL (11-20 iunie)

Este stralucitor in societate si ii place sa se stie astfel, iar cand nu primeste dovezi care sa-i confirme aceasta pozitie este profund jignit. Cam egoist, nestatornic in iubire si destul de dificil.

VIERUL (21-30 iunie)

Foarte apreciat pentru rafinamentul sau in gust si in gandire, iubit de zei, are un fizic frumos proportionat si reuseste sa ii seduca pe toti din jurul sau. Stie sa vorbeasca si este un bun mediator.

SARPE (1-10 iulie)

Impulsiv, extremist si inconstant in atitudini, nu invata niciodata nimic din experientele sale. Pentru el, cele mai importante sunt intotdeauna cerintele momentului si de aceea linia sa de conduita devine foarte neclara.

BROASCA TESTOASA (11-21 iulie)

Sensibila si timida, isi cauta protectia atunci cand este cazul in carapacea sa impenetrabila. Nu iese din ea decat cu mare prudenta, iar cand se ataseaza de cineva ii ramane pentru totdeauna loiala. Locul central in existenta sa il ocupa familia si prietenii.

CAINELE (22 iulie-1 august)

E agreabil, generos si curajos in fata pericolelor. Ii plac laudele si o viata linistita. Devotat persoanelor la care tine, este un bun sfatuitor. Este un strateg redutabil, iar daca identifica tradarea cu siguranta ca nu va a ierta si nici nu se va mai intorce innapoi.

VANATORUL (2-12 august)

Binedispus, darz si autoritar, are un dezvoltat simt al afacerilor. Va face cariera relativ usor si va ajunge in varful ierarhiei. Este evlavios si razbatator, are un unic ideal.

URSUL (13-23 august)

Este generos cu prietenii si isi imparte bunurile cu acestia, atunci cand le are. Se bucura ca un copil (sau ca ursul la miere) de tot ceea ce vede si doreste imediat sa aiba lucrurile care-i plac. Este foarte curajos si dispune de o sanatate cat pentru doi.

FECIOARA (24 august-2 septembrie)

Motorul activitatilor ei este permanenta nemultumire de sine si de aceea va fi o fire perfectionista si cercetatoare, indiferent de domeniul ce constituie obiectul preocuparilor sale. Este discreta, inteleapta si culta.

PANA (3-12 septembrie)

Are un dar al vorbirii si al scrisului, de care se foloseste din plin. De obicei Pana isi doreste o cariera si o existenta pline de faima. Multiple posibilitati de afirmare, gratie persoanelor pe care le intalneste de-a lungul vietii si care se ofera constant sa o ajute si sa o sustina.

RANDUNICA (13-23 septembrie)

Ceea ce conteaza pentru ea cel mai mult este o viata ordonata si armonioasa , firea ei afectuoasa si senina trezind o simpatie puternica peste tot.

BALANTA (24 septembrie-3 octombrie)

O fire morala, meditativa, ce isi analizeaza toate actiunile si care isi bazeaza faptele numai pe judecati chibzuite. Nu poate fi determinata sa faca ceva prin impunere cu forta fizica, ori de alta natura.

ULIUL (4-13 octombrie)

Altitudinea la care planeaza ii ofera o perspectiva mai vasta si o gandire mai clara ca a celorlalti. Aceasta nu-l impiedica sa-si urmareasca si interesele mai terestre. Uneori da dovada de impertinenta.

MAIMUTA (14-23 octombrie)

Nu e foarte transparenta. In ceea ce priveste actiunile sale, este in schimb agera la minte si are o inclinatie nativa spre tot ceea ce inseamna comert. Defectul sau capital este tendinta de a arunca o lumina proasta asupra persoanei sale. Trebuie sa invete sa nu mai fie atat de autocritica.

DELFINUL (24 octombrie-2 noiembrie)

Hotarat si activ, nu sta mult pe ganduri inainte de a intra intr-o afacere, de orice natura ar fi ea si oricare ar fi riscurile pe care le implica. Pasionat si vicios, are numeroase experiente amoroase. Este cam cheltuitor.

TURNUL (3-12 noiembrie)

O fire blanda si politicoasa, cu gusturi artistice foarte dezvolate. Delicat si posesiv, este profund atasat de prieteni si nu el va fi cel care va pleca primul dintr-o relatie, oricat de complicata ar fi aceasta.

LEUL (13-22 noiembrie)

Darz si de neclintit pe pozitii, faptul ca nu-si gaseste un adversar pe masura il intristeaza profund. E un tip intotdeauna interesant, imaginativ si cu toane.

PUSNICUL (23 noiembrie-2 decembrie)

Fire nesupusa, caracter puternic, izolat si avangardist. Are inclinatii savante si nu este in nici un caz un simplu diletant.

SCOICA (3-12 decembrie)

Retrasa, inteleapta, demna, are propriile ei opinii asupra vietii, rezultate in urma experientelor personale ori ale altora. Ii puteti impartasi orice, e un bun auditor si elev, dar nu va asteptati la reciprocitate din partea ei.

METAL (13-21 decembrie)

Asemeni elementului care il reprezinta, nativul nascut sub semnul de Metal este inteligent, direct, iar cand isi pune ceva in minte reuseste de cele mai multe ori sa si duca la indeplinire obiectivul propus. Ar fi de dorit sa invete sa fie mai flexibil si sa experimenteze lectia compasiunii. 

Funie (22-31 DECEMBRIE)

Intotdeauna gata sa ajute, nativul Funie este o persoana prietenoasa, pe care te poti baza atunci cand ai nevoie de ajutor. Chiar daca trebuie sa renunte la placerile personale, nu va ezita sa o faca atunci cand este vorba sa ii sprijine pe ceilalti. 

LOTUS (1-10 IANUARIE)

Corect si loial, nativul Lotus reuseste sa ii cucereasca chiar si pe cei mai inversunati opozanti. Trebuie sa recunoastem ca viata il poate favoriza, insa merita din plin datorita prezentei sale placute, inteligentei manifeste si generozitatii sale. 

ARCAS (10-20 IANUARIE)

Introvertit si solitar, prefera linistea ,,cuibului" sau. Chiar daca este lipsit de simt practic, are capacitatea de a se adapta foarte repede oricarei situatii create. Este visator si prefera o lume imaginara in locul realitatii de zi cu zi. 

VULTUR (21-30 IANUARIE)

Asemeni animalului totemic ce il reprezinta, nativul Vultur este plin de incredere, determinare si ambitie. Stie perfect unde vrea sa ajunga si nimeni nu il poate opri din drumul sau. Are un destin de conducator sau sef si este recunoscut si pentru capacitatile sale de organizator. 

CALEASCA (31 IANUARIE-9 FEBRUARIE)

Cu siguranta nativul Caleasca nu este angajatul model. Vesnic in miscare, dornic sa exploreze continuu viata si lumea, nu ii place nici sa i se dea ordine, nici sa i se traseze directia in viata. Este o persoana inteligenta si poate fi un bun sfatuitor, insa este marcat de multa inconstanta in actiunile sale. 

APA (10-19 FEBRUARIE)

Curajos, liber, ambitios si extrem de incapatanat. Acestea sunt cuvintele care descriu personalitatea nativului Apa. Daca nu ar fi un optimist incurabil si un spirit plin de initiativa ar fi o persoana foarte greu de suportat. 

PERLA (20 FEBRUARIE-1 MARTIE)

Sub masca unei persoane dure si inflexibile se afla de fapt un suflet plin de sensibilitate si foarte emotional. Nu este facut sa conduca, deoarece nu raspunde bine la factorii de stress, insa oate fi un excelent executant si un subaltern model. 

CORABIE (2-10 MARTIE)

Atentie la nativii Corabie, deoarece au de invatat lectia emotiilor. Sunt foarte secretosi, nu le place ca cineva sa patrunda in intimitatea lor si, daca nu se autoeduca se vor ghida toata viata dupa mottoul: ,, scopul scuza mijloacele". Este adevarat ca au talentul sa atraga norocul de partea lor, indiferent de situatie, insa adesea calca pe cadavre. Trebuie sa lucreze temele compasiunii si milei daca doresc sa evolueze.

YOGHIN (11-20 MARTIE)

Nativul yoghin trebuie sa faca eforturi considerabile ca sa inteleaga latra materiala a vietii. Plin de compasiune, emotie si profunzime se adapteaza destul de greu la o societate corporatista, vesnic in miscare si materialista. Ii place existenta solitara, alaturi de un partener care sa aiba aceleasi idealuri ca si el. Este bun in activitati care implica rabdarea si axarea pe detaliu.